NHO

Innhold

Tilbyr tilrettelagte leiligheter til blinde og svaksynte

Nyhet, NHO Viken Oslo

Publisert

Hege Lund Johansen ved Hønen gård i Hønefoss, et tilbud eid av Norges Blindeforbund

Hege Lund Johansen ved Hønen gård i Hønefoss, et tilbud eid av Norges Blindeforbund Fotograf: Elin Kaafjeld

Hønen gård bo- og mestringssenter er de eneste i landet som tilbyr både bolig og tilrettelagt arbeid for blinde og svaksynte. Daglig leder Hege Lund Johansen ønsker beboere fra hele landet velkommen til senteret på Hønefoss.

Hønen gård bo- og mestringssenter eies av Norges Blindeforbund. De har 26 tilrettelagte leiligheter pluss fellesareal, og tilbyr en rekke fellestjenester og solid kompetanse.

Tilrettelagt arbeidsplass nærmeste nabo

-Vi har heldøgnbemanning, med våken nattevakt. Vi har sykepleier, flere vernepleiere og helsefagarbeidere, og et fellesskap slik at de som bor her ikke blir sittende alene. Dessuten har vi en tilrettelagt arbeidsplass rett ved siden av, som Norges Blindeforbund også eier (Adaptor Hønefoss), forteller Lund Johansen. 

Kompetanse + fakta

Hun intensiverer nå arbeidet med å markedsføre senterets unike tilbud og kompetanse. Hun erfarer at flere ønsker å flytte hit, men at mange kommuner gir avslag på søknaden.

-De tror det er for dyrt, og de mener at de har et bra nok tilbud i egen kommune. Det er ikke alltid riktig. Vi har et langt bedre tilbud enn mange hjemkommuner har, sier Lund Johansen.

-Vi som jobber her har lang erfaring med å jobbe med blinde og svaksynte, og også med sjeldne diagnoser som kan henge sammen med tap av syn. De fleste som kommer hit har et tilleggshandicap, som gjør at de har et hjelpebehov utover at de er blinde. Vi har mye og god erfaring på blant annet autisme og lett psykiatri.

Tilbud til kommuner over hele landet

Hønen gård feiret 60 års jubileum i fjor. Dette nye bygget, som rommer tilrettelagte leiligheter og fellesareal, er 12 år gammelt. Tilbudet ligger i utkanten av Hønefoss sentrum.

Det er hjemkommunen, som på vegne av bruker, kan søke om tjenester i leiligheten. Den enkelte kan også søke selv, men må sørge for garanti om økonomisk dekning av nødvendige tjenester i leiligheten fra sin hjemkommune. Både Hønen gård og Norges Blindeforbund er medlemsbedrifter i NHO.

-Du trenger ikke å være fra Hønefoss for å komme hit. Uansett hvor i landet du bor, har du muligheten til å søke deg til dette tilbudet, sier Hege Lund Johansen. Hun oppfordrer kommuner som ser etter et godt tilbud for sine innbyggere til å ta kontakt.

Få de siste nyhetene fra NHO

Få de siste nyhetene fra NHO

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: