Europanytt 14.01.2022

Nyhet, NHO Brussel

Publisert

I dagens nyhetsbrev kan du lese om siste nytt fra tysk klimapolitikk, Vestagers anklager om russisk manipulasjon i energimarkedet, bortgangen til Europaparlamentets president, David-Maria Sassoli og Slovenias annonserte kull-exit.

Tysland fremlegger økonomiske pakker for å nå utslippsmål

Den tyske nye klimaministeren, Robert Habeck, kunngjorde tirsdag planer om å fikse et "drastisk underskudd" i landets innsats for å kutte utslipp, og innrømmet at landet bommet "betraktelig" på sine uslippsmål 2021. Habecks departement vil fremme to lovpakker – den første i april, den andre til sommeren. Målet med pakkene er å sikre at Tyskland kommer tilbake på sporet for å nå utslippsmålet for 2030, og de nye tiltakene fokuserer på å utvide fornybarkapasitet med mål om å doble deres andel i energimiksen til 80 % innen 2030.

Les mer her

 

Russlands rolle i utviklingen av gassprisene

EUs konkurransekommisær, Margrethe Vestager, som ofte er ordknapp, antydet torsdag 13. januar at Moskva så ut til å manipulere energimarkedet: "Det er virkelig tankevekkende at et selskap [Gazprom], i lys av økende etterspørsel, begrenser tilbudet sitt. Det er ganske sjelden oppførsel på markedet." Også Fatih Birol, sjef for Det internasjonale energibyrået (IEA) peker på Gazprom i forbindelse med gassprisstigningen: "Vi ser sterke elementer av "kunstig tetthet" i europeiske gassmarkeder, som ser ut til å skyldes oppførselen til Russlands statskontrollerte gassleverandør". 

Les mer her

 

EU-parlamentets president er død

Presidenten i Europaparlamentet fra 2019, David-Maria Sassoli, som representerte Italia og sosialdemokratene, døde 11. januar etter å ha blitt innlagt på sykehus i Italia i romjulen. Sassoli døde bare dager før slutten av sin periode som president for parlamentet, og skulle uansett kommende uke ha vært på valg eller blitt erstattet som president under plenumssamlingen i Strasbourg.

Les mer her

 

Europaparlament plenumsmøte – presidentvalg og karbonskatt

Europaparlamentet møtes i plenum i Strasbourg neste uke, fra 17-20. januar. I tillegg tilvalg, vil det franske formannskapet presentere sin agenda, som blant annet omfatter ambisiøse klimaplaner, herunder å lande en rådsposisjon på karbonskatt.

Les mer her og her

 

Slovenia kutter ut kull innen 2033 og Slovakia vurderer kjernefysisk fremtid

Slovenia, som nettopp har avsluttet sitt formannskap i EU, har satt seg som mål å avslutte bruk av kullkraftverk innen 2033. Dette er nå en del av den nasjonale strategien for å fase ut kull og omstrukturere kullregioner. Slovakia på sin side er interessert i små modulære reaktorer og vil støtte diskusjoner om temaet på et europeisk nivå, sa Slovakias statssekretær for økonomi, Karol Galek, som også støttet kommisjonens forslag om å inkludere kjernekraft og naturgass som miljøvennlige energikilder i EUs nye taksonomi.

Les mer om Slovenia sin kull-exit her // Les mer Slovakias planer her

 

Norsk kick-off for Digital Europe

Forskningsrådet arrangerer i neste uke webinarer om innholdet i Digital Europe. Digital Europe er de europeiske forskningsprogrammene knyttet til digitalisering, hvor Norge er med.

Les mer her