NHO Europanytt 16.02.23

Publisert

Foto: NHO

NHOs Brusselkontor søker ny rådgiver, administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, deltar på høynivåmøte og Kommisjonen innfører nye sanksjoner mot Russland ett år etter invasjonen av Ukraina. Les om dette og mer i denne ukens Europanytt.

Ledig stilling som rådgiver ved NHOs Brusselkontor 

Har du lyst til å jobbe med EU-spørsmål for norsk næringsliv? Vi søker en ny kollega i Brussel. 

Vi følger med på og påvirker utviklingen av regler og rammebetingelser som utformes i Brussel, med EUs klima – og energipolitikk som en av hovedprioriteringene. Vi søker nå etter en ny kollega som kan bistå oss i dette arbeidet.  

Les mer om stillingen og søk innen 1.mars.  

 

NHO i møte med visepresident i Kommisjonen, Valdis Dombrovskis, om kritiske råmaterialer 

Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO, deltar denne uken på et høynivåmøte med visepresident og kommisær for handel Valdis Dombovskis om EUs Critical Raw Materials Act. I møtet understreker NHO blant annet at vi må sikre det indre marked ved at EØS/EFTA-landene er fullt ut integrert i dette arbeidet, samt at vi fremover også må utforske mulighetene som ligger i havbunnsmineraler.  

Kommisjonen skal etter planen legge frem sin Critical Raw Materials Act 14.mars.  

NHO har sammen med blant andre LO kommet med et felles høringsinnspill i forbindelse med saken.

 

Ett år etter Russlands invasjon av Ukraina vil Kommisjonen innføre sin 10. sanksjonspakke  

EU vil innføre flere nye politiske og økonomiske sanksjoner mot Russland, inkludert ytterlige eksportforbud på russiske varer til en verdi av mer enn 10 milliarder euro. I en uttalelse i forrige uke la også Ursula von der Leyen vekt på at det er viktig at russiske krigsforbrytelser dokumenteres og straffeforfølges.  

Politico skriver at Kommisjonen blant annet foreslår å sanksjonere fire russiske banker, innføre forbud mot russiske styremedlemmer i selskaper for kritisk infrastruktur som strømnett eller gassrørnett og å innføre importforbud av russisk gummi og asfalt. 

Les von der Leyens uttalelse fra toppmøtet på Kommisjonen sine nettsider. 

Les mer om sanksjonspakke 10 på Politico.

 

Grønt lys til RePowerEU-finansiering gjennom Recovery Resilience Facility  

Tirsdag denne uken stemte et flertall i Europaparlamentet i Strasbourg for å endre forordningen om Recovery Resilience Facility (RRF). Dette er en finansieringsmekanisme som ble opprettet som følge av COVID-19 pandemien, under NextGenerationEU, men som senere har vært sentral i RePowerEU.

Som følge av trilogforhandlingene 14.desember 2022 ble det klart at EU ønsker å inkludere spesifikke RePowerEU-kapitler i Recovery and Resilience Plan (RRP). RRP er hver enkelt medlemslands nasjonale utvinnings- og motstandsplan for å nå RePowerEU-målene. Rent praktisk betyr det at medlemslandene vil kunne finansiere nøkkelinvesteringer og reformer i utvinnings- og motstandsplanen gjennom RRF. Tanken er at dette tiltaket skal fremskynde ytterlige arbeidet for å bli uavhengig russisk olje- og gass ved å bruke samme finansieringsmekanisme som etter pandemien. 

Les mer om bakgrunnen for vedtaket på Rådet sine nettsider.

Les om Recovery Resilience Facility på Kommisjonen sine nettsider. 

 

Kommisjonen med definisjon av fornybart hydrogen 

Mandag denne uken foreslo Kommisjonen detaljerte regler for å definere hva som utgjør fornybart hydrogen i EU ved vedtakelse av to delegerte rettsakter i fornybar energidirektivet. Rettsaktene er del av et større EU-rammeverk for hydrogen og skal forsikre at alt hydrogen av ikke-biologisk opprinnelse eller Renewable Fuels of Non-Biological Origin (RFNBO) produseres fra fornybar elektrisitet.

Den første delegerte rettsakten definere hvilke betingelser som gjør at hydrogen, hydrogenbasert brensel eller andre energibærere kan anses som  RFNBO. Den andre delegerte rettsakten definere en metodikk for å beregne livssyklusutslipp av klimagasser for RFNBO-er.

Kommisjonens forslag sendes nå videre til Rådet og Europaparlamentet som har to måneder til å vurdere forslaget og enten stemme for eller imot. Ingen av partene har mulighet til å gjøre endringer på lovforslaget. 

 

Les pressemeldingen på Kommisjonen sine nettsider.  

 

Lurer du på mer? Les Kommisjonens Q&A-side om forslaget.