NHO

Innhold

NHO Europanytt - Splittelse under de konservatives partikongress | Hard grense mot Irland i tilfelle "no-deal"

Nyhet, NHO Brussel

Publisert

Euro-mynt close up

#120

Splittelse under de konservatives partikongress i Storbritannia og finansminister Hammond konstaterer at det blir en hard grense mot Irland i tilfelle "no-deal". Paris utpeker seg som ny finanshovedstad etter brexit og Eurogruppens månedlige møte gikk av stabelen i går.

Brexit: May fikk en dårlig start, utenriksministeren hennes provoserer og Boris Johnsons vil ha "Super-Canada" - avtale
Den store saken denne uken er hvordan det konservative partiets kongress ytterligere splitter partiet rundt brexit. Det er noen dager igjen, og ingen har ønsket "hodet" til May enda, selv om 2/3 er enige om at hennes Chequers plan må avvises. Mays mulige rival Boris Johnson foreslår en såkalt "Super-Canada" avtale etter mønster av avtalen med Canada (CETA), og kalte hennes Chequers plan for galskap. "Super-Canada" er ikke tilbudt av  EU. Storbritannias utenriksminister Jeremy Hunt sammenlignet EU med Sovjetunionen i en uttalelse på partikongressen, som utløste følgenede kommentar på twitter fra den latviske ambassadøren til UK : "Sovjet drepte, deporterte, bannlyste og fengslet 100 tusen av Latvias befolkning etter den ulovlige okkupasjonen etter 1940, og ødela livene til 3 generasjoner, mens EU har gitt oss velferd, likestilling, vekst, respekt #StrongerTogether". 

Brexit:"Med no-deal blir det en hard grense mot Irland" – Hammond
Storbritannias finansminister hadde en noe annen inngang enn sin sjef Theresa May da han ble spurt om det mye omtalte irske grenseproblemet; blir det ingen brexit avtale blir det en hard grense mot Irland da Storbritannia må følge WTO reglene. En hard grense kan også undergrave "The good Friday agreement", denne viktige og stabiliserende avtalen mellom Nord-Irland og Irland. Les mer her.

Brexit: Paris kan bli den nye ledende finanshovedstaden etter brexit
Er tiden inne for at Paris overtar Londons tittel som Europas største finanshovedstad? Den franske finansministeren Bruno Le Marie pekte på Frankrikes sterke regulatoriske rammeverk, business vennlige reformer introdusert av Macron og uttalte at det vil være en ny leder etter brexit og mente at det trolig kunne være Paris. Paris er bare en av mange store byer i Europa som forsøker å lokke britiske bedrifter og banker som mer enn gjerne vil fortsette å arbeide i det indre markedet. Paris ser spesielt attraktivt ut etter EU flyttet den London baserte bankmyndigheten til den franske hovedstaden. Les mer her.

Eurogruppen møtes for å diskutere blant annet muligheten for fordypningen av EMU
Under det månedlige møtet i Eurogruppen gikk ministerne nøye gjennom valutakursens utvikling og var enige med evalueringene kommisjonen og den europeiske sentralbanken. Styrkingen av euroens internasjonale rolle ble også diskutert, ikke et nytt tema, men likeså viktig å se på det med nye ambisjoner. De nasjonale automatiske stabilisatorene ble også gjennomgått av gruppen, der de konkluderte med at i den økonomiske veksten vi har nå burde man bygge opp finansielle barrierer. Tilslutt, sammen med ikke-euroland ministere diskuterte de muligheten for å fordype Den europeiske økonomi- og monetære union. Les mer her.

*********************************************************************

NHO Europanytt er forfattet av NHO Brussel. Innholdet i nyhetsbrevet er opphavsrettslig beskyttet. Tilgjengeliggjøring for allmennheten utover det som følger av åndsverkloven krevet NHOs forutgående skriftlige samtykke. Innholdet gir ikke nødvendigvis uttrykk for NHOs offisielle oppfatning.

Få de siste nyhetene fra NHO

Få de siste nyhetene fra NHO

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: