NHO

Innhold

NHO Europanytt 29.11.2019

Nyhet, NHO Brussel

Publisert

#005

I dette nyhetsbrevet kan du lese om brexit, EU-kommisjonen og at parlamentet erklærer global klimakrise.

63 dager til Brexit og litt under to uker til nyvalg

Hvilken effekt har Brexit på Storbritannia? Den britiske avisen The Guardian gir månedlig oppdateringer på Brexit påvirkning på vekst, velstand og handel.

Se målingene her.
************************************************************************************************

Ursula von der Leyens kommisjon for 2019-2024

Prosessen har tatt litt lengre tid enn forventet, men onsdag ble endelig Europakommisjonen for 2019-2024 godkjent og for første gang vil den ledes av en kvinne!

Kommisjonspresident Ursula von der Leyen fikk større oppslutning enn det hennes forgjenger Jean Claude Junckers kommisjon fikk. Med sterk støtte fra partiene EPP, S&D, Renew og ECR, fikk von der Leyen 2/3 flertall med 461 for, 157 mot og 89 avholdne. Den nye kommisjonen begynner arbeidet 1. desember.

Von der Leyens kommisjon består av i alt 26 kommissærer. Til å begynne med hadde hun et mål om en kjønnsbalansert kommisjon, og greide det nesten med 12 kvinner og 14 menn. Videre har hun introdusert en ny struktur med åtte vise-presidenter, hvor tre av disse blir eksekutiv vise-presidenter med et særlig ansvar å følge opp tre overgripende utfordringer Europa står overfor på områdene klima, digitalisering og finans.

Les mer her.

************************************************************************************************
Europaparlamentet erklærer klima- og miljøkrise i Europa og globalt

Under torsdagens plenumssesjon i Strasbourg vedtok Europaparlamentet en resolusjon som erklærer klima og miljøkrise i verden.

Resolusjonen kommer i forkant av FNs COP25 klimakonferanse i Madrid neste uke og tre uker etter president Donald Trump kunngjorde at USA trekker seg ut av Paris-avtalen - derfor er "dette et tydelig signal" sa én av initiativtagerne bak resolusjonen, franske Pascal Canfin.

For den nye kommisjonen, og særlig for eksekutiv vise-president Frans Timmermans med ansvar for å utforme 'The European Green Deal', er resolusjonen en oppfordring til å være ambisiøs.

Parlamentarikerne ber kommisjonen vurdere klimapåvirkningen ved alle fremtidige regulerings- og budsjettforslag for å holde seg til Parisavtalens mål om å holde den globale oppvarmingen under 1,5 grader celsius. For neste ukes klimakonferanse ønsker parlamentet at kommisjonen skal øke målet om utslippsreduksjon fra 40 % til 55% innen 2030.

Les mer her og her.

 ************************************************************************************************

Neste uke i EU

 • Mandag 2. desember - Klimakonferansen COP25, Madrid
   
 • Mandag 2. desember - Kommisjonens første arbeidsdag, Brussel
   
 • Mandag 2. desember - Møte i justiskomiteen og i transportkomiteen, Brussel
   
 • Onsdag 4. desember - Første kommisjonsmøte, Brussel

 • Onsdag 4. desember - torsdag 5.desember - Møte i Eurogroup/ECFIN, Brussel

 ***************************************************************************************************

NHO Europanytt er forfattet av NHO Brussel. Innholdet i nyhetsbrevet er opphavsrettslig beskyttet. Tilgjengeliggjøring for allmennheten utover det som følger av åndsverkloven krever NHOs forutgående skriftlige samtykke. Innholdet gir ikke nødvendigvis uttrykk for NHOs offisielle oppfatning.

Få de siste nyhetene fra NHO

Få de siste nyhetene fra NHO

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: