NHO Europanytt 08.03.2022

Publisert

I dagens nyhetsbrev kan du lese EUs plan for å frigjøre seg russisk gass, 200 milliarder euro for klimabeskyttelse i Tyskland, krise for russisk luftfart, kvinnedag i parlamentet, nye sanksjoner mot Russland og oppdatering på Ukrainas søknad om EU-medlemskap.

EU presenterer plan for å frigjøre seg russisk gass

Mer fornybar energi, energieffektivisering og diversifisering av energiressursene er EUs løsning for å frigjøre seg russisk gass. Det sa Frans Timmermans, EUs klimakommisær, til Europaparlamentet mandag. Timmermans mener EUs mål om å produsere 5,6 millioner tonn i hydrogen i 2030 kan dobles. I tillegg ønsker EU å importere ytterlige 10 millioner tonn. IEA la torsdag ut en 10-punktsplan for å kutte EUs gassimport fra Russland. Den anbefalte blant annet minimumsforpliktelser for gasslagring, skritt for å fremskynde produksjon av fornybar og bioenergi og mer ambisiøse energieffektivitetsplaner.

I tråd med talen, presenterte Kommisjonen i dag sin plan for å frigjøre seg fra russisk gassavhengighet innen slutten av tiåret. På kort sikt ønsker EU økt LNG-import fra nye partnere. På lang sikt er svaret oppskalering av fornybar energi og energisparingstiltak. Planen stiller krav om å fylle opp gasslagerene over hele EU med minst 90 prosent innen 1. oktober hvert år. For å framskynde utrullingen av fornybar energi vil Kommisjonen presentere en solekspansjonsstrategi i juni, og forslag for forenkling i tillatelser for av fornybare energiprosjekter i mai. Planen vil bli diskutert da EU-ledere møtet i Versailles senere denne uken.

Les planen på kommisjonens nettsider her 
Se talen i EU-parlamentet her her
Les avslutningsinnlegget her
Les IEAs 10-punktsplan for å redusere EUs avhengighet av russisk naturgass

 

Tyskland frigjør 200 milliarder euro for klimabeskyttelse

I forbindelse med at den tyske regjeringen planlegger sitt langsiktige budsjett, sa finansminister Christian Linder søndag 6. mars at de antar rundt 200 milliarder euro vil øremerkes til klimabeskyttelse innen 2026. Pengene vil gå til "ladeinfrastruktur, hydrogenteknologi og modernisering av industrien." Ifølge regjeringskilder vil 90 milliarder euro gå til regjeringens "klima- og transformasjonsfond."

Les mer her 

 

Krise for russisk luftfart

Russlands luftfartsindustri har i løpet av en uke blitt kastet ut i sin alvorligste krise på flere tiår, da de er utestengt fra luftrom over mange store og sentrale deler av verden. Videre forbyr EU salg, overføring, levering eller eksport av fly eller andre komponenter, mens USA har innført eksportrestriksjoner, inkludert Russlands luftfartssektor. Aeroflot kunngjorde lørdag at de stopper alle internasjonale flyvninger med unntak av Hviterussland. Uten klarhet om hvor lenge sanksjonene fra amerikanske og EU-myndigheter vil forbli på plass, advarer eksperter om rutetidene til russiske innenlandske flyselskaper i verste fall kan krympe til nivåer som ikke er sett på tre tiår.

Les mer her

 

Internasjonal kvinnedag i EU-parlamentetNedstengningene har økt jobbing hjemmefra, noe som har ført til konflikter mellom jobb og hjemmeliv. Kvinner utfører fortsatt mesteparten av ulønnet omsorgsarbeid, inkludert barnepass eller omsorg for eldre familiemedlemmer. Kvinner er overrepresentert blant minstelønnstakere i de fleste EU-land, spesielt i helsesektoren, som har vært under mye press. I anledning den internasjonale kvinnedagen 8. mai setter EU-parlamentet fokus på likestilling, psykisk helse og ulønnet omsorgsarbeid.Les herSe her

 

Ny sanksjonspakke mot Russland forventes tirsdag kveldEU-ambassadører vil tirsdag ettermiddag diskutere nok en runde med sanksjoner mot Russland. Den nye sanksjonspakken, som er forventes å bli godkjent, inkluderer sanksjoner rettet mot flere russiske oligarker og elementer fra den maritime industrien, men vil ikke direkte ramme noen havner for å unngå forstyrrelser i handel og energiforsyning.Les mer her

 

Ukrainas ønske om å bli medlem i EU – oppdateringDet er uenigheter om hvorvidt Ukraina skal bli EU-medlem. Mens en gruppe på åtte østeuropeiske land inkludert Polen og Tsjekkia offentlig har støttet Ukrainas kandidatur, har politikere og tjenestemenn fra Tyskland, Frankrike, Spania, Nederland og andre eldre EU-medlemmer talt imot.Clement Beaune uttalte på vegne av det franske formannskapet at Ukrainas tiltredelse bør undersøkes «med åpenhet og forsiktighet», og mener at Ukraina som EU-medlem er et «langsiktig» spørsmål. «Kortsiktig, nyttig og konkret solidaritet mot Ukraina innebærer militær og humanitær hjelp, og selvfølgelig sanksjoner mot Russland,» sa Beaune til Politico.Les mer her