NHO

Innhold

Merkel bekymret over brexit-forhandlingene og Juncker holder sin siste State of the Union tale neste uke

Nyhet, NHO Brussel

Publisert

EU flagg

EU

Merkel frykter Brexit-forhandlingene kan kollapse, Europaparlaments vise-president oppfordrer EU-ambassadørene til å styrke global fred, Parlamentet godkjente 34 millioner euro til naturkatastrofe rammede land, og Juncker holder sin siste State of the Union tale i Strasbourg neste uke

 

BREXIT: Merkel bekymret over brexit-forhandlingene og mykere holdning fra begge parter kreves for å sikre en avtale ifølge britisk EU-veteran.
Angela Merkel gikk tirsdag ut og advarte Tyslands bedriftsledere om at Brexit-forhandlingene er i fare for å kollapse. Med bare noen måneder igjen før avtalen må signeres, begynner tiden å renne ut, og konfliktnivået å øke. EU sier videre at det er flere deler av avtalen som vanskelige å fremforhandle, dette gjelder blant annet avtalen som dekker borgerrettigheter, de 39 milliarder GBP som Storbritannia må betale og den irske grensen, sammen med den politiske erklæringen om en fremtidig avtale. EUs ledere skal møte i Brussel i oktober, men et nødtoppmøte berammes til 13. november i tilfelle det trengs lengre tid. EUs statsledere vil samles til toppmøte i Salzburg senere denne måneden der EU27 skal diskutere brexit. Det er også mange og ulike synspunkter både på UKs forslag og hvordan EU oppfatter den og forholder seg i forhandlingene blant politikere i UK. Med andre ord business as usual på den siden av kanalen. Les mer om dette her, og her.

INTERNASJONALT: EU med et globalt engasjement for fred, trygghet og velstand
Europaparlamentets visepresident Ramón Luis Valcárcel gikk tirsdag ut og oppfordret de 140 EU-ambassadørene til å ”engasjere seg med partnere for å styrke global fred, trygghet og velstand" under ambassadørkonferansen 2018, som blir avholdt denne uken. EUs Ambassadørskonferanse finner sted hvert år, programmet i år hadde et spesielt fokus på det kommende europeiske valget og fire prioriteringer: økonomisk styring, klimaendringer, migrasjon og sikkerhet. Her ble blant annet viktigheten av at EU må forsvare fri og rettferdig handel basert på WTO tatt opp, og satt i sammenheng med at vekst og jobber i stor grad er avhengig av et åpent globalt handelssystem. Visepresident Valcárcel konkluderte med at: "EU har åpenbart en sentral rolle å spille i internasjonal styring, og vi må fortsette å presse for globale løsninger på våre felles utfordringer. For å fullt ut kunne oppnå vårt potensiale, må vi være mer ambisiøse og være enige om å snakke med en stemme på internasjonal scene". Les mer om dette her.

KOMMISJONEN: Presidentens årlige State of the Union tale og Parlament valget i 2019
Neste uke i Strasbourg holder Europakommisjonens president Jean-Claude Juncker sin årlige state of the union tale. Talen skal gi status og retning fremover for kommisjonens arbeid og prioriteringer. Talen poengterer viktige saker som EU kommer til å arbeide med fremover. Det er Jean-Claude Juncker sitt siste år som kommisjonspresident og derfor også hans siste State of the Union tale. Tidligere denne uken hadde Juncker og Angela Merkel et møte i Berlin der de blant annet snakket neste års Parlamentsvalg. Merkel har gitt sin velsignelse til Manfred Weber fra det tyske CDU, som bekreftet onsdag at han er såkalt Spitzenkandidat for den konservative partigruppen EPP. Han får imidlertid sikkert konkurranse, og feltet er fortsatt helt åpent. Les mer her.

 

 ******************************************************************

 

NHO Europanytt er forfattet av NHO Brussel. Innholdet i nyhetsbrevet er opphavsrettslig beskyttet. Tilgjengeliggjøring for allmennheten utover det som følger av åndsverkloven krevet NHOs forutgående skiftelige samtykke. Innholdet gir ikke nødvendigvis uttrykk for NHOs offisielle oppfatning.

Få de siste nyhetene fra NHO

Få de siste nyhetene fra NHO

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: