NHO Europanytt: 21.09.2021

Nyhet, NHO Brussel

Publisert

I dagens Europanytt kan du lese om høye europeiske energipriser, fransk raseri over en bortfalt ubåt-avtale, valget i Tyskland og om kommende arrangement i Brussel.

Utfordrende energiomlegging

Det Internasjonale energibyrået IEAs kom nylig med en uttalelse om årsakene til de skyhøye europeiske gassprisene. Pent høstvær har ikke bare gitt lite nedbør og høye strømpriser i Norge, men lite vindkraft i Europa. Når både kullkraft og kjernekraft legges ned, og det ikke produseres tilstrekkelig fornybar kraft, stiger prisen på gass som er alternativet. Det er imidlertid ikke nok gass tilgjengelig. Det er viktig for tempoet i det grønne skiftet og for å unngå voldsomme prissvingninger, at energisystemet legges om samtidig med energiproduksjonen. Tilstrekkelig reservekapasitet må også være tilgjengelig når været ikke spiller på lag, også for å sikre forsyningen

Les mer her og om krisen i UK her.

 

Siste innspurt før valgdag i Tyskland

Det gjenstår kort tid før Tyskland går til valgurnene 26. september. Siste partilederdebatt ble avholdt på søndag, der det igjen var Scholz (SPD) som kom best ut, og det igjen var lite diskusjon om EU. Etter 16 år med Angela Merkel som de facto leder i Europa er det mange politiske kommentatorer som klør seg i hodet over at det europeiske prosjektet ikke er større politisk emne under valgkampen. Ellers har lite endret seg i meningsmålingene der en kombinasjon av SPD, «De Grønne» og et tredje parti i form av FDP eller «Venstre» synes å være mest sannsynlig.

Les mer om siste partilederdebatten her.

 

Frankrike raser over AUKUS avtale

Lanseringen av en trilateral forsvarsavtale mellom Australia, UK og USA har satt sinnene i kok i Paris. Avtalen inkluderer et rammeverk for samarbeid på en rekke områder, men mest kontroversielt inkluderer den en enighet om salg av amerikanske kjernekraftdrevne ubåter til Australia. Noe som medfører kanselleringen av en tidligere kontrakt mellom Australia og Frankrike verdt flere titalls milliarder dollar for franske dieseldrevne ubåter. USA og Australia anklages av Frankrike for bevisst ha vært uærlige med en nært alliert og tilbakekalte fredag sine ambassadører fra de respektive landene i protest. Det ryktes nå at franske forbehold kan ha konsekvenser for en EU-Australsk handelsavtale samt forsinke den kommende «EU – U.S. Trade and Tech Council».

Ler mer om reaksjonene til AUKUS her og her.

 

Norske seminarer neste uke

Neste uke avholdes det to seminarer tett knyttet opp til viktige tema for norsk næringsliv.

I regi av Olje- og energidepartementet og Centre for European Policy Studies vil det 30. september avholdes et seminar om karbonfangst og -lagring (CCS). Tina Bru vil delta fysisk på arrangementet.
 

  • ​​​​​​​Påmelding og mer informasjon om seminaret finner du her.


Fredag 1. oktober vil Tina Bru i samarbeid med kommisæren Kadri Simson være vertskap for 5. EU-Norge Energikonferansen.

 
  • Påmelding og mer informasjon om konferansen finner du her.