NHO

Innhold

NHO Europanytt 01.11.2019

Nyhet, NHO Brussel

Publisert

#005

#120

I dette nyhetsbrevet kan du lese om utviklingen i brexit, en forsinket kommisjon og ny rapport om hvordan takle online spredning av desinformasjon.

91 dager til Brexit og 41 dager til britisk nyvalg


Tirsdag kveld stemte Underhuset for å avholde nyvalg før jul. Gårsdagen, som opprinnelig var dato for britenes uttredelse av EU, ble isteden startskuddet for valgkampen frem mot det britiske nyvalget som vil avholdes 12. desember 2019.

Foreløpig viser meningsmålinger at det mest sannsynlig er de konservative og Boris Johnson som blir valgets vinnere. Labour-partiets leder Jeremy Corbyn insisterer likevel på at de har en sjanse, blir han valgt lover han at partiet vil fremforhandle en ny Brexit-avtale med Brussel og avholde folkeavstemming over denne innen seks måneder.

Hvor reelt dette alternativet vil være, er usikkert. EU sa tydelig da de innvilget forlengelse av fristen til over nyttår, at en reforhandling av avtalen ikke ville være mulig. I tillegg begynner økonomenes beregninger å tikke inn, tall fra National Institute of Economic and Social Research (NIESR) viser at Johnsons fremforhandlede avtale vil gi en jevn nedgang i økonomien på 3,5 prosent over en ti års periode. Videre viser rapporten at den britiske økonomien kommer dårligere ut med Johnsons avtale enn den den ville gjort med avtalen May fremforhandlet. Muligheten for en ny og bedre avtale er det derfor vanskelig å tro på.

Det ble ingen brexit 31.oktober 2019, hva skjer videre? Les innlegg fra Tore Myhre, internasjonal direktør i NHO.

Les mer om utviklingen i brexit her, her og her.

"Ordeeeeer!" – den historiske frasen har blitt ropt av Underhusets John Bercow i hele 10 år, men i går var hans siste dag som Speaker i parlamentet.

Det var i våres at Bercow kunngjorde at 31.oktober ville bli hans siste dag. Hvem som tar over etter ham blir avgjort mandag. Vedkommende kan likevel ikke være helt sikker på å bli sittende lenge i den grønne stolen, for når det nye parlamentet tiltrer etter valget 12.desember må de fornye sin tillit .

Les mer om Bercows utførelse av rollen som Speaker her.

****************************************************************************************************

Fortsatt ingen ny EU-kommisjon på plass
 

I dag skulle Ursula von der Leyens kommisjon tatt over, men ettersom tre kommissærer fortsatt mangler lar den nye kommisjonen vente på seg.

Det gjenstår å få Frankrikes kandidat Thierry Breton og Ungarns Olivér Várhelyi gjennom den omfattende prosessen for godkjennelse, ikke minst mangler det et nytt kandidatforslag fra Romania. Foreløpig er det ventet at Von der Leyens kommisjon vil tiltre 1.desember, men flere i EU mener nå det er mer nærliggende at datoen blir 1.januar 2020 eller senere.

I mellomtiden er det fortsatt Jean-Claude Juncker som er kommisjonspresident, men med et svært lite handlingsrom. I et brev til sine kommisjonærer skriver Juncker at arbeidet fremover kun vil dreie seg om å sikre kontinuitet i allerede pågående arbeid.

Les mer her.

****************************************************************************************************

Mer lovregulering i bekjempelsen av desinformasjon på nett?
 

Følger amerikanske tech-virksomheters sine egne retningslinjer for å motvirke spredning av misvisende informasjon – desinformasjon – og hatretorikk på nettet?

Retningslinjene var et initiativ som ble utviklet av Google, Microsoft og Facebook m. fl. som en oppfølging til Kommisjonens strategimelding om hvordan takle online spredning av desinformasjon.

Meldingen kom i 2018 og var ment å ansvarliggjøre de ulike it-virksomhetene, fordi man så at falsk informasjon og hatefulle ytringer i økende grad ble spredt på dere nettsider.

EU-kommisjonen publiserte tirsdag første rapport om tech-gigantene overholder disse retningslinjene. Det er den første rapporten siden de felles bransjeretningslinjene ble publisert i 2018 og baserer seg på blant annet techgigantene Facebook og Twitters egenevaluering av bekjempelsen av denne type innhold.

Dette kan likevel bli den første og siste evalueringsrapporten, ettersom den kommende kommisjonen har et mål om mer regulering på dette området og har uttalt at de ønsker å utvikle en "Digital Services Act" innen utgangen av 2020, der rammene for ulovlig nettinnhold og spredning forventes bli et viktig tema innenfor den.

Les sammendraget her.

****************************************************************************************************

Neste uke i EU
 

  • Tirsdag 5. november - Juncker har møte med von der Leyen, Brussel
     
  • Tirsdag 5. november - Utenriksministeren deltar i Stortingsdebatten etter EU- og EØS-uttredningen forrige uke, Oslo

  • Onsdag 6. november - Kommisjonsmøte, Brussel

  • Onsdag 6. november - EPC konferanse; 'Perspectives and prirotites for the EU 2019-2024', Brussel

****************************************************************************************************
NHO Europanytt er forfattet av NHO Brussel. Innholdet i nyhetsbrevet er opphavsrettslig beskyttet. Tilgjengeliggjøring for allmennheten utover det som følger av åndsverkloven krever NHOs forutgående skriftlige samtykke. Innholdet gir ikke nødvendigvis uttrykk for NHOs offisielle oppfatning.

Få de siste nyhetene fra NHO

Få de siste nyhetene fra NHO

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: