Bedrifter som stenges ned må kompenseres

Publisert

Mange kommuner i Norge blir nå stengt ned. Det medfører store utfordringer både for samfunnet og for næringslivet.

Smittetrykket er høyt for tiden, og stadig flere deler av landet stenges ned som en følge av koronaviruset. Denne uken har det rammet spesielt kommuner på Haugalandet, Bodø, Oslo og Viken. 

NHO har lenge bedt om at lønnsplikten ved permittering for bedriftene bør reduseres fra 10 til 2 dager.  Inntil en slik ordning kan være på plass, må kostnader knyttet til lønnsplikt ved permittering utover 2 dager bli en del av kompensasjonsordningen. En slik ordning ville ha hjulpet bedriftene, gitt den situasjonen de står i nå. Det er derfor beklagelig at vi ikke har blitt lyttet til.

- Det er krevende å betale ut lønn uten å kunne ha ansatte på jobb. Derfor trengs det kompensasjon både for lønnsplikten ved permittering og for andre kostnader som oppstår når bedriftene må stenge brått, sier Nina Melsom, arbeidslivsdirektør i NHO.

I tillegg kommer kostnader til mat og drikke som er kjøpt inn og som må kastes.

- Når det er så uforutsigbart som det er nå, så kan vi ikke bruke tid på å finne en ny løsninger for kompensasjon av kostnader. Vi må benytte  etablerte løsninger for å kompensere bedriftene for både lønnskostnader ved permittering og andre kostnader ved nedstengning, sier Melsom.

NHO har forløpende dialog med de andre arbeidslivsorganisasjonene og regjeringen i forsøk på å finne ordninger som hjelper bedriftene i en svært krevende situasjon.