Europanytt 08.02.2022

Publisert

I dagens nyhetsbrev kan du lese om European Chips Act, Maastrichttraktaten, at USA lover LNG-forsyninger til Europa, at Biden lover å stenge Nord Stream 2 hvis Russland invaderer, Macrons møte med Putin, gjennombrudd for luftfart og miljø, forslag om forlenget bruk av koronapass og EU Industry Days.

EU lanserer European Chips Act for å styrke Europas teknologiske lederskap
 

I dag lanserte EU en strategi og investeringsplan for den europeiske halvledersektoren. Halvledere anses av Kommisjonen som en strategisk viktig teknologi for europeisk industrilederskap, der man per i dag er sårt avhengige av tredjeland. Målet er at innen 2030 skal 20% av verdens halvledere produseres i Europa.

I tillegg til regulatoriske forslag, vil EU lansere en storskala "Chips for Europe"-investeringsplan for å fostre europeisk innovasjon og utvikle nye markeder for europeisk teknologi, ved å bringe sammen opptil €11 mrd. fra EU, medlemsland og privat sektor. Kommisjonen anbefaler også medlemslandene å sette opp en "verktøykasse" for å sikre forsyninger av halvledere i nødstilfeller.

Les mer her
Les Kommisjonens pressemelding her
Les infosiden om European Chips Act her

 

30 år med Maastrichttraktaten

Mandag 7. februar var det 30 år siden samlet det 12 medlemslandene i EF seg og undertegnet Maastrichttraktaten. Traktaten banet vei for målet om en monetær union og formulerte et nytt styringsrammeverk for en felles valuta, og la grunnlaget for dagens EU. Det som for 30 år siden var 12 medlemsland, har i dag har blitt til 27.

Ler mer om historien bak Maastrichttraktaten og hvordan avtalen endret Europa her

 

USA lover LNG-forsyninger til Europa
 

På mandagens EU-USA energiråd forsikret USAs utenriksminister Antony Blinken, EUs utenrikspolitiske sjef Joseph Borrell og energikommisær, Kadri Simson at USA vil beskytte Europa mot forsyningssjokk. USA arbeider for at globale markeder for flytende naturgass (LNG) skal bringe ytterligere forsyninger til Europa dersom et avbrudd fra gassrørledningens fra Russland skal oppstå. Russland står for rundt 40% av Europas naturgass. Blinken sa at koordineringen med allierte ser på hvordan man best kan dele energireserver i tilfelle Russland lukker kranen, eller setter i gang en konflikt som forstyrrer gasstrømmen som går gjennom Ukraina. Borrell sa at EUs fremste prioritering nå er å diversifisere sine energikilder for å unngå en forsyningskrise. Europas LNG-import satt ny rekord i januar med 11,8 BCM, som tilsvarer 74 millioner oljefat. Nesten 45% kom fra USA. EU har vært i samtaler med andre gassleverandører, hovedsakelig Qatar og Norge siden slutten av fjoråret.

Les mer her
Les konklusjonene fra av EU-US Energy Council på kommisjonen sine nettsider

 

Biden lover å stenge Nord Stream 2 hvis Russland invaderer
 

På et møte i Washington lovet USA og Tyskland en enhetlig respons dersom Russland invaderer Ukraina. Biden og Scholz framsto likefullt ut til å ha ulike syn på Nord Stream 2-rørledningen som er bygget mellom Russland og Tyskland og som avventer godkjenning. Nord Stream 2 ble ikke nevnt i noen av ledernes åpningsinnlegg. På spørsmål fra journalister, lovet Biden å stenge rørledningen dersom Russland skulle invadere. Da Scholz gjentatte ganger ble presset på om han forpliktet seg til å stanse rørledningen hvis president Vladimir Putins tropper rykket frem, svarte han vagt at Tyskland og USA vil handle sammen. Den tyske forbundskansleren, som tok over etter Angela Merkel i desember, har vært mer motvillig enn noen andre vestlige allierte når det gjelder omfanget av sanksjoner Russland, inkludert en forpliktelse til å stenge ned rørledningen. Tyskland har også nektet å levere våpen til Ukraina. Nord Stream 2 har vært en hodepine for Biden. Washington frykter at rørledningen vil øke Europas avhengighet av Russland, som allerede er den største gasseksportøren til Europa.

Les mer her om møtet her

 

Putin advarer Macron og NATO

Frankrikes president, Macron, besøkte Russlands president, Putin, i Moskva mandag 7. februar med mål om å dra ned spenningsnivået i Ukraina. Macron har den siste uken vært i kontakt med vestlige allierte, Putin og ukrainske ledere, og følger tirsdag 8. februar opp med et besøk i Kiev. Macron forsøkte å overbevise Putin om å nedruste, men Putin lot seg ikke overbevise, og erklærte heller Krim som en del av Russland. Videre sa han at dersom Ukraina ble med i NATO, ville europeiske land automatisk være i krig med Russland. Han advarte "Russland er en militær supermakt og en kjernefysisk supermakt. […] Det vil ikke være noen vinnere, og du vil bli dratt inn i denne konflikten mot din vilje."

Les mer her

 

Gjennombrudd for luftfart - dekarboniseringsmål for 2050

Forrige uke signerte Dastination 2050 Association og dens medlemmer Toulouse-erklæringen – det første offentlig-private initiativet om et felles europeisk mål for luftfart: å oppnå netto null CO2-utslipp innen 2050. Toulouse-erklæringen er det første felles initiativet av sitt slag, som samordner alle europeiske interesser om prinsippene og handlingene som kreves for å avkarbonisere og transformere luftsektoren. Erklæringen ble lansert i 2021 av Europas fem ledende luftfartsforeninger, som representerer flyselskaper, flyplasser, romfartsprodusenter og leverandører av flynavigasjonstjenester. Erklæringen legger opp til en langsiktig plan som samsvarer med EUs langsiktige klimamål og Parisavtalen.

Les mer her

 

Kommisjonen foreslår å forlenge bruk av koronapass

I lys av usikkerhet rundt fremtidige smittetall og potensielle mutasjoner, foreslår kommisjonen å forlenge EUs koronapass med ett år, til 30. juni 2023. Forlengelsen av forordningen har som mål å sikre at EU-borgere kan fortsette å bruke sertifikatet sitt når de reiser i EUs medlemsland som har iverksatt folkehelsetiltak. Kommisjonen oppfordrer Europaparlamentet og Rådet til å vedta forslaget raskt, før sluttdatoen for gjeldende forordning 30. juni 2022.

Les mer her

 

EU Industry Days 2022

Denne uken arrangerer Europakommisjonen EUs Industridager. En konferanse som bringer sammen viktige bransjerepresentanter, offentlige myndigheter og det sivile samfunn for å diskutere fremtidens industri i EU på bakgrunn av Kommisjonens industripolitiske strategi.
 

Se programmet og registrer deg her