NHO

Innhold

NHO Europanytt: 08.11.2019

Nyhet, NHO Brussel

Publisert

#005

#120

I dette nyhetsbrevet kan du lese mer om brexit, EUs kvartalsrapport om europeisk økonomi, møtet i Rådet for økonomiske og finansielle spørsmål og kommisjonskabalen.

84 dager til Brexit og 34 dager til nyvalg
 
Den britiske valgkampen var offisielt i gang da parlamentet natt til onsdag denne uken ble oppløst. Siden har valgkampen bydd på flere overraskelser for begge sider.

Første overraskelse var at Wales statssekretær, Toryen Alun Cairns trakk seg. Bakgrunnen er en pågående etterforskning som involverer Ross England, en av Cairns tidligere medarbeidere og hvorvidt han har sabotert en voldtektssak fra 2018 hvor han deltok som vitne. Cairns valgte i fjor å støtte Ross' kandidatur til den walisiske nasjonalforsamlingen, men hevder at han ikke var kjent med sabotasjeanklagene på dette tidspunktet.
 
Den andre overraskelsen kom da Labour-partiets Tom Watson bestemte seg for å trekke seg som nestleder. I Watsons oppsigelsesbrev til Labours partileder Jeremy Corbyn, heter det at beslutningen er "privat og ikke politisk".

Likevel stusser flere over tidspunktet for oppsigelsen. Dette kan åpenbart bidra til at velgerne mistenker at partiets ledelse slår sprekker som følge av sprikende oppfatninger innad om hvilken retning partiet skal ta.

Les mer 
her og her.

****************************************************************************************************

EU spås lavere økonomisk vekst
 
Torsdag publiserte EU-kommisjonen nye prognoser for den europeiske økonomien. Fra forrige prognose publisert i sommer nedjusteres nå forventet vekst i eurosonens BNP til 1,1 % for 2019. Dette er 0,1 prosentpoeng lavere enn sommerprognosene og laveste årlige vekstprognose siden 2014. For 2020 nedjusteres veksten med 0,2 prosent poeng til 1,2 %.

Bakgrunnen for kommisjonens nedjusterte anslag er blant annet handelspolitiske spenninger og den vedvarende usikkerheten rundt brexit.

Kommisjonens prognoser finner du i kvartalsrapporten European Economic Forecast (Autumn 2019), og pressemeldingen finner du her.
 
BusinessEurope, den europeiske arbeidsgiverorganisasjonen NHO er en del av, kommenterte vekstnedgangen i sin kvartalsrapport – "Det store økonomiske spørsmålet for 2020 er hvor omfattende påvirkningen av nedgangen i eksportsektorene vil være på resten av økonomien og hvor raskt dette vil skje", sa Generaldirektør Markus J. Beyrer.

Han oppfordrer videre medlemsland til å bruke fleksibiliteten som fremgår av EUs stabilitets-og vekstpakt (SGP). Den er ment å sikre en forsvarlig og koordinert europeisk finanspolitikk og videre til å iverksette tiltak som støtter vekstfremmende investeringer og strukturelle reformer.

BusinessEuropes vurdering finner du i 
Autumn Economic Outlook 2019.
 
 ****************************************************************************************************
 
Finansministeren deltar på møte i ECOFIN
 
I dag deltar finansminister Siv Jensen på møte i Rådet for økonomiske og finansielle spørsmål (ECOFIN) i Brussel. På agendaen står utdanning og klima.

De vil blant annet diskutere viktigheten av god utdanning for å oppnå et sterkt økonomisk fundament i Europa. Henseende til FNs klimakonferanse (COP25) som avholdes i desember forventes det at Rådet vil vedta konklusjoner omkring klimafinansiering.

Pressekonferansen etter møtet er planlagt kl. 17:00.

Se mer 
her.
 
 ****************************************************************************************************
 
Kommisjonskabalen snart lagt?
 
Ursula von der Leyens kommisjon var ment å tiltre 1. november, men etter at tre av hennes opprinnelige kommissærer ble avslått av Parlamentet har datoen blitt forskjøvet til 1.desember. Lenge har en kommissær fra Romania manglet, men denne uken ble parlamentariker, Adina-Ioana Vălean presentert som den nye rumenske kandidaten.

Romania foreslo først to kandidater for von der Leyen, men etter hennes ønske – antagelig med ambisjonene om kjønnsbalanse i kommisjonen in mente – ble Vălean valgt fremfor parlamentarikeren Siegfried Muresan. Dermed ligger kommisjonen an til en kjønnsfordeling med 12 kvinner og 15 menn.
 
Behovet for å få i gang den nye perioden, tilsier at det er gode sjanser for at alle tre kommissærkandidatene, Frankrikes Thierry Breton, Ungarns Olivér Várhelyi og Romanias Adina-Ioana Vălean blir godkjent av parlamentet.

Høringer av kandidatene i rettsavdelingen gjennomføres 12. november, blir de godkjent følger parlamentets høringer av kommissærene 14. november.

Les mer 
her.
 
****************************************************************************************************
 
Neste uke i EU 
  • Tirsdag 12. november - Konferansen "A new industrial strategy in a time of global rivalry" i regi av Equinor, Brussel
     
  • Onsdag 13. november - torsdag 14. november - Plenumssesjon i EU-parlamentet, Strasbourg 
****************************************************************************************************

NHO Europanytt er forfattet av NHO Brussel. Innholdet i nyhetsbrevet er opphavsrettslig beskyttet. Tilgjengeliggjøring for allmennheten utover det som følger av åndsverkloven krever NHOs forutgående skriftlige samtykke. Innholdet gir ikke nødvendigvis uttrykk for NHOs offisielle oppfatning.