NHO

Innhold

Vi avslører: Julenissen er fra Oslo

Nyhet, Fagartikkel, NHO Viken Oslo

Publisert

#205

Julenissen er fra Oslo og juletreet er mest sannsynlig norsk. Fotograf: Photo by Tim Mossholder from Pexels

Statistisk Sentralbyrå kommer med den oppsiktsvekkende nyheten etter år med krangling om hvor nissen kommer fra: Nissen bor sannsynligvis på Nordpolen i Oslo. Han er en mann i 40-årene.

Dette er ingen tullesak: SSB har sett på hvor det er mest sannsynlig at nissen kommer fra. Vi vet at han er en godt voksen mann med skjegg og at han kommer med gaver til barna. Men hvis nissen er en av oss – altså en gjennomsnittsnordmann – så bor han i Oslo. Oslo er jo byen med mest innbyggere i Norge og bikket nylig en million innbyggere. De lokalkjente vet at Nordpolen også er et veikryss i Oslo. Postnummeret er 0481.

Hvis nissen velger å være på hytta i jula, er det mest sannsynlig at dette er i Østfold. Den største hyttetettheten målt i hytter per kvadratkilometer, finner vi langs Oslofjorden. Nissens hytte ligger faktisk i Hvaler kommune, som har hele 48 hytter per kvadratkilometer. Hyttekosen deler nissen mest sannsynlig med nissemor og to barn. Eller 1,75 barn, om man skal være pinlig nøyaktig. I Norge fins det 636 100 familier med barn. Det bor i alt 1,1 millioner barn i disse familiene, i gjennomsnitt 1,75 barn per familie.

1 million snille barn?

SSB har ikke tall på hvor mange norsk barn som er snille. Hvis han skal rekke innom alle norske barn kjører han nok bil, ikke slede. Det er over 2,7 millioner personbiler i Norge, og det er dieselbiler det er aller flest av. Elbiler er det færre av, men det er ikke utenkelig at nissen leker med tanken om å bytte. Økningen i antall elbiler i Norge har vært formidabel; på fem år har antallet elbiler økt med over 1600 prosent.

Med dieselbilen skal nissen innom over 1 million barn julekvelden (hvis vi forutsetter at alle norske barn er snille og får gaver). Dette tallet har vært relativt stabilt de siste hundre årene.

Norsk juletre men kinesisk julepynt

Gavene skal ligge under et juletre. Mest sannsynlig er treet norsk. Over 1 million norske husstander har norsk tre i stua, mens importen av juletrær ligger på om lag 300 000 trær. De norske trærne er også etterspurt i utlandet. Nærmere 2500 trær ble eksportert i fjor – hovedsakelig til Danmark. Hvert år importeres masse julepynt til Norge – faktisk hele 3203 tonn julepynt i 2017. Det blir over en halv kg på hver av oss! Det meste av julepynten er fra Kina. Men en og annen svensk og dansk julekule er nok også å finne på treet til Nissen Nordmann.

Julematen

Selv om nissen garantert har en travlere desembermåned enn de fleste, må han jo ha mat og drikke, han også. I desember spiser og drikker han og alle vi andre nordmenn for over 4000 kroner hver. Det blir mye grøt og saft! For alle i Norge ligger utgiftene til mat og drikke på nesten 23 milliarder kroner i desember. Det er cirka 20 prosent mer enn de andre månedene.

Noe av dette handles inn i Sverige. Visste du at nordmenn foretar hele 4841.000 handleturer til Strømstad årlig? Det siste året har nordmenn harryhandlet for til sammen 15,3 milliarder kroner. Det vil si at Nissen Nordmann, og alle vi andre, grensehandler for ca. 2 900 kr hver i året.

Hva ligger under treet?

I desember handler vi for 30 prosent mer enn det som er gjennomsnittet for resten av året. De aller fleste butikkene nyter godt av dette, men først og fremst er det lekebutikker som opplever den største økningen i omsetning under julehandelen. Sammenlignet med gjennomsnittet for de andre månedene i 2017 var det en økning på hele 240 prosent i omsetning for lekebutikker. Det betyr salg av leker for over 630 millioner kroner denne måneden – eller 560 kr per barn.

Her er oversikten over merhandel i desember for utvalgte næringer

Med dette ønsker vi alle en god jul!