NHO Europanytt 18.03.2022

Publisert

I dagens nyhetsbrev kan du lese om norsk samarbeid Tyskland om hydrogen, at krigen tvinger EU-land til å erstatte gass med kull, 33 mrd- euro investert i europeisk havlederproduksjon, klimaministeren viser EUs norske klimaløsere i skipsfarten, EUs bærekraftsrapporteringsdirektiv og stillingsutlysning.

Norsk samarbeide med Tyskland om hydrogen
 

Onsdag denne uken besøkte Tysklands visekansler Robert Habeck fra De Grønne Norge og hadde samtaler med regjeringen om blant annet Ukraina, energisamarbeid og grønn omstilling. I en felles erklæring fra møtet fremgår det blant annet at Norge aktivt vil bidra til en rask utvikling av hydrogenmarkedet i Tyskland gjennom et felles partnerskap. Blå hydrogen (hydrogen basert på gass med karbonfangst) vil være en del av dette i en overgangsfase. For å forberede dette skal det gjennomføres en felles mulighetsstudie med tanke på fremtidig storskala transport av hydrogen, bla. via rørledning. Det er også ambisjoner om samarbeide om utviklingen av fornybar energi knyttet til havvindressursene i Nordsjøen.
 

Les hele uttalelsen her

 

Krigen tvinger EU-land til å erstatte gass med kull
 

Flere EU-land utsetter nå sine planer for utfasing av kull. I stedet for investeringer i gassinfrastruktur, fornybar eller andre alternativer, anses utvidelse av kulldrift som den umiddelbare løsningen på EUs energiforsyningsproblemer. Tsjekkia baserte sin avkarboniseringsstrategi på naturgass som en overgangskilde, men med en avhengighet av russisk gass på 90%, er disse planene skrinlagt. Flere tsjekkiske selskaper har allerede besluttet å bytte fra gass tilbake til kull.
 

Les mer her

Les om Portugals ønske om å bli EUs store LNG leverandør her

 

Amerikanske Intel investerer 33 mrd. euro i europeisk halvlederproduksjon (chips)

Denne uken kunngjorde den amerikanske halvlederprodusenten Intel en storsatsing på produksjon og F&U i Europa. Planene inkluderer bl.a. 17 milliarder euro til produksjonsfabrikker i Magdeburg, Tyskland, og investeringer i Irland, Italia, Frankrike, Polen og Spania. Kunngjøringen kommer kort tid etter at Kommisjonen lanserte EUs egne "Chips Act", som bl.a. skal sikre at Europa dobler sin globale markedsandel til 20% innen 2030.

Les mer om Intels produksjonsplaner her
Les mer om European Chips Act her

 

Klimaministeren viste EUs norske klimaløsere i skipsfarten 

Torsdag var klima og miljøminister Espen Barth Eide, i egenskap av å ha lederskapet i Nordisk Ministerråd, vertskap på et seminar i Brussel om hvilken rolle Norden kan spille når EU skal omstille skipsfarten. Kongsberggruppen presenterte sitt banebrytende prosjekt om fullskalatester på en drivlinje til en ferge som skal ha hydrogen som drivstoff og brenselceller til energiproduksjon. Barth Eides hovedbudskap til EU var å støtte næringslivet med rammevilkår og reguleringer som gjør at det lønner seg å avkarbonisere.

Se opptak av seminaret her
Les mer om Kongsbergs hydrogenprosjekt her

 

EUs bærekraftsrapporteringsdirektiv

Som en del av pakken for bærekraftig finans la EU-kommisjonen i 2021 frem et forslag til et nytt bærekraftsrapporteringdirektiv, Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Tirsdag vedtok Europaparlamentets juridiske komité sin posisjon på forslaget og nå skal det startes trilogforhandlinger med Rådet.

CSRD vil kreve at alle børsnoterte selskaper og store selskaper i EU må rapportere om risiko og påvirkning på miljø og samfunn. Formålet er å gjøre bedrifter mer ansvarlige for sine innvirkninger, samtidig som investorer og offentligheten får tilgang til sammenlignbar, pålitelig og lett tilgjengelig informasjon om bærekraft.

Les parlamentets pressemelding her

 

Stillingsutlysning – NHO Brussel ansetter

Er du samfunnsengasjert og nysgjerrig, med interesse for næringslivet og Norges forhold til EU? Da er kanskje du vår nye trainee eller studentpraktikant! Vi søker fremoverlente og initiativrike personer som trives både med å jobbe på egenhånd og tett i team. Vi ser gjerne at du har en fagkrets som inkluderer jus, statsvitenskap eller økonomi. Erfaring fra utenlandsopphold er en fordel, men ingen forutsetning. Søk innen 20.mars!

Les mer her