Sigurd (16) på arbeidsuke hos NHO Brussel: "Jeg har lært veldig mye og fått en ny vinkling på nyhetsbildet".

Foto: Sigurd Aastad Bø (NHO Brussel).

Denne uken har vi vært heldige å ha Sigurd Aastad Bø på arbeidsuke her på Brusselkontoret. Sigurd er til vanlig elev ved den franske skolen i Brussel, hvor han akkurat fullførte seconde, som tilsvarer 1. VGS i Norge. Neste skoleår skal Sigurd fordype seg innen bl.a. samfunnsøkonomi, og et praksisopphold hos NHO Brussel var derfor et naturlig valg for den engasjerte ungdommen. Under oppholdet har Sigurd lært om våre prioriterte saksfelt, og ikke minst bistått kontoret med bl.a. å skrive innlegg til nyhetsbrevet, delta og skrive notater fra BusinessEurope-møter og EUs forsknings- og innovasjonsdager.

Hva har vært det mest lærerike ved arbeidsuken på Brusselkontoret?

- Gjennom oppholdet hos NHO Brussel har jeg oppdaget en ny verden og fått en ny vinkling på nyhetsbildet.  Hvordan påvirker ulike prosesser, reguleringer og forordninger norsk næringsliv? Det er ting man ikke nødvendigvis tenker på til vanlig.

Det mest lærerike har egentlig vært å snakke med de forskjellige ansatte på kontoret og lære mer om deres saksfelt og arbeidsmessige hverdag. Spesielt temaer som det indre marked, klima, miljø og energi hadde jeg lite erfaring og kunnskap om fra før av, men føler nå at jeg har fått en god innsikt i disse områdene.  Det har også vært veldig interessant å oppleve hverdagen i en organisasjon som NHO. Både med tanke på hva jobben konkret inneholder, men kanskje spesielt når det kommer til å påvirke de mange politiske prosessene i EU. Av dagsaktuelle temaer har det vært særlig spennende å lære om gjenreisningspakken, Green Deal, fit for 55 og hvordan disse har blitt til.  Jeg synes også det er spennende hvordan Brusselkontoret jobber opp mot og representerer NHO og de norske medlemsbedriftene, og rapporterer hjem til disse.

Alt i alt har det vært veldig lærerikt, og det har vært flott å få en innføring i områder vi ikke lærer så mye om på skolen. Ikke nødvendigvis bare om hvordan EU og NHO fungerer, men kanskje spesielt hvordan det er å jobbe i et profesjonelt arbeidsmiljø og i en så stor organisasjon som NHO.

Hva har vært det mest utfordrende?

- Å bidra med tekster til nyhetsbrevet og det å ta notater fra ulike møter. Det var mange ukjente forkortelser og mye faguttrykk og ord jeg ikke kjente til fra før. Spesielt under R&I Days snakket mange av innlederne raskt, noe som gjorde at det var fort gjort å gå glipp av informasjon. I sånne tilfeller gjelder det derfor å være fokusert. Det samme gjelder for nyhetsbrevet, der er det viktig å forstå hva som er kjernen i en sak, og om å gjøre det mest mulig relevant for leserne.

Hvordan kommer du til å bruke erfaringene fra NHO Brussel i fremtiden?

- Hvis jeg skal studere politikk eller samfunnsøkonomi har jeg opparbeidet litt kunnskap andre ikke nødvendigvis har, og får kanskje en liten fordel sånn sett. Lenger inn i fremtiden kan det jo tenkes at jeg skal jobbe med noe lignende, og da er ikke disse saksfeltene så ukjente og fremmede lenger. Med tanke på skolen har jeg jo lært en del om EU, og det kommer til å være nyttig for de neste årene på videregående.

Hvor viktig er det at norsk næringsliv er representert i Brussel?

- Både Europakommisjonen og Europaparlamentet, hvor alle de viktige beslutningene blir tatt ligger i Brussel (Europaparlamentet oppholder seg også delvis i Strasbourg, skyter Sigurd inn). Det er derfor viktig for norske bedrifter og norsk industri som vil inn på det europeiske markedet at en organisasjon som NHO er til stede i Brussel for å påvirke beslutningene medlemsbedriftenes favør. NHO kan også gi medlemsbedriftene råd angående politiske eller profesjonelle spørsmål om EU eller EØS. Uten en aktiv tilstedeværelse i Brussel ville det ha vært mye vanskeligere for norsk næringsliv å drive virksomhet i og samhandle med land i EU/EØS. NHOs kontor her i Brussel melder også hyppig tilbake til NHOs kontor på Majorstua og informerer dermed medlemsbedriftene i Norge om europeiske regler, forskrifter og standarder.

Som Brusselkontorets yngste medarbeider, hva vil du si er de største utfordringene Norge og EU står ovenfor?

- Akkurat nå er koronapandemien selvfølgelig en veldig stor utfordring. Covid har berørt alt, og spesielt det indre marked vært hardt ramme, samtidig som den frie flyten av personer har vært begrenset. For NHO er det lettere å påvirke fysisk enn over Teams. Ettersom mange arrangementer har blitt avlyst, har dette derfor blitt krevende.

Utover pandemien er klimautfordringene selvfølgelige viktige, og angår Norge i veldig stor grad, gitt vår rolle innen både fornybar og fossil energi. Green Deal blir viktig, og for meg har det vært interessant å lære om hvordan Norge og NHO arbeider opp mot denne strategien med tanke på muligheter for næringslivet, men også med tanke på eventuelle utfordringer.

**************************************************************************************************

Vi takker Sigurd for en hyggelig uke, og ønsker ham lykke til videre!