NHO

Innhold

NHO Europanytt 11.09.2020.

Nyhet, NHO Brussel

Publisert

Ursula Gertrud

#120

I dagens Europanytt kan du blant annet lese om at Norge skal lede arbeidet med å sikre rettferdig tilgang til Covid-vaksiner, ukens Brexitsamtaler samt forspillet til neste ukes tale fra kommisjonspresident Ursula von der Leyen.

Norge skal sikre rettferdig tilgang til Covid-vaksiner

Norge har sammen med Sør-Afrika blitt valgt til å lede det globale rådet som skal sikre rettferdig tilgang til vaksiner, medisiner og test-utstyr i bekjempelsen av covid-19 pandemien. I går møtte Erna Solberg: Europakommisjonens president Ursula von der Leyen, FNs generalsekretær Antonio Guterres og WHOs generalsekretær Tedros Adhanom Ghebreyesus til rådets første og digitale møte.

Les mer her.
 
 
Denne ukens Brexitsamtaler

Det var ikke store forventninger til denne ukens Brexitforhandlinger, og få forventet store fremskritt rundt de to vanskeligste forhandlingsspørsmålene, statsstøtte og fiske. Uken ble uansett preget av den britiske regjeringens valg om å legge opp til brudd på tilbaketrekkingsavtalen i et nytt lovforslag om det indre markedet.. Britenes trekk ble svært negativt mottatt av EU, som torsdag kalte inn til et øyeblikkelig krisemøte i felleskomiteen for euro-britiske relasjoner. EU har gitt Storbritannia en frist på tre uker for å endre kurs, noe britene allerede har avslått.

Det ser akkurat nå mørkt ut for en handelsavtale mellom de to partene, med mindre en eller begge firer på sine posisjoner. Spørsmålet de fleste nå stiller seg er hvordan Boris Johnsons regjering skal ha tiltro og tillit både nasjonalt og internasjonalt etter denne floken.

Les mer her.
 
 
Europeisk konkurranserett tilpasset det 21. århundre?

Margrethe Vestager besøkte denne uken Berlin i anledning den europeiske konkurransedagen, hvor hun understreket viktigheten av en velfungerende europeisk konkurranserett, og utfordringene med å tilpasse denne til det 21. århundre. En modernisering av konkurranseretten vil være nødvendig for å sikre rettferdig konkurranse mellom selskaper, men også for å holde markedene som transformeres av digitaliseringsbølgen konkurransedyktige, både på europeisk og internasjonalt plan. I tillegg kommer problemene knyttet til utenlandske selskaper som mottar betraktelig statsstøtte hjemmefra, som blant annet er tilfellet med Kina.

Les mer her.
 
 
Uformelle finansministermøter

De europeiske finansministrene møttes i dag i Berlin for å avholde uformelle møter i Eurogruppen og ECOFIN. Møtene er de første etter at Irlands finansminister tok over som leder av Eurogruppen, en uformell plattform som samler alle finansministrene i eurosonen. Kontrastene kunne ikke ha vært større til et tilsvarende møte i Helsinki i fjor. Da opplevde EU sitt syvende vekstår på råd, sammenlignet med en ventet nedgang på åtte prosent i år. På dagsorden står EUs gjenreisningsfond (Recovery and Resilience Facility), bank- og kapitalmarkedsunionen samt det svært polariserende temaet om EU skal ha mulighet til å skrive ut egne skatter og avgifter.

Les mer her.
 
 
State of the European Union 2020

Onsdag 16. september avholder kommisjonspresident Ursula von der Leyen sin første "State of the European Union"-tale. Talen oppstod som en konsekvens av Lisboatraktaten, med mål om å gjøre EUs arbeid mer demokratisk og gjennomskinnelig, og kan sammenlignes med den norske trontalen. Tidligere kommisjonspresidenter har ofte benyttet anledningen til å diskutere den aktuelle politiske og økonomiske situasjonen i Europa. Talen var blant annet et av nøkkelinstrumentene til von der Leyens forgjenger, Jean-Claude Juncker, hvis 2017-tale om å blåse vind i de europeiske seilene var viktig.

Koronapandemien har virkelig fått testet styrken i det europeiske samarbeidet. Det forventes derfor at kommisjonspresidenten vil drøfte veien ut av pandemien, samt dens påvirkning på kommisjonens nøkkelprosjekter: den grønne given og digitalisering.

Talen blir direktesendt her.
 
 
De grønne i Europaparlementet ønsker å stoppe fremtidige investeringer i naturgass i regi av fondet for rettferdig omstilling

Neste uke skal Europaparlamentet stemme over forslaget om et EU-finansiert "rettferdig omstillingsfond" (Just Transition Fund). I dag uttalte den grønne gruppen at de ønsker å ha en votering for å skrote den foreslåtte bevilgningen på 17 milliarder euro til naturgassinvesteringer. Fondet opprettes for å redusere de sosial-økonomiske konsekvensene knyttet til den grønne omstillingen, spesielt i kullavhengige regioner. De grønne mener at det på dette grunnlaget er uforsvarlig å erstatte en type fossilt brensel med en annen, og sammenligner det med å bygge en bro ut i intet. Samtidig argumenterer representanter fra kull-intensive land at investeringer i gasskraftverk kan bidra med store, raske og kostnadseffektive klimabesparelser.

Les mer om fondet her.
 
 
Neste uke i EU:
  • Mandag-torsdag: Plenumssamling i Europaparlamentet; inkludert State of the European Union-talen;
  • Onsdag-torsdag: Uformelt møte mellom kunnskaps- og utdanningsministre;
  • Torsdag-tirsdag: European Mobility Week;
  • Fredag: Fjerde runde av EUs trilog om langtidsbudsjettet
  • Fredag: EEA Consultative Committee.

Få de siste nyhetene fra NHO

Få de siste nyhetene fra NHO

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: