NHO

Innhold

NHO Europanytt 12.11.2019

Nyhet, NHO Brussel

Publisert

#005

#120

I dette nyhetsbrevet kan du lese om brexit, EUs nei til mini handelsavtale med USA, valgnytt fra Spania, Romania og Østerrike og at Tyskland ber EU være tøffere mot tech-gigantene.

80 dager til Brexit og 30 dager til nyvalg

I går kunngjorde leder for Brexit-partiet Nigel Farage, at hans parti ikke vil stille med kandidater i de 137 valgkretsene de konservative vant ved forrige valg, og heller fokusere på å vinne typiske Labour-kretser.

Kunngjøringen betegnes av flere medier som en “tidlig julegave til Boris Johnson”, da statsminister Johnson og Farage begge er ute etter stemmer fra brexit-tilhengerne.
 
Nigel Farage var først tidlig ute med å si at partiet ville stille i 600 valgkretser, og at Johnsons avtale “kun bar merkelappen Brexit”, men endret posisjon etter press fra flere brexit-tilhengere som påpekte at slik kunne en stemme til brexit-partiet i praksis innebære å stemme i mot brexit.

Les mer her.
 

****************************************************************************************************

EU takket nei til mini handelsavtale med USA
 
EUs handelskommissær, Cecilie Malmström, takket forrige uke nei til USAs forslag om en mini-handelsavtale om tollreduksjon på blant annet amerikansk hummer og kjemikalier.

I Malmströms brev til USAs handelsrepresentant Robert Lighthizer, skriver hun at EU kan diskutere dette videre, men at det bør være del av en bredere handelsavtale hvor også EU får innvilget tollreduksjon på flere av sine varer.

Bakgrunnen for USAs ønske om å raskt få på plass en avtale, handler om at USAs president Donald Trump denne uken har frist for å bestemme om han vil øke tollsatser på europeiske biler.

Les hele brevet her.

****************************************************************************************************

Valgnytt fra EU: Spania, Romania og Østerrike
 
Siden 2015 har Spania ikke hatt flertallsregjering, søndag ble det derfor avholdt nok et valg i et forsøk på å få på plass et styringsdyktig flertall i den spanske nasjonalforsamlingen. Etter at stemmene var talt opp i går ser det det likevel ut til at flertall ikke vil være mulig å oppnå.

Det sosialdemokratiske partiet PSOE, ledet av statsminister Pedro Sanchez, ble igjen størst med 28 prosent av stemmene, men gikk ned fra 123 seter til 120 setet. For å ha flertall trenger de 176 seter, noe som til tross for mulig støtte fra partiet Unidas Podemos med 35 seter, fortsatt ikke vil være tilstrekkelig.
 
Det konservative partiet PP endte opp med 20,8 % og ytre høyrepartiet VoX gjorde et brakvalg og doblet oppslutning fra sist valg og endte på 15,1 %.

Les mer om det spanske valget her.

I søndagen presidentvalg i Romania fikk ikke sittende president Klaus Iohannis med 36 % av stemmene flertall, og må dermed igjennom en ny valgrunde 24. november. Hans mostander vil være kandidaten med nest flest stemmer og en oppslutning på 24 %; tidligere statsminister,  sosialdemokrat Viorica Dancila.

Les mer om det rumenske presidentvalget her.

Mandag kunngjorde Sebastian Kurz, lederen for det konservative partiet OVP og tidligere kansler, at han vil gå inn i koalisjonsforhandlinger med partiet De grønne. At Kurz ville søke til De grønne var forventet etter at begge partiene gjorde det godt i parlamentsvalget i september, med en oppslutning på 37 % til OVP og 14 % til De grønne. Gitt partienes posisjoner vil det bli utfordrende samtaler.

Les mer om de østeriske koalisjonsforhandlingene her.

****************************************************************************************************

Tyskland ber EU være tøffere mot tech-gigantene
 
Konkurransekommissær og snart også visepresident for digitalisering, Margrethe Vestager har fått brev fra Tysklands finansministeren Peter Altmaier hvor han oppfordrer kommissæren til å styrke EUs konkurranseregler.

Altmaier ber særlig om mer omfattende forpliktelser for tech-giganter som f.eks Google og Facebook.

Brevet kommer samtidig som beskjeden om at EU anser redningspakken verdt 3,6 milliarder euro til den tyske banken NordLB som å være i tråd med blokkens konkurranseregler, og ikke som ulovlig statsstøtte som hevdet tidligere i år.

Les mer her og her.

****************************************************************************************************

Denne uken i EU
 

Onsdag 13. november - torsdag 14. november - Miniplenum i EU-parlamentet, Brussel


Torsdag 14. november - Parlamentets høringer av de tre gjenværende kommissærene, Brussel

 
****************************************************************************************************
NHO Europanytt er forfattet av NHO Brussel. Innholdet i nyhetsbrevet er opphavsrettslig beskyttet. Tilgjengeliggjøring for allmennheten utover det som følger av åndsverkloven krever NHOs forutgående skriftlige samtykke. Innholdet gir ikke nødvendigvis uttrykk for NHOs offisielle oppfatning.

Få de siste nyhetene fra NHO

Få de siste nyhetene fra NHO

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: