NHO

Innhold

EKSTRAORDINÆRT - NHO Europanytt 17.10.2019

Nyhet, NHO Brussel

Publisert

#005

I dag kom meldingen om at forhandlingene mellom EU og Storbritannia har ført til enigheten om en brexit-avtale. "Where there is a will, there is a #deal", twitret president i EU-kommisjonen Jean Claude Juncker i formiddag.

14 dager til brexit: forhandlingsdelegasjonene fra EU og Storbritannia er enige om en avtale

Meldingen om avtalen kom i det EUs 27 statsledere er på vei mot Brussel for møtet i Rådet som går i dag og i morgen. Helt siden Storbritannias statsminister Boris Johnson la frem et nytt avtaleforslag for litt over to uker siden, har forhandlingene blitt trappet opp i et forsøk på å få på plass en avtaletekst før toppmøtet i dag. Med en avtaletekst på plass kan det bety en 'soft brexit' innen fristen 31.oktober - likevel gjenstår det at avtalen også godkjennes av det britiske parlamentet.

Boris Johnsons regjering antas å blant annet være avhengig av støtte fra det nordiske unionspartiet DUP, de har gitt utrykk for at de ikke er fornøyd med det omforente utkastet, vel og merke uten å være kjent med hele innholdet. Lederen av DUP Arlene Foster sa i en kunngjøring i morgentimene i dag at «slik situasjonen er, kan vi ikke støtte forslaget om toll og på grunn av manglende klarhet i spørsmålet om moms».

Leder for det britiske Labour-partiet, Jeremy Corbyn var heller ikke imponert over den nye avtalen og sa at ut ifra det han kjente til var avtalen til og med værre enn avtalen Theresa May fremforhandlet. 

Med tidligere statsminister Mays avtaleforslag som ble stemt ned tre ganger i parlamentet in mente, og uten å vite hvor mye mer Johnson har fått gjennomslag for i sin avtale, er det vanskelig å si hvor gode sjansene er for at den nye avtalen blir godkjent.

Etter planen skal den nye avtalen behandles i det britiske parlamentet på lørdag.

Les mer her, her og her.

****************************************************************************************************

NHO Europanytt er forfattet av NHO Brussel. Innholdet i nyhetsbrevet er opphavsrettslig beskyttet. Tilgjengeliggjøring for allmennheten utover det som følger av åndsverkloven krever NHOs forutgående skriftlige samtykke. Innholdet gir ikke nødvendigvis uttrykk for NHOs offisielle oppfatning.

 

Få de siste nyhetene fra NHO

Få de siste nyhetene fra NHO

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: