Europanytt 29.03.2022

Publisert

I dagens nyhetsbrev kan du lese om kommisjonens plan for koordinering av ukrainske flyktninger, USA: grønn omstilling er blitt sikkerhetspolitikk, EUs nye produktpolitikk med bærekraft i fokus og at EUs karbonmarked fungerer.

Kommisjonens 10 punkts plan for koordinering av ukrainske flyktninger

Da planen ble publisert etter et ekstraordinært møte i EUs justis- og innenriksråd i går om  flyktningkrisen, la ministrene vekt på behovet for registrering, koordinering og veiledning av de 3.8 millioner flyktningene som hittil har ankommet EU, i tillegg til strenge ytre grensekontroller. EU-nettverket for å bekjempe organisert og alvorlig kriminalitet ( EMPACT ) skal mobiliseres for å bekjempe menneskesmugling, nettsvindel og underslag av midler som skal støtte flyktninger eller våpenhandel.

Les mer her 
Les planen her

 

USAs energiminister: Grønn omstillingen er blitt sikkerhetspolitikk

"Energisikkerhet, økonomisk sikkerhet, nasjonal sikkerhet, klimasikkerhet: alle disse formene for sikkerhet er uatskillelige. De henger uløselig sammen og de krever alle en akselerasjon av overgangen til ren energi." Det sa USAs energiminister Jennifer Granholm i et ministermøte i Det internasjonale energibyrået (IEA) den 23.-24. mars i Paris. EU jobber i denne retningen gjennom REPowerEU-planen som nylig ble skissert av EU-kommisjonen. IEA-direktøren bad ministrene, fra EU, Norge og USA gi IEA et mandat til å hjelpe land å garantere en pålitelig og bærekraftig forsyning av kritiske mineraler som litium, kobolt, kobber, nikkel og sjeldne jordarter, som er så viktige for overgangen til nye fornybare energinæringer.

Les mer her
Les konklusjonene fra ministrene i IEA her

 

Ny produktspolitikk med bærekraft i fokus

Europakommisjonen vil 30. mars legge frem forslag til en ny produktpolitikk, med mål om at bærekraftige produkter og tjenester skal bli normen i Europa. Sustainable Products Initiative (SPI) er et flaggskip i EUs Green Deal og bærebjelke i den europeiske Circular Economy Action Plan (CEAP). Miljøvennlig forbruk og produktvalg er sammen med klimautfordringen en viktig driver for EUs satsning på sirkulærøkonomien. EUs initiativer knyttet til sirkulærøkonomi vil få stor betydning for Norge og for norsk næringsliv. Blant annet vil det foreslås innført et "produktpass" med den viktigste informasjonen om hvert produkt, for lettere å kunne gjenbruke produktene eller behandle det riktig ved gjenvinning. I første omgang vil en utvide Økodesigndirektivet til å omfatte regler for produktgrupper som tekstiler, elektronikk, batterier og byggevarer. På sikt skal imidlertid alle varegrupper omfattes. Dette er et enormt arbeid som vil kreve deltakelse fra både norsk næringsliv og norske myndigheter for å ivareta våre fortrinn i de harmoniserte standardene som vil komme.

Les NHOs og Nordiske søsterorganisasjoners posisjon for økt sirkularitet og bærekraft her

 

Ingen intervensjon fra EU i energimarkedet

Sør-Europa lykkes ikke å få gjennomslag for sine forslag om inngripen i energimarkedet under EU-toppmøtet på fredag. Det europeiske råd ber kommisjonen fortsette å utrede krisetiltak. Rådet anbefaler medlemslandene å utnytte energiprisverktøykassen og rammeverket for midlertidige statsstøtter på en best mulig måte. Kommisjonen peker på muligheten for  midlertidig beskatning av uventede overskudd for kraftprodusentene, såkalte «windfall profits», som en kilde til finansiering av støttetiltak. Det blir presisert at tiltakene ikke må forstyrre markedsmekanismene i energimarkedet og være midlertidige.

Les konklusjonene fra toppmøtet her

 

ESMA-rapport: EUs karbonmarked fungerer

Den europeiske verdipapir- og markedstilsynsmyndighet (ESMA) finner ingen store mangler i funksjonen til EUs karbonmarked, til tross for klager fra noen medlemsland om at spekulasjoner driver opp prisen på karbon. Rapporten svarer på forespørselen fra Kommisjonen i sin kommunikasjon om energipriser for en analyse av europeiske utslippskvoter (EUA) og derivater på EUA. ESMA kommer likevel med en rekke anbefalinger for å forbedre markedstransparens og overvåkning, bl.a.restriksjoner på hvor mange karbonkvoter individuelle kjøpere kan eie, for å unngå markedsmisbruk.

Les mer fra rapporten her