Europanytt 04.02.2022

Publisert

I dagens nyhetsbrev kan du lese om at EU bekrefter gass og atomkraft i taksonomien, Støre sitt møte med EU-presidenten om green deal, EUs nye standardiseringsstrategi, politisk lammelse i Storbritannia om Nord-Irland, rekordinflasjon i eurosonen, EU industry days og digitalt seminar om green deal.

EU bekrefter gass og atomkraft i taksonomien

Onsdag denne uken la EU-kommisjonen frem sitt forslag til EUs taksonomi - som nå også innebærer at gass og atomkraft kan klassifiseres som bærekraftige investeringer (på visse betingelser). Disse felleseuropeiske kriteriene skal gjøre det enklere å sammenlikne (grønne) investeringer på tvers av land og sektorer, men også redusere såkalt grønnvasking. Mange organisasjoner og land er svært kritiske, og mener inkluderingen av energikildene går mot taksonomiens egentlige hensikt; Østerrike og Luxembourg vil nå ta EUs grønnmerking av gass og atomkraft til retten. Kommisjonen mener de har en rolle å spille i overgangen fra kullkraft.

Les mer her // her // her

 

Støre lovet EU-presidenten norsk støtte til den Grønne given

Onsdag hadde statsminister Jonas Gahr Støre sin første samtale med presidenten i det europeiske råd, Charles Michel. I videomøtet sa statsminsten at den norske regjeringen vil bidra til at norsk næringsliv blir en viktig partner for EU i arbeidet med klimaomstilling. Støre vektla at Norge og EU deler klimaambisjonene og Europas grønne giv gir norske bedrifter muligheter for økt eksport, verdiskapning og nye arbeidsplasser. Ukrainakonflikten, Afghanistan og helsespørsmål ble også diskutert på møtet.

Les mer her og her

 

EUs nye standardiseringsstrategi for å styrke regulatorisk innflytelse

EU har lenge hatt sterk global innflytelse gjennom teknisk standardsetting som har vært forende for varer, tjenester og teknologi verden over, men med ny digital og grønn teknologi har Kina i økende grad blitt en konkurrent innen standardsetting. Denne uken lanserte Kommisjonen derfor en ny standardiseringsstrategi som skal forbedre måten EU utvikler standarder på, gjennom etableringen av et høynivå forum med offentlige, private og tekniske aktører, og en ny "Chief Standardisation Officer". I det nye arbeidsprogrammet for 2022 pekes det bl.a. på utvikling av standarder for kritiske råvarer til batterier, og hydrogenteknologi, -transport og -lagring. EU skal også samarbeid tette om standarder for ny teknologi med USA i det bilaterale handels- og teknologirådet.

Business Europe mener at evnen til å lede på globale standarder er avgjørende for EUs konkurranseevne. Direktør i Business Europe, Markus J. Beyer, sier at "Det europeiske standardiseringssystemet har i mange år tilbudt en pålitelig modell, basert på det vellykkede, konsensusbaserte og solide nasjonale delegasjonsprinsippet. Disse prinsippene må besvares."

Les Business Europe sin pressemelding her 
Les Kommisjonens pressemelding her
Les sak fra Euractiv her

 

Politisk lammelse i Storbritannia om Nord-Irland

Onsdag beordret Nord-Irlands landbruksminister Edwin Poots å stoppe alle tollsjekker av varer som beveger seg mellom Storbritannia og Nord-Irland - et klart brudd på Storbritannias Brexit-avtale med EU. Den britiske regjeringen hevdet først at kontrollene fortsatte. På torsdag sa Boris Johnson i et intervju at det var galskap å ha sjekker på varer som i utgangspunktet sirkulerer innenfor det indre markedet i Storbritannia - til tross for at dette er hva han skrev under på i avtalen med EU. Ytterligere eskalering fulgte da Nord-Irlands førsteminister Paul Givan trakk seg, noe som automatisk utløste utgangen til viseminister Michelle O’Neill. Irlands EU-minister, Thomas Byrne sa at samtalene mellom kommisjonen, ledet av Maroš Šefčovič, og Storbritannia, ledet av utenriksminister Liz Truss, gjør fremskritt. "Jeg er sikker på at vi vil se - forutsatt at det er en vilje fra britisk side - en avtale før slutten av februar," sa Byrne til Politco fredag.

Politco har hele historien her

 

Rekordinflasjon i eurosonen

Drevet av økte energipriser, har inflasjonen i eurosonen økt til 5,1% i januar – godt over prognosen på 4,4%. Den europeiske sentralbanken (ESB) har lenge argumentert for at høy inflasjon vil falle tilbake på målet på 2%, men en rekke rekordhøye målinger utfordrer dette narrativet. I går erkjente ESB den økende inflasjonsrisikoen, og åpner for en renteøkning i år.

 

Hør pressekonferansen her

Les mer her // her //  her

 

EU Industry Days 8.-11. februar

Industridagene er et årlig arrangement der EU retter søkelyset mot ledende industriaktører og pågående industripolitiske temaer. I år avholdes konferansen 8. – 11. februar, i hybridformat.

Se program og meld deg på her

 

Digitalt seminar om EUs grønne giv og F&I 17. februar

Norcore arrangerer et digitalt seminar om betydningen av EUs grønne giv for forskning, innovasjon og høyere utdannelse, med deltakelse fra Kommisjonen, den norske delegasjonen til EU og NHO Brussel.

Se program og meld deg på her