NHO

Innhold

Europadagen: EU er et europeisk verdifellesskap

Nyhet, Markedsadgang, NHO Brussel

Publisert

#205

EU er mer enn økonomi og handel. Det er også et verdifellesskap og fredsprosjekt. 9. mai markeres Europadagen.

– Slik situasjonen er i dag, blant annet med handelskrig mellom USA og Kina og økende proteksjonisme i store deler av verden, er det viktig å huske på hvorfor vi har EU. EU er et verdifellesskap som sikrer demokrati, markedsøkonomi, ytringsfrihet og pressefrihet. Med dette som bakteppe er det avgjørende at vi har et tett og forpliktende politisk samarbeid med EU, og EØS-avtalen sikrer oss det, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.

Les også: Slik forbereder du din bedrift på brexit. Her er NHOs sjekkliste.

Han vil minne om dette bakteppet når EU-landene markerer Europadagen 9. mai.

– EØS-avtalen knytter oss tett til EU. EØS er mer enn det indre marked og økonomi. Det er også en politisk avtale som gjør oss til en del av det europeiske fellesskapet. Både kulturelt, økonomisk og geografisk er vi en del av Europa. Takket være EØS-avtalen tar vi del i det europeiske verdifelleskapet og fredsprosjektet som har tjent oss godt i 25 år.

EUs høye standarder danner i stadig større grad nivået for internasjonale standarder som andre land tilpasser seg. Det gjør EU til en global aktør. I den økende konkurransen, både handelspolitisk med handelskrig, industrielt med kampen om digitalt og teknologisk lederskap og kampen om samfunnssystem, er det EU som ligger oss nærmest. Vi ser allerede nå at EU og Norge løser mange klimautfordringer sammen.

NHO-sjefen advarer mot å tro at en frihandelsavtale kan gjøre samme nytte.

Lettvinte løsninger der Norge trekker seg tilbake fra internasjonalt, forpliktende samarbeid er ikke veien å gå. Utfordringene vi står overfor kan bare løses gjennom samarbeid.

Dette er blant utfordringene vi må løse i felleskap:

  • klimautfordringene
  • migrasjon
  • fred og sikkerhetspolitikk
  • markedsadgang
  • konkurransen fra Amerika og Asia
  • Forsvar av demokrati

– For bedriftene våre er forutsigbarhet og stabile rammevilkår det aller viktigste, både lokalt og internasjonalt. Et forpliktende samarbeid sikrer dette, sier Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO.

Les også: Brexit-usikkerhet kan vare til oktober.

Få de siste nyhetene fra NHO

Få de siste nyhetene fra NHO

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: