NHO

Innhold

NHO Europanytt - EU med et blankt nei til deler av Theresa Mays "Chequers plan"

Nyhet, NHO Brussel

Publisert

Theresa May, Storbritannias statsminister

Theresa May, Storbritannias statsminister

I EU toppmøtet i Salzburg rådet det ingen enighet på migrasjon og sikkerhet og det ble et blankt "Nei" til deler av Mays Chequers plan, EUs konkurransekommisjonær etterforsker på de tyske bilselskapene og Amazon, og Europakommisjonen presenterer en plan for å modernisere WTO

Ingen gjennombrudd i EU toppmøtet i Salzburg – Brexit, migrasjon og forsvar

EU toppmøtet i Salzburg denne uken ga ingen gjennombrudd på områdene migrasjon, intern sikkerhet og brexit, og på migrasjon synes de mer splittet enn noensinne. Ambisjonen fra rådspresident Donald Tusk i invitasjonsbrevet var å stoppe migrasjonskrisen i en felles anstrengelse blant alle medlemslandene og institusjonene, og håpet at man etter Salzburg skulle kunne  jobbe sammen konstruktivt. Et av forslagene var å øke samarbeidet med Egypt angående en "ilandstigning plattform". Man kom likevel ikke til noen enighet om tiltak. Emmanuel Macron sa blant annet at land som ikke støtter FRONTEX (EU grensevakten) kan forlate Schengen, en uttalelse rettet mot Ungarn.

Når det gjelder Brexit fikk Theresa May og hennes Chequers plan ingen tilslutning og ble stemplet som "ikke gjennomførbar".  Tusk var tydelig på at EU vil på ingen måte vil kompromisse på og  la Storbritannia undergrave EUs fire friheter, spesielt ikke fri bevegelse av arbeidskraft, noe som Storbritannia sier de ikke vil akseptere etter skilsmissen. Utfordringene knyttet til en såkalt friksjonsfri grense mellom Nord-Irland og Irland er fortsatt ikke løst og en svært viktig faktor. Tusk fikk støtte fra flere EU ledere, blant annet Merkel. Etter møtet var May åpenlyst sint og sa at hun er villig til å forlate samtalen og forberede en "no-deal". Er vi i en posisjon der det blir umulig å få til en avtale, kan det britiske folket være sikre på at vi likevel vil forlate den Europeiske Unionen suksessfullt, uansett vilkår uttalte May til pressen. Resultatet fra toppmøtet har skapt ytterligere problemer for May på hjemmebane,  bare 10 dager før Torienes årlige partikonferansen. Det råder stor splittelse innad partiet når det gjelder hennes Chequers plan og et lekket dokument viser til enkelte toriers plan om å erstatte statsministeren etter mai.  Les mer her, og her.

IT: Europakommisjonen lanserer en preliminær undersøkelse mot Amazon
Den foreløpige undersøkelsen mot Amazon er rettet mot "dobbeltrollen" som oppstår når Amazon som vert til tredjepartsselgere som selger sine produkter på Amazon sine nettsider, får tilgang til sine kunders data, og  utnytte disse til direktesalg til disse kundene. Undersøkelsen går spesifikt ut på hvordan Amazon bruker data og om de sanker data fra konkurrenter for å få en urettferdig konkurransefordel. Konkurransekommisær Vestager sa at de ser på er når Amazon samler data fra en mindre virksomhet som selger sine produkter på Amazon, bruker de da denne dataen i sine egne kalkuleringer? En slik foreløpig undersøkelse blir ikke alltid en formell etterforskning, men det var via en foreløpig undersøkelse som anti-trust saken mot Google begynte. Les mer her og her.

TEKNOLOGI: EU-antitrust sjef Margrethe Vestager går imot den tyske bilindustrien
Europakommisjonen uttalte tirsdag at deres anti-konkurranse team innleder en etterforskning mot BMW, Daimler, VW, Audi og Porsche, også kjent som "Circle of Five". Europakommisjonen skal ha fått tak i dokumenter som viser at bilselskapene avtalte i hemmelighet planer om å begrense den teknologiske utviklingen vedrørende reduksjon av utslipp knyttet til bensin og diesel biler. Vestager sa at disse teknologiene tar i sikte å gjøre personbiler mindre skadelige for miljøet og hvis en sammensvergelse har funnet sted mellom de tyske selskapene har det gjort at forbrukere ikke har kunnet kjøpe slike biler, selv om teknologien har eksistert. Les mer her og her.

HANDEL: Europakommisjonen presenterer en omfattende plan for å modernisere WTO.
EUs handelkommisjonæren Cecilia Malmström beskriver WTO som en uunnværlig del av internasjonal handel som forsikrer åpen og stabile forhold, men at WTO sliter med å tilpasse seg ordentlig med de raske skiftene i den globale økonomien.  EU er en sterk forkjemper av multilateral handel og på bakgrunn av dette ga Rådet Europakommisjonen mandat til å forsøke å modernisere WTO til dagens globale økonomi samt gjøre dem mer effektive. Europakommisjonen foreslår at WTO oppdaterer regelboken på internasjonal handel, styrker sin rolle med henhold til tilsyn og overvåkning og løse deadlock situasjoner i tvisteløsningssystem til WTO. Les mer her.

 

 ******************************************************************

NHO Europanytt er forfattet av NHO Brussel. Innholdet i nyhetsbrevet er opphavsrettslig beskyttet. Tilgjengeliggjøring for allmennheten utover det som følger av åndsverkloven krevet NHOs forutgående skiftelige samtykke. Innholdet gir ikke nødvendigvis uttrykk for NHOs offisielle oppfatning.

Få de siste nyhetene fra NHO

Få de siste nyhetene fra NHO

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: