NHOs trettende medlemsundersøkelse under koronapandemien bekrefter trenden fra de siste månedene:
- Det er dårlig nytt at stadig flere melder om sviktende etterspørsel og kansellerte ordre, sier administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid.
Han mener ordrebaserte næringer, som blant annet bygg, anlegg og maritim sektor, nå har behov for at staten, fylkeskommunene og kommunene gjennomfører og forserer sine investeringer for å holde aktiviteten oppe.
- Dette er noe politikerne som nå sitter og forhandler om statsbudsjettet neste år må ta inn over seg. Det bør i hvert fall ikke stå på nødvendige bevilgninger til å sette i gang gryteklare offentlige prosjekter.
Undersøkelsen viser blant annet at:
- 56 prosent melder om lavere etterspørsel eller kanselleringer av ordre de siste fire ukene, mot 49 i oktober.
- 57 prosent av reiselivsbedriftene har tapt over halvparten av omsetningen de siste fire ukene sammenliknet med tilsvarende periode i fjor, mot 33 i oktober.
- 14 prosent frykter konkurs, mot 13 i oktober. Hver 5. småbedrift vurderer konkursrisikoen som reell.
- 16 prosent mangler penger til å betale regninger som forfaller om kort tid, mot 15 i oktober. Hver 3. reiselivsbedrift har pengemangel.
Blant ordrebaserte bedrifter melder omkring halvparten (47 prosent) at ordreinngangen er lavere, sammenlignet med samme måned i fjor. Enda flere (55 prosent) sier at ordrereservene er lavere.
NHO-sjefen er sikker på at krisen ikke er over i februar neste år:
- Vi var glade for at den siste krisepakken kom på plass. Nå er det viktig at bedriftene får forutsigbarhet fremover. Derfor må det senest i januar besluttes hvilke tiltak som skal videreføres, inkludert kompensasjonsordningen som er tidsstemplet ut februar 2021. Vi må dessverre ta høyde for at krisen i næringslivet vil pågå en god stund til. Bedriftene er avhengig av større forutsigbarhet enn vi har hatt til nå, sier Almlid.
- Så må vi bare sette vår lit til at de skjerpede smitteverntiltakene virker – og at vi alle følger dem. Det er det som i første omgang må til for å endre dette dystre bildet, sier Almlid.
- Og med – forhåpentlig – en vaksine snart tilgjengelig, da kan vi gå mot en lysere vår.
Undersøkelsen er gjennomført 16. og 23. november, med 3794 svar. (Det er ikke vektet for bedriftenes størrelse eller bransjetilhørighet.)