NHO

Innhold

Nå må foreldre tilbake på jobb

Nyhet, Arbeidsliv

Publisert

- I ytterste konsekvens kan det innebære trekk i lønn å være hjemme fra jobb med friske barn, men vår erfaring er at partene sammen klarer å finne gode løsninger, sier direktør for arbeidsliv i NHO, Nina Melsom.

- I ytterste konsekvens kan det innebære trekk i lønn å være hjemme fra jobb med friske barn, men vår erfaring er at partene sammen klarer å finne gode løsninger, sier direktør for arbeidsliv i NHO, Nina Melsom. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.

Mange har reagert på at folk drar på svenskehandel og dermed bevisst pådrar seg karantene. Nå varsler flere foreldre at de ønsker å holde barna hjemme selv om barnehager og skoler åpner. – Vi oppfordrer alle til å følge myndighetenes råd, sier direktør for arbeidsliv i NHO, Nina Melsom.

- Vi forstår at dette er en veldig vanskelig situasjon og det er viktig at foreldre føler trygghet, men vi må følge myndighetenes råd og basere oss på fakta. Det betyr at når skoler og barnehager åpner må vi tilbake på jobb.

 

Krever legeerklæring

Arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen varslet i dag 17.april at foreldre som velger å holde barna hjemme på grunn av koronaepidemien, vil måtte vise legeerklæring dersom de ønsker å ta ut omsorgspenger.

Hvis ansatte holder friske barn hjemme, må de selv bære risikoen. 

- I ytterste konsekvens kan det innebære trekk i lønn og andre disiplinære reaksjoner, men vår erfaring er at partene sammen klarer å finne gode løsninger, sier Melsom.

 

Barn og foreldre i risikosonen

Hun understreker at noen foreldre kan føle en ekstra usikkerhet, fordi de selv er i risikogrupper eller at barna er det, og at det er viktig med god dialog i enkelttilfeller.  

For barn som må være hjemme av særlige smittevernhensyn har Utdanningsdirektoratet kommet med en veileder for barnehagene, og de kommer med en veileder for skolen.

- Det vil være nyttig å søke råd fra tillitsvalgte, fra bedriftens ledelse eller helsemyndigheter for å treffe de beste beslutningene. Det er også viktig at foreldre har god dialog med barnehagen og skolen. Dialog skaper tillit og forståelse for hverandres situasjon.

 

Gjelder også ved hjemmekontor

Når mange foreldre sitter på hjemmekontor kan det være lett å tenke at det ikke er noe problem å holde barna hjemme om man er bekymret, men reglene er like for alle. 

- Det virker krevende å skulle utføre arbeid fullt ut med barn hjemme. Som arbeidstaker er man forpliktet til å utføre arbeid tilsvarende den stillingsprosent man er ansatt i, uavhengig om man jobber på jobb eller hjemmefra, understreker Melsom.

 

Regelverk til fellesskapets beste

NHO oppfordrer alle ansatte til å følge de råd og retningslinjer som myndighetene har satt opp for å møte denne spesielle situasjonen. 

Melsom reagerer sterkt på andre tilfeller, der personer velger å dra over svenskegrensen og dermed bevisst pådrar seg karantene. 

- Det er viktig at vi bruker dette regelverket på den måten det er ment, til fellesskapets beste. Det er ikke til fellesskapets beste dersom en arbeidstaker bevisst setter seg i en situasjon der man ikke kan utføre arbeid for sin arbeidsgiver.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen har også vært klar på at reglene er for de som er satt i karantene, ikke for de som spekulerer i det. Han varslet denne uken at regjeringen vil se på dette. Arbeids- og velferdsdirektoratet leverte et utkast til en ny forskrift til Arbeids- sosialdepartementet torsdag 16.april.

 

Få de siste nyhetene fra NHO

Få de siste nyhetene fra NHO

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: