NHO

Innhold

Europanytt 07.07.2020

Nyhet, NHO Brussel

Publisert

header brussel webinar

I dagens europanytt kan du blant annet lese om EUs oppdaterte økonomiske utsikter for 2020 og 2021, om at nordsjølandene vil samarbeide om havvind, at Frankrike har fått ny regjering og at EU investerer stort i vaksine mot Covid-19.

Nye økonomiske utsikter for 2020 og 2021

EU kommisjonen la i dag frem nye økonomiske prognoser for utviklingen i 2020 og 2021 i EU. Denne  predikerer at økonomien i euroområdet vil trekke seg sammen med 8,7% i 2020 og vokse med 6,1% i 2021. EUs økonomi er spådd å trekke seg sammen med 8,3% i 2020 og vokse med 5,8% i 2021. Sammentrekningen i 2020 anslås derfor å være betydelig større enn de 7,7% som er anslått for euroområdet og 7,4% for EU som helhet i den forrige prognosen fra i vår. Veksten i 2021 vil også være litt mindre robust enn anslått om våren.

 Valdis Dombrovskis, kommisjonær for økonomi sa: "Den økonomiske effekten av nedstengningen er mer alvorlig enn vi først forventet. Vi fortsetter å navigere i stormfulle farvann og står overfor mange risiki, inkludert en ny smittebølge. Om noe, er denne prognosen en kraftig påminnelse om at vi trenger å bli enige om en ambisiøs gjenoppbyggingspakke, NextGenerationEU, for å hjelpe økonomien i gang.

Les mer her

 

BREXIT

EU og Storbritannia fortsetter denne uken diskusjonene om sitt fremtidige forhold i London.

Dette vil være første gang forhandlere har møttes i London siden koronavirus-pandemien førte til kansellering av tidligere planlagte møter i den britiske hovedstaden. EU ser ikke denne ukens samtaler som en forhandlingsrunde, men en rekke tekniske møter mellom eksperter på spesialiserte sesjoner. Den neste offisielle "forhandlingsrunden" vil finne sted uken 20. juli, også i London.

Det foreligger ingen offentliggjort agenda, og britene er enig i at disse samtalene er "litt mer uformelle" Ukens samtaler vil igjen fokusere på sensitive spørsmål, som like konkurransevilkår, fiskerier og rammeverket for forholdet, men dessverre forventes det ikke særlige konkrete resultater fra denne runden. Forrige ukes runde ble avsluttet tidlig etter at begge sider var enige om at ”alvorlige avvik” gjenstår.

Les mer her

 

Nordsjølandene vil samarbeide tettere for å løfte havvind

Mandag var energiministrene fra Nordsjølandene samlet til et videomøte i North Sea Energy Cooperation. NSEC består av Belgia, Danmark, Frankrike, Irland, Luxembourg, Nederland, UK, Norge, og Tyskland. I møtet, som ble arrangert for å markere at Tyskland nå tar over formannskapet i samarbeidsorganet, vedtok ministrene en uttalelse der de tok til orde for et nærmere samarbeid for å øke andelen offshore vind i den europeiske energimiksen. Ministrene drøftet også finansiering, arealplanlegging og nettutvikling.

Olje- og energiminister Tina Bru deltok i møtet og løftet blant annet frem Hywind Tampen-prosjektet, beslutningen om å åpne områder for havenergi på norsk sokkel, regelverksutvikling, Norges erfaring med sameksistens mellom havnæringene og regjeringens hydrogenstrategi

Les mer her

 

Frankrike får ny regjering med grønn profil

Etter at de grønne gjorde det svært godt i lokalvalgene i Frankrike nylig, skiftet Emmanuel Macron ut sin statsminister i forrige uke. Jean Castex har overtatt som statsminister, og utnevnte i går sin nye regjering. Sentrale ministre fra den forrige regjeringen, så som utenriks- og Europa-minister Jean-Yves le Drian  og finansminister Bruno la Maire, fortsetter. I tillegg styrkes miljø og klimaprofilen gjennom blant annet at Barbara Pompili, tidligere en del av De Grønne, nå en del av Macrons  parti La Republique en Marche, overtar som økologi-minister og regjeringens nummer to. Ifølge Castex vil klima og miljø stå sentralt i arbeidet med å gjenoppbygge Frankrikes økonomi etter korona.

Les mer her

 

EUs strategier for systemintegrering og hydrogen legges frem i morgen

Kommisjonen ventes i morgen å legge frem strategien for energisystemintegrering og en egen strategi for hydrogen. Begge sakene er operasjonaliseringer av Green Deal, og vil ta for seg hvordan EU kan bruke energisystemene for å øke tempoet på dekarboniseringen av EUs økonomi frem mot 2050. Hydrogenstrategien er det knyttet svært stor spenning til, ettersom den ventes å inneholde konkrete planer for hvordan EU skal øke bruken av hydrogen, samtidig som man bygger opp verdikjeder rundt en fremtidig europeisk hydrogenøkonomi.

NHO Brussel følger disse sakene tett og arrangerer førstkommende fredag et webinar, der vi vil gå gjennom innholdet i sakene og diskutere konsekvensene for norsk næringsliv med representanter for Equinor og Statkraft

Meld deg på her

 

Det europeiske forskningsområdet  (ERA) relanseres etter sommeren

Kommunikasjonen om det europeiske forskningsområdet (ERA) er utsatt og vil bli lansert etter sommeren. Ny dato er ikke klart enda, men det er forventet at kommunikasjonen vil komme i tilknytning til EUs forsknings- og innovasjonsdager i september. ERA ble lansert i 2000, og ifølge kommisær for forskning, Mariya Gabriel, skal den nye planen som kommer nå 20 år etter, ha et mindre antall prioriteringer, men hver prioritering vil følges av flere konkrete mål. Disse prioriteringene har som hensikt å koordinere nasjonale systemer i et ‘indre marked for forskning’.

Gabriel har vært klar på at hun ønsker å se en forbedring i fordelingen av forskningsmidler i hele EU. ERA vil derfor forsøke å løse det stadig voksende skillet mellom rikere medlemsland og land som ble med i EU etter 2004. Bare 5,5 prosent av Horisont 2020-pengene har gått til prosjekter fra medlemsland som ble medlem av EU etter 2004. Gabriel planlegger et nytt ERA, som inkluderer en "ekte utvidelsesstrategi".

Høring ERA-veikart

Les mer her

 

EU investerer milliarder av euro i forskning på vaksine mot Covid-19.

Den Europeiske investeringsbanken (EIB) og CureVac har signert en låneavtale på 75 millioner euro for utvikling og produksjon av vaksiner, inkludert CureVacs vaksine mot Covid-19. EIB-lånet vil også støtte CureVacs aktiviteter for å fullføre sitt nye produksjonsanlegg i Tübingen, Tyskland.

Låneavtalen er det siste trinnet i EUs dragkamp med USA for å holde selskapet på denne siden av Atlanterhavet og sikre tilgang til en eventuell vaksine. CureVac sa i mars at lånet kan hjelpe det med å produsere rundt en milliard doser eksperimentell immunisering. Denne uken bekreftet CureVac at kliniske fase 1-studier startet forrige måned.

Dette er ikke den eneste koronainnsatsen EIB støtter. I forrige måned tildelte den et lån på 100 millioner euro til BioNTech for deres vaksine mot koronaviruset, og er i samtaler med andre vaksine- og medisinutviklere også.

Les mer her

 

Monica Mæland deltok i dagens uformelle Ministerrådsmøte for justissaker.

I dag møttes EUs Justis og innenriksministere for sitt første uformelle møte med det tyske formannskapet. Norges Justis- og beredskapsminister, Monica Mæland deltok også i møtet i dag. Ministerne diskuterte det europeiske politisamarbeid og rettshåndhevelse i Europa. På agendaen var også diskusjon om hvordan man kan sikre frihet og sikkerhet i Schengen-området.

Les mer her

Få de siste nyhetene fra NHO

Få de siste nyhetene fra NHO

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: