NHO

Innhold

NHO Europanytt 23.02.2021

Nyhet, NHO Brussel

Publisert

Foto: Bankenverband

I dagens Europanytt kan du lese om svenske Northvolt som satser på batterifabrikk i Polen, Litauen som nytt knutepunkt for digital finans i Europa, og Europakommisjonens foreløpige avgjørelse om data-deling mellom EU og UK.

Svensk batterigigant med storsatsing i Polen
Svenske Northvolt kunngjorde denne uken at de planlegger å investere $200 millioner i en ny batterifabrikk i Polen. Fabrikken på 50 000 kvadratmeter ventes å stå ferdig i 2022, og vil produsere batterisystemer beregnet på energilagring. Markedet for batterier er ventet å tyvedobles det neste tiåret og stadig flere land i Europa posisjonerer seg nå for å ta del i det som vil bli et betydelig marked. Polen har i sin nasjonale klimastrategi pekt på batteriproduksjon som et satsingsområde i sitt arbeid med å forene klimainnsats med etablering av ny næringsvirksomhet. Northvolts investering i Polen ventes å etablere Polen som en av de større aktørene innen store batterisystemer beregnet for energilagring.

Les mer om Northvolts planer her.

 

Litauen blir "fintech hub" etter Brexit
Et økende antall UK-tilknyttede bedrifter innen digital finans søker om arbeidslisenser i Litauen for å  kunne fortsette drift innad i EU. Brexit har for en rekke britiske selskaper skapt behovet for en ny EU-havn å drive fra, og Litauen har blitt det populære alternativet for fintech-sektoren i unionen. Litauen behandler lisens-søknader på knappe 3 måneder, som ifølge landet selv er raskere enn noe annet EU-land, og ansatte i fintech-sektoren har vokst med 18 % det siste året. Av Litauens 230 fintech-selskaper har nå godt over 20 av disse tilknytning til Storbritannia.

Les mer her.

 

Deling av data mellom EU og Storbritannia
Deling av data mellom Storbritannia og EU-landene har vært nok en Brexit-utfordring for EU, og de siste månedene har Europakommisjonen finlest britisk lov og rettspraksis på personvernområdet for å vurdere om britisk personvernbeskyttelse er tilstrekkelig. Kommisjonen har nå konkludert med at Storbritannias lovverk sikrer en tilsvarende beskyttelse av personvern som det EUs GDPR og Law Enforcement Directive (LED) gjør –til stor lettelse for næringslivet og offentlige håndhevelsesmyndigheter. Kommisjonen avventer nå European Data Protection Board sin uttalelse i saken (som ikke er bindende, men som Kommisjonen i praksis setter høyt), og medlemsstatene vil også måtte godkjenne det gjennom Rådet. Blir avgjørelsen vedtatt, bli det likevel en obligatorisk gjennomgang hvert fjerde år for å vurdere hvorvidt britisk rett fremdeles sikrer personverndata på lik linje med GDPR og LED, og ved brudd vil avgjørelsen kunne bli annullert.

Les kommisjonens publisering her // les mer her (betalingsmur).