NHO

Innhold

NHO Europanytt 19.05.2020

Nyhet, NHO Brussel

Publisert

reiserestriksjoner bil

I dagens europanytt kan du lese mer om utviklingen i brexitforhandlingene, om at EUs ministere denne uken vil diskutere sommerferiemuligheter og om BusinessEuropes pressemelding med økonomiske utsikter post Covid-19

Brexit- liten bevegelse i forhandlingene om ny avtale mellom EU og Storbritannia


EU og Storbritannia gjennomførte i forrige uke sin tredje digitale forhandlingsrunde om ny avtale om forholdet dem imellom. Selv om det ble gjort avklaringer vedrørende handel med varer, var det liten fremgang i de overordnede diskusjonene om gjensidighet i sentrale reguleringer som konkurransepolitikk, statsstøtte og miljø- og arbeidslivsstandarder. EU vil ha dette som vilkår for tilgang til det indre marked for britene. EUs sjefsforhandler Michel Barnier uttalte etter forhandlingene "Vi kommer ikke til å forhandle bort våre europeiske verdier til fordel for den britiske økonomien, fair play i økonomi og handel er ikke til salgs – det er ikke "nice to have" – men et "must have". Også på fiskeriområdet var det nyttige avklaringer, men intet gjennombrudd.
Neste forhandlingsrunde skjer første uke i juni før Boris Johnson og EUs toppledere i midten av måneden skal vurdere status i forhandlingene og muligheten for å komme i mål i løpet av forhandlingsperioden ut 2020.
Les mer her

Business Europe publiserte i dag sine økonomiske prognoser

EU som resten av verdensøkonomien, opplever for tiden den dypeste lavkonjunkturen siden den store depresjonen på 1930-tallet. Selv om situasjonen fortsatt er veldig usikker, viser Business Europes prognose at EUs økonomi vil falle med 7,9% i 2020, og komme tilbake med 5,8% i 2021. Dette innebærer at økonomien vil operere litt under nivået før krisen mot slutten av 2021. Business Europe, hvor NHO er medlem, vektlegger at en økt finanspolitisk stimulans fra medlemsland som del av en samordnet gjenoppreisningssplan for EU kan øke produksjonen og redusere sannsynligheten for at den langsiktige økonomiske effekten av krisen skader EUs økonomi og utvikling.

Les hele dokumentet her

Fransk-tysk initiativ for €500 milliarder til europeisk gjenreisningsfond

Den tyske forbundskansleren Angela Merkel og den franske presidenten Emmanuel Macron kunngjorde mandag denne uken et felles forslag om et europeisk gjenoppreisningsprogram på 500 milliarder euro under en virtuell konferanse. Initiativet søker å bringe Europa ut av krisen og å forberede EU på fremtidige utfordringer.

Tyskland og Frankrike ser for seg et massivt stimuleringsprogram for å møte utfordringene forårsaket av COVID-19. Mye av finansieringen er ment å gi støtte til sektorer og regioner som er hardest rammet og slik Merkel la frem forslaget på pressekonferansen vil støtten bli gitt både som som tilskudd, og lån.

Dette er ment ikke bare hjelpe de hardest rammede landene til å komme seg på kort sikt, men også forbedre motstandskraften, utjevningen av og konkurranseevnen til de europeiske økonomiene, sa hun. Kommisjonens president Ursula von der Leyen ønsket det fransk-tyske forslaget velkommen og sa: "Dette går i retning av forslaget som kommisjonen jobber med."

Les mer her.

EU ministere møtes for å diskutere gjenåpning for turistnæringer og turisme

Torsdag denne uken møtes ministrene med ansvar for turisme i de Europeiske landene for å utveksle synspunkter om den nylige turisme- og transportpakken som ble lagt fram av EU-kommisjonen 13. mai. Pakken inneholder retningslinjer og anbefalinger for å hjelpe medlemsland gradvis med å løfte reisebegrensningene og la reiselivsbedrifter åpne igjen, med alle nødvendige helseforholdsregler.

Kommisjonens turisme- og transportpakke kan du lese mer om her
Se vår oversikt over reiserestriksjoner og karanteneregler her.

Tysklands utenriksminister arrangerte sommerfeiesamtaler med europeiske kolleger

Den tyske utenriksministeren, Heiko Maas, som tidligere har advart tyske borgere mot å planlegge sommerferien, møtte mandag sine kolleger fra Østerrike, Slovenia, Kroatia, Bulgaria, Hellas, Kypros, Italia, Spania, Portugal og Malta. Målet med møtet var å koordinere en gradvis lettelse av reisebegrensningene og å diskutere gjenåpningen av grensene.

Reise og turisme er svært viktig for økonomien og sysselsettingen i medlemsland som Italia, Kroatia, Spania og Hellas. I henhold til de nye planene vil grenseoverskridende reiser bli gjeninnført i faser. Ministrene sa: "Det vil være avgjørende å sikre at innbyggerne ikke bare kan reise fritt innenfor Europa, men også trygt kan reise hjem". Maas sa at han håpet å løfte Tysklands reiseforbud og tilby veiledninger for enkeltland når forbudet utløper 14. juni. "Vi bør ikke bli for begeistret, vi ønsker å gjøre sommerferien mulig, men bare under ansvarlige omstendigheter. Derfor vil det være nødvendig å fortelle folk veldig tydelig at det vil være begrensninger overalt - på strender, på restauranter og i sentrum."

Les mer her.

Italia åpner opp

Italia, som var det første landet til å innføre en landsomfattende begrensninger i Europa på grunn av Covid-19, startet denne måneden gjenåpningen av landet. Fra og med denne uken vil Italia ta større steg i gjenåpningen av landet. Mandag denne uken kunne restauranter og butikker gjenåpnes, forutsatt at avstandskrav overholdes.. Italias statsminister, Giuseppe Conte, annonserte lørdag 16.mai at reise til og fra Italia, og mellom Italias regioner igjen vil være tillatt fra 3. juni. Reisende fra EU-land og Schengen-området vil kunne reise inn i Italia uten å gå inn i en to ukers karantene. Gjenåpningen er et viktig skritt for å starte økonomien i Italia igjen. Conte persisterte at selv om dette kan resultere i at smittekurven stiger har ikke landet råd til å vente. 25.mai vil treningssenteret og offentlige bad vil også gjenåpne, 15. juni kan også kinoer og teater åpne.

Les mer her.

NHO Brussel's Energy and Climate talks.
Webinar III: Electrifying Europe with renewable energy – can digital solutions increase profitability and reduce the need for infrastructure investments?

Tirsdag 26. mai (12:00-13:00) er det klar for set tredje webinaret i vår webinarserie. å Øke andelen fornybar kraft i den europeiske energimiksen, og samtidig øke elektrifiseringen av mobilitet, industri og oppvarming er uten tvil et viktig krav for en vellykket avkarbonisering av EUs økonomi. En økning i periodisk og desentralisert kraftproduksjon kombinert med større etterspørsel etter elektrisitet utfordrer imidlertid kraftnettets kapasitet. Det vil være nødvendig med betydelige investeringer i nettinfrastruktur for å håndtere den økte etterspørselen på den ene siden og mer intermitterende og desentralisert tilbud på den andre.

Vi stiller spørmålet: kan digitale løsninger hjelpe oss med å redusere behovet for disse investeringene og øke lønnsomheten for kraftprodusenter og nettoperatører?

For å snakke mer om dette:
Andreas Bader, visepresident salg og nye produkter, Statkraft
Jan Pedersen, direktør, Agder Energi

Registrering kommer her.

 

Denne uken i EU

Onsdag

  • Farm to Fork Strategy legges frem
  • EU Biodiversity Strategy 2030 legges frem
  • NHO Brussel arrangerer Webinar II i rekken av sine Energy & Climate Talks.

Få de siste nyhetene fra NHO

Få de siste nyhetene fra NHO

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: