NHO Europanytt 21.01.2020

Publisert

#205

Digitaliseringsminister Nikolai Astrup besøker Brussel denne uken. Foto: European Union.

I dagens nyhetsbrev kan du lese om hva som skjer med de setene som blir stående tomme i EU-parlamentet etter at Storbritannia er ute, samt at listen om infrastrukturprosjekter knyttet til energi behandles i Europaparlamentet denne uken. I tillegg kan du lese at den norske digitaliseringsministeren skal til Brussel for å snakke om kunstig intelligens, samt samarbeid med EU på plattformøkonomien.

                                                        10 dager til brexit
 
Hva skjer med de ledige setene etter brexit?

Totalt 73 parlamentsmedlemmer forsvinner når Storbritannia forlater EU. Det betyr at disse setene må fylles opp. I 2018 vedtok Rådet at 27 av disse skal fordeles mellom 14 medlemsstater. Det gjør at antall medlemmer av Europaparlamentet reduseres til 705. Frankrike og Spania får fem nye medlemmer, Italia og Nederland får tre hver, Irland får to nye medlemmer, og Sverige, Danmark, Finland, Østerrike, Slovakia, Kroatia, Estland, Polen og Romania får ett ekstra sete hver. EUs største stat, Tyskland, forsetter som før med 96 medlemmer, som også er det maksimale antall en medlemsstat kan ha.

Samtidig melder Politico denne uken at de 73 setene som forsvinner når Storbritannia forlater unionen vil føre til en økning i representanter fra partiet Eurosceptic Identity and Democracy (ID). De har i dag 73 medlemmer, og ingen britiske, og ser ut til å få tre nye seter etter brexit. Dette gjør at de totalt vil ha 76 medlemmer i Europaparlamentet. Dette er mer enn De Grønne, som kommer til å sitte igjen med 68 seter. 

 

Les mer her.

 

************************************************************************************************************

 
Digitaliseringsministeren til Brussel 

Onsdag og torsdag denne uken er digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H) etter planen i Brussel for å møte blant annet 1. vise-president i kommisjonen og kommissær for digitalisering og konkurranse, Margrethe Vestager, samt leder av EUs datatilsyn (EDPS) til samtaler og erfaringsutveksling om digitale prioriteringer og satsninger i Norge og Europa, knyttet til EU sin digitale strategi; 5G, kunstig intelligens og personvern. Statsrådens mål er å synliggjøre Norge som en partner, i tillegg til Norges intensjon om full deltagelse i digitaliseringssamarbeidet på europeisk nivå.

 

Kommisjonen vil denne våren legge frem et forslag om en felleseuropeisk tilnærming til kunstig intelligens i medio februar. Senere vil det også komme en Digital Services Act som vil fokusere på ansvars- og sikkerhetsreglene for digitale plattformer og de tjenestene/innhold disse formidler. Andre tema på EUs digitale dagsorden er utrullingen av neste generasjonens digitale infrastrukturnettverk, digitale kompetanse, deling av data, personvern og cybersikkerhet samt hvordan styrke den digitale egenkapasiteten (technological sovereignty) i Europa. I tillegg har EU lansert et nytt program for innovasjon gjennom digitale teknologier under de nye rammeprogrammene for forskning- og innovasjon, Digital Europe.

Les  mer her.


************************************************************************************************************

 
Grensekryssende energi-infrastrukturprosjekter til godkjenning i  Europaparlamentet

Projects of Common Interest (PCI) definerer energi-infrastruktur prosjekter som kvalifiserer for opptil 50% EU finansiering gjennom blant annet Connecting Europe Facility. Listen blir oppdatert hvert andre år og ble lagt frem av kommisjonen 31. oktober i fjor. Onsdag denne uken blir listen for første gang gjenstand for politisk behandling i parlamentet når ITRE-komiteen skal votere over sin posisjon til kommisjonens forslag om kvalifiserte prosjekter.

 

For å bli prioritert inn i listen er minstekravet at prosjektene må omfatte minst to land, og at de blant annet vil bidra til økt konkurranse på energimarkedet, bedre forsyningssikkerheten og bidra til at EU når sine klima- og bærekraftsmål. Blant de 151 prosjektene på listen som skal behandles i ITRE-komiteen denne uken finner man flere prosjekter der Norge eller norske aktører er involvert. Følgende er noen eksempler:

  • NordLink-kabelen mellom Norge og Tyskland.
  • North Sea Link og NorthConnect-kablene mellom Norge og Storbritannia.
  • CO2-Sapling Project – Acorn full chain CCS.
  • Northern Lights – CCS-prosjektet.

Se listen i sin helhet her.

 

************************************************************************************************************

 
World Economic Forum i Davos denne uken

Samlingen i Verdens økonomiske forum går av stabelen i Davos denne uken. De globale klimaendringene ser ut til å dominere agendaen. Erna Solberg deltar ikke på grunn av endringene i regjeringen.

 

************************************************************************************************************

 

Denne uken i EU:
  • Mandag - fredag: EUs utvalg for konstitusjonelle saker (AFCO) voterer over utmeldingsavtalen mellom EU og Storbritannia.
  • Tirsdag - fredag: Verdens økonomiske forum har sitt årlige møte i Davos. President for Europakommisjonen er blant deltagerne. 

 

************************************************************************************************************

 

NHO Europanytt er forfattet av NHO Brussel. Innholdet i nyhetsbrevet er opphavsrettslig beskyttet. Tilgjengeliggjøring for allmennheten utover det som følger av åndsverkloven krever NHOs forutgående skriftlige samtykke. Innholdet gir ikke nødvendigvis uttrykk for NHOs offisielle oppfatning.