NHO

Innhold

Brexit: Nå begynner de virkelige forhandlingene

Nyhet, Markedsadgang

Publisert

#205

Ingen fare for kaos 31.januar når Storbritannia forlater EU. Men det er da de egentlige forhandlingene starter.

Storbritannia forlater EU fredag 31. januar uten dramatikk. Da starter overgangsperioden. - Det betyr at det ikke blir noen praktiske endringer for bedriftene i løpet av 2020, sier direktør for internasjonal avdeling i NHO Tore Myhre.

- For alle praktiske formål fortsetter Storbritannia som medlem i EU og EØS uten stemmerett gjennom overgangsperioden som utløper 31. desember 2020.

 - Faren for kaos på grensene 31. januar er dermed over. Men, vi er bekymret for at vi kan stå overfor en ny no-deal situasjon når overgangsperioden utløper.  Planen er nå å forhandle frem en permanent handelsavtale som skal regulere det fremtidige forholdet mellom UK og EU. Vanligvis tar det mange år å forhandle slike avtaler. Det er derfor svært usikkert om britene vil rekke å få på plass en ny avtale med EU på så kort tid. Det har som kjent tatt svært lang tid bare med skillsmisseavtalen. Overgangsperioden kan forlenges, men Johnson har tidligere sagt at det er uaktuelt.

- Det er nå viktig at regjeringen posisjonerer seg for å starte forhandlinger med Storbritannia om en avtale med Norge straks britene formelt har forlatt EU 31. januar. Det blir viktig med en mest mulig ambisiøs samarbeidsavtale som både omfatter handel med varer og tjenester. Deler av avtalen vil være  EØS-relevant og må speile den nye avtalen mellom UK og EU.  Derfor blir det viktig også med tett koordinering med Brussel.

- Den nye  avtalen vil ikke kunne måle seg med dagens EØS-avtale og vil bety dårligere handelsvilkår.  Men vi må gjøre det beste ut av situasjonen og fortsatt dyrke vårt tette næringslivssamarbeid med Storbritannia, sier Tore Myhre.

 

 

Få de siste nyhetene fra NHO

Få de siste nyhetene fra NHO

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: