NHO

Innhold

NHO Europanytt 22.10.2019

Nyhet, NHO Brussel

Publisert

#005

#120

I dette nyhetsbrevet kan du lese mer om utviklingen i brexit-forhandlingene, parlamentsvalg i Sveits og ettervirkningene av EUs utsettelse av medlemssskapsforhandlingene med Nord-Makedonia.

9 dager til Brexit
 
Etter at forhandlingsdelegasjonene fra EU og Storbritannia ble enige om en utmeldingsavtale forrige uke, møttes det britiske underhuset til "super lørdag" for å foreta en mulig godkjenning av avtalen.

Helt supert ble det likevel ikke, for i tolvte time fremmet parlamentariker Oliver Letwin et lovforslag om at Underhuset holder tilbake sin støtte til utemeldingsavtalen helt til de får anledning til å vedta et lovverk som legger til rette for den. Forslaget vant frem med 322 stemmer over 306, noe som videre medførte at statsminister Johnson – i tråd med Benn Act - lørdag kveld ble nødt til å be EU om en utsettelse.

Forespørselen om utsettelse ble sendt til Brussel uten Johnsons signatur og som vedlegg lå et brev hvor statsministeren ba EU om å ikke innvilge forespørselen. Denne tvetydige beskjeden forklares best med Johnsons utspill for noen uker siden; "jeg ligger heller død i en grøftekant enn å be EU om en utsettelse".
 
President for det Europeiske Råd, Donald Tusk, har påbegynt konsultasjonen med medlemslandene om en utsettelse av fristen 31.oktober, og avventer videre fremdrift i London.
 
Til tross for nederlaget lørdag har Boris Johnson igjen en mulighet til å dra i land en seier i kveld. Letwin-tillegget krevde konkrete lovforslag, dette har regjeringen nå på plass og dette er planlagt å voteres over i kveld i 19-tiden. Les The Withdrawal Agreement Bill.

Stemmes forslaget ned vil utmeldingsavtalen slik den foreligger neppe kunne stå seg. Får lovforslaget derimot tilstrekkelig flertall vil parlamentet stemme om Johnsons forslag om et stramt tidsskjema for videre behandling av lovforslaget.

I morgen kan videre parlamentarikerne foreslå tillegg til regjeringens avtale – både om en ny folkeavstemming og at UK skal delta i EUs tollunion. Johnson vil ikke ha noen av delene.
 
Les mer her og her.

 

************************************************************************************************

Nord-Makedonia planlegger nyvalg etter utsatt EU-medlemsskapsforhandlinger

Under EU-toppmøte forrige uke valgte Rådet å utsette medlemsskapsforhandlinger med Albania og Nord-Makedonia til oktober neste år. Som svar har sistnevntes politiske ledere har nå blitt enige om å gjennomføre nyvalg 12. april neste år.

Bakgrunnen for den sterke reaksjonen henger sammen med at et mulig EU-medlemskap for Nord-Makedonia spilte en viktig rolle i kompromisset i navnestriden mellom Hellas og Nord-Makedonia.

Diskusjonene rundt medlemsskapsforhandlinger mellom Nord-Makedonia og Albania ble forhindret av Frankrike, Nederland og Danmark, deres fremste argument var at det ville være uklokt for EU å ta opp nye medlemmer i en tid hvor de heller bør konsentrere seg om å få på plass interne anliggende.

Det har vært påpekt at dette gir uheldige signaler om usikre prosesser til andre som fremover skulle påbegynne forhandlinger med EU.

Les mer her og her.

************************************************************************************************

Parlamentsvalg i Sveits
Klima- og miljøpartiene gjorde et brakvalg under søndagens parlamentsvalg i Sveits. Partiene De grønne og De liberale grønne endte opp med en oppslutning på henholdsvis 13,2 % og 7,8 %.

Det var forespeilet at de grønne partiene ville få økt oppslutning under søndagens valg.  Den internasjonale oppmerksomheten rundt Greta Thunberg og skolestreik for klima har også påvirket klimaengasjement i Sveits. Likevel evnet ytre høyre ved Sveitsisk Folkeparti (SVP) å beholde flertallet i parlamentet med 25,8% oppslutning – dette er riktignok en betydelig nedgang på 3,6 prosentpoeng fra forrige valgresultat i 2015.

Les mer om valgresultatet her


************************************************************************************************

Denne uken i EU
  • Hele uken - Plenumssesjon i EU-parlamentet, Strasbourg
     
  • Tirsdag  22. oktober - Kommisjonspresident Jean-Claude Juncker holder avskjedstale, Strasbourg
  • Tirsdag 22. oktober - Votering(er) i House of Commons, London


************************************************************************************************

NHO Europanytt er forfattet av NHO Brussel. Innholdet i nyhetsbrevet er opphavsrettslig beskyttet. Tilgjengeliggjøring for allmennheten utover det som følger av åndsverkloven krever NHOs forutgående skriftlige samtykke. Innholdet gir ikke nødvendigvis uttrykk for NHOs offisielle oppfatning.

Få de siste nyhetene fra NHO

Få de siste nyhetene fra NHO

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: