NHO

Innhold

NHO Europanytt 01.10.2019

Nyhet, NHO Brussel

Publisert

EP-092262C_HOGAN_Hearing_Q_A

I dette nyhetsbrevet kan du lese mer om utviklingen i brexit-forhandlingene, høringene av kommisærene og resultatet av parlamentsvalget i Østerrike.


30 dager til Brexit

Fra Brussel oppleves den politiske situasjonen i Storbritannia som enda mer kaotisk under ledelse av Boris Johnsen enn den var under Theresa May. Håpet om en avtale før 31.oktober blir mindre for hver dag. Troen på at en utsatt frist vil ha noe for seg, er også liten, i så fall må det betydelige endringer til på britisk side som kan gi en endret politisk situasjon i form av et valg eller en ny folkeavstemning. Les mer her.

Fra britisk side snakkes det fortsatt om betydelige fremgang i forhandlingene. Dette gjentas imidlertid ikke fra EUs side. Johnson har sagt at britenes alternative forslag i forhandlingene skal legges frem "snart". I følge lekkasjer handler det blant annet om å ha grensekontroller inne i Irland istedenfor på grensen. Les mer her.

I Storbritannia avholder Toryene partikonferanse mandag til onsdag denne uken. Til tross for at Johnson har opplevd nederlag etter nederlag; konferansens møteleder Pamela Hall insisterte mandag på at statsministeren har god støtte i partiet som angivelig både har vokst i antall medlemmer og som har fått flere yngre medlemmer. Les mer her.

 ****************************************************************************************************

Parlamentets høringer av de foreslåtte kommisærene
 
Mandag begynte høringene av von der Leyens foreslåtte kommisjon. Foruten de foreslåtte vise-presidentene som har høringer neste uke, skal alle de resterende kommisærene til pers denne uken.

Forrige uke ble det klart at parlamentets rettsavdeling avviste de foreslåtte kommisærene fra Ungarn og Romania, på grunn habilitetsutfordringer. Ungarns statsminister Viktor Orbán var rask med å foreslå en ny kandidat og mandag kveld ble landets ambassadør til EU, Olivér Várhelyi, presentert. Várhelyi betegnes som en teknokrat og byråkrat, som det forventes at det ikke vil være stor motstand mot. Romanias statsminister har enda ikke kommet opp med en ny kandidat.
 
Mariya Gabriel fra Bulgaria er foreslått kommissær for innovasjon og ungdom. Under høringen mandag kveld klarte  hun seg bra. På spørsmål om hvordan hun ville håndtere ulikheter mellom øst og vest, lovet Gabriel blant annet å håndtere utfordringer knyttet til ulikheter i satsning på forskning mellom rike og fattige land i hele EU. Gabriel fikk særlig ros for å ha anerkjent den viktige forbindelsen mellom utdanning, forskning og innovasjon. Les mer her og her.

Kommisæren med ansvar for handel, irske Phil Hogan, hadde også sin høring mandag kveld. Høringen ble omtalt som svært vellykket for Hogans del og fikk avslutningsvis applaus av parlamentets medlemmer. Hogan karakteriseres som svært profesjonell og erfaren, og vil bli en god erstatter for svenske Cecilia Malmstrøm som handelskommisær. Les mer her.
 

Kommissærkandidat for arbeidslivet ("Jobs") Nicolas Schmit fra Luxembourgs fikk rungende applaus fra salen både før og etter høringen var avsluttet. Det ser ut til at Schmit vil bli godkjent som ny jobbkommissære uten noen større innsigelser. Schmit lovet å samarbeide tett med Parlamentet om handlingsplanen for videreføring av den sosiale pilar, som han har fått i oppdrag å legge frem. På spørsmål fra nordiske parlamentarikere om hvordan Kommisjonens agenda vil ta hensyn til de unike trekkene ved den nordiske arbeidsmarkedsmodellen, svarte Schmit at det ikke vil være mulig med en felles minstelønnssats for Europa, og at et felleseuropeisk rammeverk må utvikles i tråd med og ta hensyn til de ulike forutsetninger og tradisjoner som gjelder i hvert av medlemslandene i dag.

****************************************************************************************************

Parlamentsvalg i Østerrike
 
I helgen ble det avholdt parlamentsvalg i Østerrike. Det konservative partiet OVP og partiet De grønne ble valgets vinnere, med henholdsvis 37% og 14 % av stemmene. Trolig innebærer gårsdagens valg at unge Sebatian Kurz fra OVP igjen får bli forbundskansler og regjeringssjef.

Det var knyttet spenning til valget i Østerrike, fordi det lå en forventning om at det høyrepopulistiske Frihetspartiet ville vinne terreng. Dette ikke, og det ser nå ut til at Kurz vil søke mot de grønne for å danne regjering.

Les mer om valgresultatet og hva som trolig blir koalisjonsregjeringen 
her.

****************************************************************************************************

Denne uken i EU
 
  • Hele uken - Kommissærene høres av EU-parlamentet, Brussel
     
  • Torsdag 3.oktober - Politico Energy Visions, Brussel
     
  • Fredag 4.oktober - Møte med EUs klima-og miljøministre, Luxembourg

************************************************************************************************

NHO Europanytt er forfattet av NHO Brussel. Innholdet i nyhetsbrevet er opphavsrettslig beskyttet. Tilgjengeliggjøring for allmennheten utover det som følger av åndsverkloven krever NHOs forutgående skriftlige samtykke. Innholdet gir ikke nødvendigvis uttrykk for NHOs offisielle oppfatning.