Viktige gjennomslag for bedriftene og NHO i ny krisepakke

Publisert

Forhåpentligvis er den nye kompensasjonsordningen et lys i mørket

Forhåpentligvis er den nye kompensasjonsordningen et lys i mørket. Regjeringen og Frp har kommet fram til en nye og bedre pakke.

Det er enighet mellom Frp og regjeringspartiene om en forbedret krisepakke for norsk næringsliv. Blant annet får bedriftene dekket en større andel av kostnadene samtidig som taket på støtten heves.

- Vi står i en veldig alvorlig krise og mange bedrifter har en krevende og mørk vinter foran seg. Vi frykter fortsatt konkurser fremover, men regjeringen og Frp har med denne pakken kommet oss i møte. De har jobbet raskt og det er viktig at denne pakken komme nå.  Vi er glade for de forbedringene vi nå ser i krisepakken, sier direktør i NHO Viken Oslo Nina Solli.

NHO har kjempet for å øke kompensasjonsgraden. Med enigheten mellom regjeringspartiene og Frp er det nå klart at kompensasjonsgraden for bedriftenes faste, uunngåelige kostnader øker fra 60 til 70 prosent i september og oktober, så 85 prosent i november og desember og deretter 80 prosent for januar og februar.

Dette viser at Frp og regjeringen forstår at bedriftene trenger ordentlig hjelp for å unngå at koronapandemien blir en unødvendig stor krise for norsk næringsliv. Dette er livsviktig for mange bedrifter, sier Solli.

Økt støtte for å dekke permitteringskostnader

NHO har også jobbet hardt for å få dekket kostnadene bedriftene har i starten av en eventuell permittering av ansatte. Med de nye smitteverntiltakene for november og desember er det grunn til å anta at antallet permitteringer vil øke kraftig.

Regjeringen og Frp er altså blitt enige om å øke kompensasjonsgraden spesielt i november og desember, for å ivareta dette.

- Løsningen med økt kompensasjonsgrad i november og desember vil ivareta deler av kostnadene bedriftene har i forbindelse med permitteringer. Det er vi godt fornøyd med, sier Solli.

Se oversikten over hele krisepakken på regjeringen.no

I tillegg heves taket for maksimum støtte til 80 millioner kroner per konsern per måned.

Det er viktig at hotellkjeder og andre konsern som er rammet av koronakrisen ikke blir straffet fordi de har slått seg sammen til ett selskap. Ved å løfte maksimumstaket for støtte bidrar Frp og regjeringen til at ordningen blir mer rettferdig. Det har vi vært tydelige på helt siden den første ordningen kom på plass, sier Solli.

Fortsatt utfordringer med likviditet

Mange av NHOs bedrifter varsler om likviditetsutfordringer. Som regjeringen foreslo vil kompensasjonsordningen gjelde for alle bedrifter med omsetningstap på mer enn 30 prosent i perioden fra september i år til og med februar 2021. Ordningen skal administreres av Brønnøysundregisteret og bedriftene kan legge inn søknaden i januar neste år.

Vi vet at mange av bedriftene trenger pengene nå, og det er lenge å vente til etter nyttår for å få pengene på konto. Det er viktig at bankene og andre kreditorer bidrar for å lette denne perioden frem til jul, slik at sunne bedrifter ikke går tapt på grunn av likviditetsutfordringer, sier Solli.

Regjeringspartiene og Frp er også blitt enige om at innbetaling av utsatt skatt, som i utgangspunktet var satt til 1. februar, blir utsatt til 1. april. Den lave mva-satsen blir videreført gjennom første halvår 2021, til 1. juli. Det midlertidige unntaket for flypassasjeravgiften forlenges ut 2021.