NHO

Innhold

NHO Europanytt: 18.10.2019

Nyhet, NHO Brussel

Publisert

#005

I dette nyhetsbrevet kan du lese mer om brexit-forhandlingene, EUs toppmøte og ELA.

13 dager til Brexit
 
I går formiddag kom nyheten om at forhandlingsdelegasjonene fra EU og Storbritannia hadde blitt enige, kort tid før EUs 27 ledere møttes til toppmøte i Brussel. Kun tre timer tok det for EUs statsledere å godkjenne den nye avtalen. Nå er alles øyne rettet mot morgendagens votering i det britiske underhuset: vil parlamentet godkjenne den nye utmeldingsavtalen?

Spoler man litt tilbake i brexit-historien, vil svaret mest sannsynlig være nei. Forhenværende statsminister Theresa Mays avtale ble stemt ned hele tre ganger og foreløpig tilsier ikke rapporteringene om den nye avtalen at statsminister Boris Johnson har fått tilslutning fra tilstrekkelig antall – gitt at DUP har sagt at de vil stemme nei.

Likevel påstår Johnson at han er trygg på at avtalen godkjennes og at dette er en "great new deal, that takes back control". I så tilfelle vil han trenge støtte fra flere enn sine partikollegaer – som heller ikke er sikre støttespillere alle sammen.
 
For å få flertall for avtalen trengs det støtte fra minst 320 parlamentarikere i Underhuset. Skulle Johnson gå på et nederlag, kan det likevel gagne han på lang sikt. Hvis avtalen ikke blir vedtatt, og det søkes om en ny utsettelse, vil det sannsynligvis avholdes et nytt parlamentsvalg i Storbritannia. Med et nei fra det sittende parlamentet i morgen kan Johnson gå til valg på at parlamentet hindret brexit og at britene dermed burde stemme inn flere parlamentarikere som vil godta avtalen og 'get Brexit done'.

Her er en oversikt over parlamentarikerne som angivelig støtter den nye avtalen.

Les mer om Johnsons sjarmoffensiv overfor de britiske parlamentarikerne 
her.
 
****************************************************************************************************

EUs toppmøte 17.oktober-18.oktober
 
I skyggen av brexit har det også vært andre viktige agendapunkter på EUs toppmøte i Brussel.

Etter at brexit-avtalen var godkjent begynte diskusjonene rundt innmeldingsprosessen for Albania og Nord-Makedonia. Diskusjonene trakk ut i tid og er foreløpig utsatt.

Rådet diskuterte også langtidsbudsjettet og oppfølgingen til strategisk agenda for EUs prioriteringer for perioden 2019-2024. Rådet har formelt også godkjent franske Christine Lagarde som ny sjef for Den europeiske sentralbanken (ECB).

I tillegg informerte Finlands statsminister Antti Rinne - i kraft av at Finland har formannskapet - EUs ledere om progresjonene i implementeringen av regelverk på deres fokusområder, særlig på klima og verdiskaping.

Les mer her og her.
 
****************************************************************************************************
 
Oppstartsmøte for EUs nye arbeidsmarkedsbyrå

Torsdag og fredag ble det avholdt et første møte i styringsgruppen (management board) for EUs nye arbeidsmarkedsbyrå (European Labour Authority – ELA) i Brussel.

Styringsgruppen i ELA er satt sammen av representanter fra alle medlemslandene og Europakommissjonen, samt fire representanter fra arbeidslivets parter på europeisk nivå og en uavhengig ekspert utpekt av Europaparlamentet. ELA skal sikre en god implementering av eksisterende regler og gode vilkår i forbindelse med arbeidsmobilitet i det indre marked.
 
Norge deltar som observatør i styringsgruppen gjennom en representant fra arbeids- og sosialdepartementet. En av de første beslutningene i gruppen var vedtaket av foreløpig arbeidsprogram for etablering av administrative strukturer for det praktiske arbeidet gjennom ELA kommende år.

Les mer her og her.

****************************************************************************************************

Neste uke i EU 
  • Lørdag 19.oktober - Votering om brexit-avtalen, London
     
  • Hele neste uke - Plenumssesjon i EU-parlamentet, Strasbourg
     
  • Mandag 21.oktober - Indre markedskonferanse, Oslo
****************************************************************************************************
 
NHO Europanytt er forfattet av NHO Brussel. Innholdet i nyhetsbrevet er opphavsrettslig beskyttet. Tilgjengeliggjøring for allmennheten utover det som følger av åndsverkloven krever NHOs forutgående skriftlige samtykke. Innholdet gir ikke nødvendigvis uttrykk for NHOs offisielle oppfatning.