NHO

Innhold

Stor usikkerhet om Brexit: Bedrifter bør forberede seg

Nyhet, Markedsadgang

Publisert

#205

1/5 av norsk eksport går til Storbritannia. For norske bedrifter betyr Brexit økt usikkerhet.

Dramaet knyttet til Storbritannias utgang av EU tok 16. januar en ny vending, da det britiske parlamentet stemte nei til Theresa Mays utmeldelsesavtale. For norske bedrifter betyr det økt usikkerhet.

Det britiske underhuset har nå pålagt statsminister Theresa May å komme opp med et nytt forslag til utmeldingsprosessen i løpet av tre arbeidsdager. I praksis betyr det at May har frist frem til slutten av førstkommende mandag – 21. januar – med å legge frem et nytt forslag.

Om dette forslaget også blir stemt ned, er det helt uvisst hva som vil skje med Brexit. Det spekuleres i alt fra ny folkeavstemning eller nyvalg, til at parlamentet tar kontroll over utmeldelsesprosessen.

1/5 av norsk eksport går til Storbritannia

For norske bedrifter betyr dette at usikkerheten vedvarer. En rapport over norsk eksport, som ble laget av Menon Economics i forbindelse med årskonferansen "Vi og verden", viser at Norge eksporterer for over 200 milliarder til Storbritannia årlig.

Det verst tenkelige scenarioet for norske bedrifter vil være at Storbritannia forlater EU uten en avtale. Noe som dessverre ikke er mer utelukket etter at Mays avtale ble stemt ned.

NHO har utarbeidet en veileder til sine medlemmer, i første omgang for et «worst case scenario» der det ikke foreligger en avtale mellom EU og Storbritannia den 30. mars 2019.

Se NHOs sjekkliste for bedrifter her.

Få de siste nyhetene fra NHO

Få de siste nyhetene fra NHO

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: