NHO

Innhold

  • NHO
  • Arbeidsliv
  • Tiltak må på plass, for å hjelpe bedrifter i fortsatt krise

Tiltak må på plass for å hjelpe bedrifter i fortsatt krise

Nyhet

Publisert

Erna Solberg og Ole Erik Almlid utenfor M27 på medlemsmøte NHO - 02.06.2020

NHO-sjef Ole Erik Almlid mener at de mest utsatte bedriftene i alle bransjer må ha mulighet til å få støtte fra en ny kompensasjonsordning fra statsminister Erna Solberg. Foto: Per-Otto Oppi Christiansen/NHO

Førstkommende mandag er det ventet at regjeringen kommer med nye tiltak for å hjelpe koronarammede bedrifter. NHO mener det nå er svært viktig at sunne bedrifter får hjelp til å komme seg gjennom krisen.

Mange bedrifter opplever fortsatt manglende inntekter som følge av myndighetenes smitteverntiltak, i forbindelse med Covid19. NHOs ferske medlemsundersøkelse, gjennomført denne uken, viser at halvparten av bedriftene fortsatt sliter med lavere etterspørsel og like mange melder om redusert omsetning.

- Først ble det verre. Så ble det bedre. Nå blir det verre igjen, sier sjeføkonom Øystein Dørum til E24.

12 prosent av bedriftene oppgir nå at de har gjennomført oppsigelser, en markant økning fra ni prosent i august. 

- Bedrifter tåler at konkursspøkelset henger over dem en stund. Men jo lengre tid det går, jo mer utsatt blir de for å bukke under. Derfor er jeg mer uroet av at én av ti frykter konkurs nå, enn at én av tre bedrifter fryktet konkurs tilbake i mars, sier sjeføkonom Øystein Dørum.

Krisetiltak må treffe de som har størst behov – uansett bransje

Det er ventet at reiselivet og eventbransjen skal få krisehjelp. NHO mener at de mest utsatte bedriftene i alle bransjer må ha mulighet til å få støtte fra en ny kompensasjonsordning.

- I stedet for tiltak avgrenset til enkeltnæringer trenger vi tiltak som treffer alle bedrifter som rammes hardt av koronasituasjonen. Bedrifter i reiselivet og eventbransjen vil åpenbart være i denne gruppen og det er derfor bra at regjeringen varsler hjelp til disse. Også andre bedrifter som kan dokumentere betydelig omsetningssvikt som følge av smitteverntiltakene, bør få hjelp, sier administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid.

- Norske bedrifter er avhengig av hverandre. Det gjelder på tvers av bransjer og næringer. Ta en liten bygd som lever av besøk fra utenlandske turister. Hotellet og den lokale kiosken kan være like hardt rammet av krisen – da må de ha samme mulighet til å få hjelp, sier Ole Erik Almlid.

- Smitteverntiltakene endres i takt med smittesituasjonen i samfunnet. Det er nødvendig. Da må vi også ha kompensasjonsordninger som raskt fanger endringer.

NHO ønsker fleksible hjelpeordninger som justeres ettersom det gjøres endringer i smittevernreglene, slik at de bedriftene som til enhver tid er hardest rammet, også er de som får hjelp. Det vil gi bedre forutsigbarhet for bedrifter som rammes av svingninger i smitteverntiltakene.  

Få de siste nyhetene fra NHO

Få de siste nyhetene fra NHO

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: