NHO

Innhold

  • NHO
  • Arbeidsliv
  • Ingen permitteringsforlengelse – frykter unødige oppsigelser

Ingen permitteringsforlengelse – frykter unødige oppsigelser

Nyhet

Publisert

NHO-direktør Nina Melsom

NHO-direktør Nina Melsom synes det er svært vanskelig å forstå hvorfor regjeringen vil vente til august med eventuelt å forlenge permitteringsperioden. (Foto: Moment Studio)

Under finanskrisen og oljekrisen ble permitteringsperioden forlenget til 52 uker. Men den betydelig verre koronakrisen gir foreløpig ikke slik forlengelse. - Vi frykter unødige oppsigelser for altfor mange, sier NHOs Nina Melsom.

NHO sendte, sammen med LO, i juni et brev til regjeringen og Stortinget, med bønn om at permitteringsperioden forlenges fra 26 til 52 uker. Begge organisasjoner frykter masseoppsigelser over sommeren hvis bedriftene ikke får en avklaring.

Mandag 29. juni vedtok Stortingets presidentskap at nasjonalforsamlingen ikke skal samles i sommer for å forlenge ordningen, mot stemmene fra Ap og Sp. Også SV og Rødt ønsket dette. Statsminister Erna Solberg har sagt at regjeringen vil invitere partene i arbeidslivet til et møte tidlig i august for å diskutere en forlengelse, men at den ikke kommer nå før ferien.

- Det er svært vanskelig å forstå hvorfor regjeringen vil vente til august med - eventuelt - å forlenge permitteringsperioden. Mange bedrifter er nødt til å sette igang oppsigelsesprosessene nå i løpet av kort tid. Mange av disse er ansatte som nødvendigvis ikke har en ny jobb å gå til raskt, men som kunne hatt en jobb når det markedet vender tilbake. Vi frykter at altfor mange blir unødvendig sagt opp nå i sommer, sier Nina Melsom, direktør for arbeidsliv i NHO.

Forlenget to ganger på 2000-tallet

- Denne våren kan vel neppe sees på som en normaltilstand. To ganger tidligere på 2000-tallet har regjeringen benyttet seg at forlenget permitteringsordning. Begge ganger har krisen vært mindre enn den vi opplever i norsk økonomi nå.

En rapport fra Arbeids- og sosialdepartementet fra 2018 viser at da permitteringsperioden ble forlenget i 2009 og 2016 – i forbindelse med finanskrisen og oljekrisen, gikk de fleste av de permitterte tilbake til samme jobb som før permitteringen. Den andelen var noe lavere i årene hvor maksimal permitteringsperiode var kort – som kan ha sammenheng med at konjunkturene da var bedre.

Krisen er ikke over

- Storparten av de permitterte kommer fra virksomheter som i stor grad skal i gang igjen, men det tar tid. For krisen er ikke over, om noen skulle være forledet til å tro det. Utsatte bransjer som luftfart og reiseliv må vente mange måneder før vi igjen får normal aktivitet. Permitteringslengden bør derfor tilpasses den virkelige situasjonen.

- Oppsigelsesprosesser skal planlegges og er tid- og ressurskrevende for både bedrift og ansatt. Disse prosessene starter nå i mange bedrifter – én av fem av våre medlemsbedrifter har planer om oppsigelser. Å vente til etter sommeren vil være for sent. Og med tanke på dagens arbeidsmarked, står det heller ikke masse ledige jobber og venter på de oppsagte, sier Melsom.

Få de siste nyhetene fra NHO

Få de siste nyhetene fra NHO

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: