NHO

Innhold

NHO Europanytt 11.10.2019

Nyhet, NHO Brussel

Publisert

EP-092288A_VESTAGER_hearing_FULL_Opening

I dette nyhetsbrevet kan du lese om utviklingen i brexit-forhandlingene, høringen av kommissærene og EUs rapport om risikoen knyttet til 5G-sikkerhet.

20 dager til Brexit
 
Mandag var en utmeldingsavtale mellom EU og Storbritannia innen 30.oktober nesten utenkelig. Fredag ga EUs 27 medlemsland klarsignal til sjefsforhandler Michel Barnier om å intensivere forhandlingene for å få på plass de mest vesentlige avtalevilkårene innen EU-toppmøte neste uke. Hva har skjedd i løpet av uken?
 
Statsminister Boris Johnson sendte forrige uke et nytt avtaleforslag til Brussel som ikke ble tatt godt i mot av EUs 27 medlemsland. Flere sa at en utemeldingsavtale aldri hadde vært lenger utenfor rekkevidde.

Da Johnson torsdag møtte Irlands statsoverhode Leo Varadkar for en siste samtale før EU-toppmøte neste uke, var ikke forhåpningene høye. Overraskende nok sa Varadkar etterpå at samtalen var "lovende" og at det nå kunne være mulig for partene å komme til enighet innen utgangen av oktober.

Forhandlingene mellom Storbritannia og EU fortsatte i Brussel i dag. Etterpå ble det det meldt om at Barnier hadde fått klarsignal fra EUs medlemsland til å intensivere forhandlingene, noe som tyder på at partene kan øyne muligheten for en enighet.

Uansett om partene nå skulle bli enige om vilkårene, er det sannsynlig å påregne mer enn 20 dager for å få på plass en avtaletekst som begge parter er fornøyd med. Neste uke møtes EUs statsledere i Brussel og kan – dersom en søknad fra britene foreligger - forlenge fristen som hittil har vært 31.okotber.

Les mer her og her.

****************************************************************************************************

Nærmest udelt støtte til Margrethe Vestager som vise-president for digitaliserings- og konkurransepolitikk

 
Vestager hadde en svært vellykket høring i Europaparlamentet tirsdag. Hun seilte igjennom over tre timer med tøffe spørsmål fra parlamentarikerne, og de fleste politiske gruppene støtter henne.
 
Politisk la Vestager bl.a. vekt på arbeidet med en ny industripolitisk strategi, ny lovpakke knyttet til digitale tjenester, en kommende vurdering av EUs konkurranseregelverk og konkurranseaspekter ved innsamling, bruk og lagring av data.
Hun tok også opp politikkutviklingen knyttet til kunstig intelligens samt skattlegging av digitale næringer og arbeidsvilkår for digitale plattformarbeidere. "Her vil jeg arbeide med en politikk som er spesielt målrettet mot små og mellomstore bedrifter - de er hjertet av Europas økonomi", sa Vestager, og la til at dataøkonomien må reguleres på en måte som tjener samfunnet og om ikke en global avtale om digital skattlegging er mulig, så må EU handle selv.

Les mer her.
 

****************************************************************************************************

Sylvie Goulard avvist som indre markeds- og industrikommissær etter ny høringsrunde i Parlamentet – nå må Frankrike komme med en ny kandidat

 

Nådestøtet kom i en anonym avstemming blant samtlige medlemmer av Parlamentets indre markeds- og industrikomiteer. Før dagens beslutning hadde Goulard allerede vært igjennom to høringsrunder i Parlamentet, hvor mange har vært opptatt av anklagene mot hennes parti om misbruk av finansielle midler under hennes tid som europaparlamentariker i 2017 for hennes egnethet for slik en topposisjon i EU.

Frankrikes president Emmanuel Macron var overrasket over at Goulard ikke ble godkjent. Macron sa under en pressekonferanse torsdag at han hadde foreslått tre kandidater for Von der Leyen, hvorpå hun ettertrykkelig hadde ønsket seg Goulard.  Kommissærene må uansett godkjennes av parlamentet og nå må Frankrike foreslå en ny kandidat.

Med Goulard ute av kabalen, en ny rumensk kandidat må foreslås, hvor regjeringen nettopp har gått av og ny ungarsk kommissær-kandidat som må høres i parlamentet, kan det ta lang tid før Ursula von der Leyens kommisjonskabal går opp.

Les mer her og her.

****************************************************************************************************

EU-rapport om risikoen knyttet til 5G-sikkerhet


Onsdag la EU-kommisjonen frem en risikovurdering knyttet til 5G-sikkerhet som bygger på medlemslandenes nasjonale analyser.

I rapporten slås det fast at det er statlige eller statsstøttede aktører som utgjør den største trusselen. For å minske risikoen for at teleoperatører utsettes for spionasje, anbefales det ikke å anskaffe utstyr fra land hvor slike aktører holder til.


USA i lang tid har oppfordret sterkt til at land ikke benytter seg av utstyr fra selskap som Huawei, for å unngå spionasje. Telia meldte denne uken om at kinesiske Huawei ikke ville benyttes når deres 5G-verk utbyttes. Norges digitaliseringsminister Nikolai Astrup har sagt at norskes myndigheter ikke vil avskjære enkeltselskaper som Huawei i utbyggingen av 5G-nettet i Norge.

Les mer her.

****************************************************************************************************

Neste uke i EU
  • Tirsdag 15.oktober - onsdag 16.oktober - 'Smart and open Europe', Brussel

     
  • Torsdag 17.oktober - fredag 18. oktober - EU-toppmøte (møtet i Det europeiske råd), Brussel

****************************************************************************************************

NHO Europanytt er forfattet av NHO Brussel. Innholdet i nyhetsbrevet er opphavsrettslig beskyttet. Tilgjengeliggjøring for allmennheten utover det som følger av åndsverkloven krever NHOs forutgående skriftlige samtykke. Innholdet gir ikke nødvendigvis uttrykk for NHOs offisielle oppfatning.

Få de siste nyhetene fra NHO

Få de siste nyhetene fra NHO

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: