Innreiseregler strammes inn

Nyhet, Korona

Publisert

Ole Erik Almlid

- Bedriftene er svært bekymret for smittesituasjonen og tar sin del av ansvaret, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.

Regjeringen strammer inn innreisereglene for utenlandske arbeidere – blant annet får reisende fra røde land ti dagers karantene, selv om det testes umiddelbart. - Det er bra at grensene ikke stenges helt – mange bedrifter er avhengige av arbeidskraft fra utlandet, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.

I dag møtte Almlid helseminister Bent Høie, sammen med blant annet LO-sjef Hans Christian Gabrielsen, for å diskutere tiltak for å slå tilbake smittespredning.

Temaet for møtet var erfaringer med karantenebestemmelsene og testregimet for arbeidsreisende. Allerede fredag varslet regjeringen at det kommer nasjonale innstramminger når det gjelder smittevern denne uken. Flere har tatt til orde for strengere innreiseregler.

I ettermiddag presenterte regjeringen innstrammingene i smitteverntiltakene. Blant dem er følgende:

  • For at arbeidstakere fra andre land ikke skal bli ilagt karantene må de teste negativt hver 3. dag og være innkvartert på enerom de ti første dagene i landet.
  • I tillegg vil arbeidstakere fra røde land (etter EUs definisjon) ikke bli unntatt fra karantenereglene, slik det er for utenlandske arbeidere nå – dvs. de må i 10 dagers karantene før de kan jobbe.

- Bedriftene er svært bekymret for smittesituasjonen og tar sin del av ansvaret. Dersom det kommer smitte på en arbeidsplass, er det bedriftene det går utover, sier administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid.

Vil kartlegge effekten

- Det er bra at grensene ikke stenges helt. Det er mange bedrifter som er avhengige av arbeidskraft fra utlandet – deriblant industri. Det er ulikt hvordan dette rammer i de ulike bransjene. I byggenæringen hører vi for eksempel nå at mulige konsekvenser  blant annet kan være utsettelse på prosjekter, forsinkelser av leveranser og dagsmulkter. I andre bransjer hører vi at bedriftene risikerer betydelig økte kostnader. Vi jobber med å kartlegge effekten av endringene sammen med våre lands- og bransjeforeninger, sier Almlid.

- Det er viktig med fortsatt god testkapasitet. Smittesituasjonen i Europa er bekymringsfull, og vi ser behov for at noen av kravene skjerpes. NHO har allerede god dialog med myndighetene. Det er jeg trygg på at vi skal ha fremover også.  Vi går gjerne inn i videre dialog på hvordan smitteverntiltakene kan innrettes på best mulig måte.  Regjeringen må fortløpende vurdere forkortet karantene ved testing, slik FHI i sine anbefalinger har foreslått, avslutter Almlid.

NHO peker på flere alternative tiltak:

  • Test av utenlandske arbeidere før de får komme til Norge, eller så fort de kommer til grensen.
  • Smittevernkurs når utenlandske arbeidere kommer til Norge.
  • Smittevernplakater på flere språk på arbeidsplassen.
  • Være nøye på separat innkvartering for ansatte som er i isolasjon og i karantene.
  • Være svært nøye på at 1-metersregelen holdes mellom ansatte som er i karantene og jobber mellom test 1 og test 2, og andre ansatte.

- Pandemien må håndteres og smitten begrenses, samtidig som nærings- og arbeidslivet må fungere så langt det er mulig. Vi kjemper mot smitte, men også mot langvarig økonomisk krise, avslutter Almlid.


Les mer

Hvem må i karantene grunnet korona/covid-19 og hvilke unntak gjelder? (arbinn.no)