NHO

Innhold

NHO Europanytt 15.11.2019

Nyhet, NHO Brussel

Publisert

EP-094320A_Hearing_VARHELYI_complete

I dette nyhetsbrevet kan du lese om brexit, EIBs nye utlånspolitikk og om en nesten ferdiglagt kommisjonskabal.

77 dager til Brexit og 27 dager til nyvalg
 
Tidligere denne uken sa Nigel Farage at hans Brexit-parti ville satse på å vinne typiske Labour-kretser, i stedet for å utfordre Boris Johnson og de konservative i valgkretser de vant ved forrige valg.

I et forsøk på å trekke til seg flere velgere lovet dermed Labour-partiet denne uken å gi gratis bredbåndsdekning til alle husholdninger og bedrifter ved å gi statsstøtte til britisk telekommunikasjon. Forslaget kan potensielt tiltrekke seg mange velgere da en gjennomsnittlig britisk husholdning bruker om lag 30 pund i måneden på bredbåndstjenester.

Les mer her.
 
Etter at EU innvilget en forlengelse av artikkel 50 fristen for brexit til 31. januar 2020, har fokuset både på EUs og på UKs side rettet seg mer mot interne anliggende; ny kommisjon og budsjett for EU og nyvalg for UK. Denne uken ble det likevel klart at EU igangsetter en prosess knyttet til om Storbritannias nei til å utnevne en kommissærkandidat er brudd på traktatforpliktelsene. Dersom konklusjonen blir at Storbritannia ikke har levert på forpliktelsene sine kan dette innebære finansielle sanksjoner. 

Les mer her og her.

***************************************************************************************************

EIB vil stanse utlån til investeringer som innebærer bruk av fossilt brensel
 
Den europeiske investeringsbanken (EIB) kunngjorde i går at de innen 2021 vil ha stanset all finansiering av prosjekter som innebærer bruken av fossilt brensel. EIBs visepresident, Andrew McDowell, sa i en pressekonferanse i går at bankens nye utlånspolitikk vil hindre de fleste prosjekter med fossilt brensel - også prosjekter som innebærer en tradisjonell bruk av naturgass.

EIBs beslutning kommer som følge av press fra flere av EUs medlemsstater for å bli mer klimavennlig. Det er påpekt at dette vil kunne begrense overgangen fra kull til gass, noe som ikke vil være klimavennlig i det korte løpet. I et annet grep for å stimulere til dekarbonisering, setter EIB av 1000 milliarder euro til bærekraftige klimainvesteringer frem mot 2030.

Les mer her.

***************************************************************************************************

Én kommissær gjenstår før kommisjonen for perioden 2019-2024 er klar
 
I går ble to av de tre gjenværende kommissærkandidatene i Ursula von der Leyens kommisjon godkjent etter høringer i de relevante fagkomiteene i EU-parlamentet. Franske Thierry Breton blir dermed indre markeds- og industrikommissær og rumenske Adina-Ioana Vălean blir transportkommissær. Nå gjenstår kun én kommissær for posten for utvidelsesprosesser - blir det ungarske Olivér Várhelyi?

I likhet med Breton og Vălean var Olivér Várhelyi igjennom habilitetsvurdering tidligere i uken og dermed klar til å stille til utspørring i EU-parlamentet i går. Med lang fartstid som diplomat og en solid kompetanse som jurist gikk spørsmålene ikke på hans personlige egnethet, men mer på Várhelyis lojalitet overfor regjeringen i hjemlandet og særlig Ungarns kontroversielle statsminister Viktor Orbán.

Etter en tre time lang utspørring, valgte EUs utenrikskomié å utsette godkjennelsen og besluttet at Várhelyi må igjennom en ny runde med skriftlige svar og spørsmål. Várhelyi må svare på disse spørsmålene innen mandag ettermiddag, da vil komiteen  diskutere svarene hans og dersom de ikke gir sin godkjenning med 2/3 majoritet, må ungareren mest sannsynlig gjennom en ekstra høring tirsdag morgen.

Tilleggsspørsmålene til Olivér Várhelyi ser du her.

For Thierry Breton og Adina-Ioana Vălean ble gårsdagen litt enklere. Breton måtte riktignok gjenta en rekke ganger at hans lange erfaring fra privat sektor ikke vil hindre for at han kan utføre mandatet uavhengig. Han understreket dette ved å påpeke avslutningsvis i sitt åpningsinnlegg at også i rollen som finansminister i Frankrike kom han fra privat sektor. Som kommissær vil han arbeide transparent og ha Europas interesse som rettesnor.

27.november avholdes det plenumssesjon i EU-parlamentet i Strasbourg, er alle kommissær-postene besatt kan hele kommisjonen godkjennes av parlamentet.

Les mer om høringene her og her.

***************************************************************************************************

Neste uke i EU
  • Mandag 18.november - AFET-komitten gjennomgår skriftelige svar fra kommissærkandidat Olivér Várhelyi, Brussel
     
  • Mandag 18.november - Konferanse; 'An Industry Action Plan for a more competitive, sustainable and strategic European Union', Brussel
     
  • Mandag 18.november -  Seminar; 'Pricing Carbon: The Silver Bullet for the Energy Transition', Brugge
     
  • Tirsdag 19. november - 52nd meeting of the European Economic Area (EEA) Council, Brussel

***************************************************************************************************

NHO Europanytt er forfattet av NHO Brussel. Innholdet i nyhetsbrevet er opphavsrettslig beskyttet. Tilgjengeliggjøring for allmennheten utover det som følger av åndsverkloven krever NHOs forutgående skriftlige samtykke. Innholdet gir ikke nødvendigvis uttrykk for NHOs offisielle oppfatning.

Få de siste nyhetene fra NHO

Få de siste nyhetene fra NHO

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: