NHO

Innhold

- Nye krisepakker må rettes mot industri

Nyhet, Korona

Publisert

Stein Lier-Hansen

Stein Lier-Hansen la tirsdag frem en fersk situasjonsanalyse blant Norsk Industris medlemmer. (Foto: Norsk Industri)

Nye tiltak må rettes mot konkurranseutsatt virksomhet, mener Norsk Industri. NHO-foreningen la i dag frem en oppdatert kriseanalyse, der 529 bedrifter har gitt innspill.

Norsk Industris adm. direktør Stein Lier-Hansen er glad for krisetiltakene som er innført, men mener de neste pakkene må rettes særlig mot eksportrettet industri:

- Dersom disse bedriftene forsvinner, blir de borte for godt.

- Vi har forståelse for at mye av tjenesteytende virksomhet i skjermet sektor på kort sikt er truffet hardest. Det er imidlertid noen dilemma. Det skjermede markedet vil komme tilbake – til norske aktører. Norsk konkurranseutsatt industri, derimot, er ikke garantert å opprettholde markedsandeler i et marked som på et tidspunkt gradvis kommer tilbake, heter det i rapporten.

I den nye analysen fra Norsk Industri, blir bedriftene blir delt inn i tre grupper:

  • En del har så store problemer at de har en betydelig andel permitterte og/eller vil permittere ytterligere flere innen svært kort tid.
  • En del har store problemer, men er i startfasen av permitteringer, men ser det fort kan bli større problemer innen påske.
  • En del har noenlunde full eller tilnærmet full produksjon, ofte ved hjelp av kreative medarbeidere og tiltak for å bistå i å holde produksjonen i gang.

Norsk Industri-lederen er også tydelig på hva han mener om særregler for karantene i enkeltkommuner:

- Vi er i en krise. Men da bør vi ikke forsterke den ved kommunal selvtekt, sa Lier-Hansen på pressekonferansen der industrianalysen ble lagt frem.

- Kommuner tar seg til rette og lager unødige hindringer for arbeidsfolk som er avhengige av å krysse en kommunegrense for å ivareta sitt arbeid og redde sin bedrift. Det har ikke noe med smittevern å gjøre og det har ikke noe med kriseledelse å gjøre. Det er totalt uanstendig og uansvarlig.

Få de siste nyhetene fra NHO

Få de siste nyhetene fra NHO

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: