Norge slipper ståltoll takket være EØS-avtalen

Publisert

Bilde av europaparlamentet

EU bekrefter: Norge får unntak for toll på stålprodukter.

EU bekrefter at Norge får unntak for toll på stålprodukter. - Dette er svært gledelig, sier direktør for internasjonal avdeling i NHO, Tore Myhre.

Handelskrigen mellom USA og Kina har skapt usikkerhet rundt toll på stål og aluminium for norske import- og eksportbedrifter. 

– Norge er fullverdig deltaker i EUs indre marked gjennom EØS-avtalen, og da er det viktig at avtalen beskytter Norge når en handelskrig oppstår, sier NHOs Tore Myhre. 

- Import og eksport av stål fra og til EU viktig for norsk næringsliv, supplerer han. 

Administrerende direktør i Norsk Indsutri, Knut E. Sunde, er også tilfreds med at Norge blir unntatt ståltollen og gir EØS-avtalen æren.

– Dette er det beste beviset vi kan få på at det er en vesentlig forskjell mellom EØS-avtalen og en handelsavtale. Da regner jeg med at Nei-til EU og lignende organisasjoner forstår at EØS-avtalen er vesentlig forskjellig fra alle andre avtaler EU har, sier Sunde til Dagens Næringsliv. 

– Alle som har «fantasiaforestillinger» om at en handelsavtale er bra nok for Norge, kan nå konstantere at Sveits med sin handelsavtale nå er rammet av EUs tiltak med toll mot stål, forteller Norsk Industri-sjefen til avisen. 

Nå krysser næringlivet fingrene for at tollunntaket også vil gjelde aluminium.

- Vi regner imidlertid med at om EU innfører toll på aluminium, så unntas Norge også der fordi dagens vedtak viser til EØS-avtalen og er en prinsipiell beslutning, opplyser Tore Myhre.

Her kan du lese Kommisjonens pressemelding.