Europanytt 18.01.2022

Publisert

I dagens nyhetsbrev kan du lese om Europaparlamentets nye president, satsing på grønt hydrogen i EU, skepsis til blå hydrogen i Tyskland, siste nytt om COVID-situasjonen, Brexit-problemer og tyske formaninger om budsjettdisiplin.

Roberta Metsola valgt til president i Europaparlamentet

Malteseren Roberta Metsola, parlamentsmedlem siden 2013 for sentrum-høyre, ble valgt som president for Europaparlamentet tirsdag 18. januar. Hun skal sitte de neste 2,5 årene, den andre halvdelen av inneværende parlamentsperiode. "Den neste delen av mandatet vil se et vindu med mulighet for å gjøre parlamentet vårt mer moderne og mer effektivt."

Les mer her

 

Får energikrisen fart på hydrogenproduksjonen?

Utviklingen av både grønt hydrogen, laget ved bruk av fornybar elektrisitet, og blått hydrogen som baserer seg på gass med karbonfangst har blitt satset på i mange EU-land som vil kutte utslippene til netto null innen 2050. Det internasjonale fornybarbyrået (IRENA) mener at høstens gasspriser i EU vil fremskynde utrullingen av grønt hydrogen. Høy prisvolatilitet har vært et trekk ved olje- og gass-systemet. Å la hydrogen spille en større rolle i det europeiske energisystemet vil gi landene lavere prissvingninger, sier IRENAs generaldirektør til Financial Times.

Les mer her 

 

Eurosonen største økonomier er uenige EUs budsjettregler

På mandagens møte mellom Eurosonens finansministre (Eurogroup) i Brussel ble EUs budsjettregler diskutert. Reglene setter en grense for statsgjelden til medlemslandene på 60 % av årlig BNP og et tak på årlig underskudd på tre prosent. Spania og Frankrike ønsker å øke disse grensene. Tysklands finansminister, Christian Lindner, som deltok på sitt første møte i Eurogruppen gjorde det klart at Tyskland motsetter seg endringer og fortsatt krever at landene holder sine utgifter under kontroll. Det samme budskapet gjentok kansler Olaf Scolz da han besøkte Madrid mandag. Kilder melder at en skuffet statsminister, Pedro Sanchez, hadde håpet at den sosialdemokratiske kansleren skulle være med lydhør til de fransk-spanske kravene en den konservative forgjenger Angela Merkel.

Les uttalelsen fra Eurogruppen her // Les om møtet i Brussel her og møtet i Madrid her

 

Tysk regjering negativ til blå hydrogen

NHO Brussel rapporterte forrige uke om den tyske regjeringens nye innsats for å nå klimamålene, med tiltak som skal doble deres fornybarkapasitet innen 2030. Med dette ønskes det også å øke ambisjonene for den nasjonale hydrogenstrategien. Det ser derimot ut til at det ikke gir rom for at såkalt blått hydrogen, dvs. hydrogen produsert med naturgass med karbonfangst, inkluderes i statsstøtteordningene, og at kun grønt hydrogen blir prioritert. Dette til tross for at Kommisjonen og andre aktører anerkjenner behovet for blå hydrogen for å avkarbonisere industri og skape et europeisk hydrogenmarked.

Les mer her

 

Britisk handel med Irland stuper etter Brexit

Handelen med Irland er et av mange eksempler på Brexit sin negative effekt på britisk økonomi. Vareeksporten fra Storbritannia til Irland har falt med 20 % siden Storbritannia forlot det indre markedet, mens eksporten til Storbritannia fra Irland økte med 20%.

For å lykkes med "Global Britain" forsøker britene nå å forhandle frem frihandelsavtaler med land hvor avtalene tidligere var gjennom EU, bl.a. India. En diskusjon om skatt og trygdefritak knyttet til indere sysselsatt i indiske firmaer i Storbritannia truer nå med å forsinke forhandlingene betraktelig.

Les mer her

 

Bøter på 3600 euro for vaksinenekt i Østerrike og strengere vaksinepass i Frankrike

I Østerrike kan vanskinasjon mot covid bli obligatorisk fra februar, i henhold til den lenge varslede loven som ble presentert søndag. "Obligatorisk vaksinasjon starter i februar", sa Østerrikes kansler Karl Nehammer da han presenterte den nye loven 16. januar. Etter 16. mars vil de som blir tilfeldig kontrollert, og ikke er vaksinert, bli pålagt å betale en bot på mellom 600 og 3600 euro. Den franske nasjonalforsamlingen vedtok søndag 16. januar lovforslaget som innfører krav om vaksinepass og som vil forby uvaksinerte å komme inn på steder som kafeer, restauranter, kinoer og klubber.
 

Les mer her og her