NHO

Innhold

Serveringsbransjen lider: NHO jobber for politiske tiltak som kan hjelpe

Nyhet, Arbeidsliv

Publisert

NHO-sjef Ole Erik Almlid intervjues av NRK Dagsrevyen

NHO-sjef Ole Erik Almlid intervjues av NRK Dagsrevyen om manglende gjenåpning. Lenke til innslaget finner du nederst på siden. Foto: NRK.

- 2 av 3 av bedriftene i utelivsbransjen sier det er reell mulighet for at de går konkurs. Det er veldig viktig å få ned smitten, men vi kan ikke miste disse bedriftene på veien. Vi kan gjøre en gjenåpning på en smittevernfaglig forsvarlig måte, sier administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid.

NHO mener at skjenkestoppen i Oslo må oppheves hvis smittetrenden fortsetter som nå.

Revidert statsbudsjett legges frem tirsdag 11. mai. Dette en mulighet for endringer som kan hjelpe serveringsbransjen og andre bransjer som sliter. En annen viktig milepæl, når det gjelder Oslo, er byrådets neste pressekonferanse om status for smittevernstiltakene.  Pressekonferanse er varslet etter 17. mai. 

Dette jobber NHO og NHO Reiseliv med å påvirke politisk for å hjelpe serveringsbransjen
  1. Utvide lønnsstøtteordningen: Det viktigste en lønnsstøttemodell skal bidra til, er å få permitterte tilbake i arbeid. Derfor bør lønnskompensasjonsordningen videreføres til 1. oktober, da svært mange reiselivsbedrifter ikke kan åpne full aktivitet før til høsten grunnet begrensinger for nattklubb, konferansehoteller og utenlandske markeder.

  2. Arbeidsgivers lønnspliktperiode: Staten må ta ansvar for ti av arbeidsgivers lønnspliktdager for bedrifter som er stengt grunnet smittevernrestriksjoner.

  3. Forlengelse av kompensasjonsordningen: NHO mener at kompensasjonsordningen bør forlenges til 1. oktober 2020. Ordningen vil regulere seg selv gjennom kravet om 30 prosent omsetningsfall, og dermed hjelpe de næringene som lengst er nedstengt (for eksempel konferansemarkedet, utenlandsmarkedet og nattklubber). Vedtak om støtte til varer som forringes følges opp, slik det er vedtatt av Stortinget 23.februar 2021.

  4. Videreføre utdanningsmidlene for permitterte medarbeidere ut 2021: Det har vært stor interesse for bransjeprogrammet for reiseliv, med ulike kurs som ble gjennomført i 2020. Bransjeprogrammet er i gang for 2021, og derfor er det viktig at man også videreføre utdanningsmidler for dette formålet.

Les mer

Dette vil NHO Reiseliv jobbe for fremover

NHO Reiseliv sin rapport om status i næringen (april 2021)

Serveringsstedene får ikke åpne (NRK Dagsrevyen 5. mai)

Reiselivsbedrifter får avslag på søknad om innreise av kritisk personell