NHO

Innhold

Oppmykning i hjemmekontor-råd

Nyhet, Arbeidsliv

Publisert

Nina Melsom

Nina Melsom, direktør for Arbeidsliv NHO. Foto: Moment Studio

Regjeringen endret 7. mai retningslinjene for hjemmekontor. – Dette åpner for at flere kan komme tilbake på jobb, forutsatt at smittevernhensyn er tatt og det ikke legger for stort press på kollektivsystem, sier Nina Melsom.

Regjeringen endret 7.mai retningslinjene for hjemmekontor. Der står det: "Arbeidsgiver bør sikre at de ansatte kan holde en avstand på minst én meter i hele arbeidstiden. I områder av landet der de ansatte er avhengig av å bruke offentlig transport, oppfordres arbeidsgivere å legge til rette for hjemmekontor og elektronisk møtevirksomhet i så stor grad som mulig, med fysisk tilstedeværelse på arbeidsplassen bare når det er nødvendig. Dette gjelder særlig i Oslo-området og i andre byer med press i kollektivtrafikken."

- Dette betyr i praksis at flere ansatte kan komme tilbake på jobb fra hjemmekontor, særlig utenfor byene hvor det er mindre press på kollektivtrafikk. Der hvor det er stort press på kollektivtrafikken må vi belage oss på fortsatt hjemmekontor. NHO jobber med myndighetene for å finne løsninger som kan lette presset på kollektiv transport, sier Melsom.

I enkelte kommuner, slik som Oslo, er det egne forskrifter som regulerer bruk av hjemmekontor, hvor det pålegges at ansatte skal jobbe hjemmefra så langt som mulig.

Flere av NHOs medlemsbedrifter har etterlyst et kollektivtilbud som gjør det mulig å jobbe mer fra arbeidsplassen sier Melsom:

- Mange arbeidstakere fungerer godt på hjemmekontor, men for mange er det ikke mulig å jobbe hjemmefra, eller ønskelig. Våre medlemmer melder om lavere produktivitet og utfordringer med fjernledelse. Vi trenger en plan for hvordan arbeidslivet skal normaliseres.

NHO og LOs vei tilbake til kontoret

NHO har sammen med LO laget en veileder for hvordan bedrifter kan ivareta smittevernhensyn for sine ansatte på jobb.

Veilederen kan leses i sin helhet her.

- NHO er opptatt av at smittevernstiltakene, som minst én meter avstand, må etterleves. Bedrifter som kan legge opp til en trygg arbeidshverdag og reisevei, bør kunne ha ansatte på jobb, sier Melsom.

Se medlemswebinar om de nye smitteverntiltakene og "gjenåpning av kontor"

- Med litt fleksibilitet og fantasi klarer våre bedrifter å finne gode løsninger, også i de store byene. F.eks. kan ansatte reise utenfor rushtiden, eller en 50/50 løsning annenhver uke, sier Melsom avslutningsvis.

Få de siste nyhetene fra NHO

Få de siste nyhetene fra NHO

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: