NHO

Innhold

Reiserestriksjoner og karantene i Europa

NHO Brussel

Publisert

Europa åpner opp, og det er nå enklere å krysse grensene. Det er likevel fortsatt noe ulikt i bestemmelser i ulike land, og vanskelig særlig for bedriftene å navigere med ulike innreise- og karantenerestriksjoner. NHO Brussel har her laget en oversikt som tar for seg viktige land for norsk næringsliv.

*** Denne oversikten er basert på opplysninger NHO Brussel har innhentet fra diverse primær- og sekundærkilder. Informasjonen er i stor grad basert på de ulike landenes regjeringers offisielle nettsider og supplert ved hjelp av nyhetsartikler og informasjon fra våre søsterorganisasjoner. NHO Brussel tar forbehold om at det kan være unøyaktigheter i oversikten og at bestemmelsene kan endres.***  

Listen er sist oppdatert per 16. juni 2020, vi vil ikke oppdatere listen fremover og anbefaler alle som ønsker oppdatert informasjon om å sjekke ut EUs nettsted og app 'Re-openEU'. Appen skal gi oppdatert informasjon om grenser i Europa, offentlig transport, reiserestriksjoner, folkehelsetiltak, om du kan delta på samlinger og hvor mange mennesker du kan møte. Appen vil også gi informasjon for reisende om kafeer, restauranter, barer eller strender vil være åpne i sommer i et gitt land. Plattformen er en del av EU-kommisjonens turisme-pakke lansert i midten av mai for å gjenopprette tilliten blant reisende i EU og hjelpe europeisk turisme på beina igjen. Se her: https://reopen.europa.eu/en 

 
Sverige

Er grensene åpen? Ja.  Det er ingen innreisebegrensninger for reisende fra EU, Sveits, Norge, Liechtenstein, Island og Storbritannia. Det har vært en del av Sveriges ukonvensjonelle strategi mot viruset.

Må de som ankommer i karantene? Nei.

Les mer her: https://www.government.se/government-of-sweden/ministry-for-foreign-affairs/

 

Danmark

Pendlere og jobbreiser: er grensene åpen? Ja. Hvis du pendler til / fra jobb i Danmark fra Norge behøver du ikke å gå i karantene. Danske helsemyndigheter har  5 generelle råd for å begrense smitte som de ønsker at pendlere og jobbreisende skal følge,  les mer her: https://um.dk/en/travel-and-residence/coronavirus-covid-19/

Fritidsreiser: er grensene åpen? ja, hvis du kommer fra Norge, Island og Tyskland. MEN ferieturister må dokumentere at de har booket overnatting (hotell, sommerhus, campingplass) i Danmark for minst 6 netter og utenfor København. 

Reisende vil bli oppmuntret på tilfeldig basis å ta en test for COVID-19 ved grenseovergangen. I tillegg blir det mobile teststasjoner i turistområder. Den økte testingen gjøres for å overvåke utviklingen og oppdage mulige nye smittekjeder. Les mer her: https://um.dk/en/travel-and-residence/coronavirus-covid-19/

Må man i karantene ved innreise? nei, hvis du har gyldig grunn til innreise (kommer fra norge) må du ikke i karantene i Danmark. 

Innreise (Andre land enn de over): Listen over hva som inngår i nødvendige reiser til Danmark er veiledende for reiser inn til Danmark fra andre land enn Norge, Island og Tyskland. Grensene til andre land enn de fem landene nevnt over vil ikke åpnes som normalt før 31. august. Forhåpentlig vis kan grensene mellom Sverige, Danmark og Finland være åpen før 31. august.

Les mer her: https://politi.dk/en/coronavirus-in-denmark/if-you-are-travelling-to-and-from-denmark

 

Nederland

Er grensene åpen? Ja, nederland stengte aldri grensene. Turister fra EU og schengen-området unntatt Storbritannia og Sverige er velkommen til Nederland. Turister må kunne bevise at de har en reservert plass å oppholde seg / bo. 

Må de som ankommer i karantene? Nei 

Les mer her: https://www.netherlandsandyou.nl/travel-and-residence/visas-for-the-netherlands/qas-travel-restrictions-for-the-netherlands

 

Finland

Er grensene åpen? For norge, ja. Resten av Europea, Delvis. Finland besluttet har ikke grensekontroller mot Norge, Danmark, Island, Estland, Latvia og Litauen, men har begrensninger for andre land, inkludert Sverige.  

Må de som ankommer i karantene? Delvis. Personer som ankommer Finland kan begynne å arbeide umiddelbart, men forventes å holde seg i karantene-liknende situasjon utenfor arbeidstiden i 14 dager.

Les mer her: https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/10616/lahimatkailun-rajoituksia-puretaan-osittain-ulkorajoilla-rajoitukset-pysyvat-ennallaan?_101_INSTANCE_LZ3RQQ4vvWXR_languageId=en_US

 

Tyskland

Er grensene åpen? Ja. Fra 15. juni var alle tyklands 9 grenser åpen igjen for reisende innad i EU, Schengen-området og Storbritannia. 

Må de som ankommer i karantene? Nei - men Tysklands 16 stater har siste ordet på disse restriksjonene og har fra tid til annen ført ulik praksis. Hovedanbefalingen fra Tyske myndigheter er at reisende fra EU/schengen-området slipper karantene. 

Les mer her: https://www.auswaertiges-amt.de/en/einreiseundaufenthalt/coronavirus

 

Spania

Er grensene åpen? Nei. Spania har stengt for alle utenlandske innreiser til landet men med flere unntak, disse er: spanske borgere, personer fra et EU eller Schengen-område, deres ektefeller eller familie som reiser direkte til hjemstedet. Godstransportører, flybesetninger, turister som kommer hjem, medisinsk eller eldreomsorgspersonell som reiser på jobb, diplomatisk personell, og innehavere av visum utstedt i en EU eller Schengen-land, som reiser til hjemmet eller til landet der visumet ble utstedt. Flyplasser og havner er fortsatt åpne, men med begrenset kapasitet.

Spania vil gjenåpne sine grenser til de fleste EU-land 21. juni.  Unntaket er landets grense til Portugal, som vil gjenåpnes 1. juli på Lisboas anmodning.

Må de som ankommer i karantene? Ja.  Alle som ankommer Spania fra andre land er pålagt karantene i 14 dager. Bevegelse vil være begrenset til essensiell handling på matbutikken eller apotek, og de berørte vil være pålagt å bruke en ansiktsmaske til enhver tid i offentligheten. 

Myndighetene har dog gjort lite for å håndheve karantenereglene. Madrid indikerer at det ikke blir pålagt karantene for reisende som ankommer etter 21. juni.

Les mer her: https://english.elpais.com/society/2020-05-12/spain-to-introduce-14-day-quarantine-for-international-travelers.html

les mer her: http://www.exteriores.gob.es/Consulados/RIODEJANEIRO/es/Consulado/Paginas/Articulos/CUARENTENA-OBLIGATORIA-PARA-VIAJEROS-QUE-LLEGAN-A-ESPA%C3%91A.aspx

 

Belgia

Er grensene åpen? Ja, fra 15. juni åpnet Belgias grenser for reiser innad i EU, Schengen-landene og Storbriannia. Man har hele tiden kunnet reise til Belgia ved dokumentasjon om at reisen er nødvendig (arbeid har blitt ansett som nødveding).  

Må de som ankommer i karantene? Nei.

Les mer her: https://www.info-coronavirus.be/en/faq/  og her: https://diplomatie.belgium.be/nl

 

Frankrike

Er grensene åpen? Ja. Fra 15. juni er grensene åpen for reisende fra Norge - overordnet fra: de fleste EU-land, Schengen-land, og fra Storbritannia.

Må de som ankommer i karantene? Nei, med mindre du kommer reisende fra Spania (tom. 21 juni) og Storbritannia da karanteneplink fortsatt gjelder for reisende fra disse landene. 

Les mer her: https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus og her: https://www.schengenvisainfo.com/news/france-wants-to-reopen-borders-with-other-eu-countries-from-june-15/

 

Italia

Er grensnee åpen? Ja Fra 3. juni var grensene åpen for alle som reiser til Italia fra EU, Schengen-området eller Storbritannia. 

Må de som ankommer i karantene? Nei. Reisende som kommer fra et land som har tillatelse til innreise, men befant seg utenfor denne blokken i løpet av de to ukene før de kom inn i Italia, må karantene i 14 dager.

Les mer her: https://www.schengenvisainfo.com/news/june-3-italy-reopens-for-tourists-from-eu/

 

Storbritannia

Er grensene åpen? Ja - MEN:

Fritidsreiser:Du kan reise til Storbritannia fra Norge, ved innreise må man oppgi reise- og kontaktinformasjon ved å fylle ut et elektronisk skjema før du reiser. Dersom dette ikke blir gjort kan du nektes innreise og du vil bli ilagt en bot.  
Karantene: Ja. Du får ikke lov til å forlate stedet du bor de første 14 dagene du er i Storbritannia, bortsett fra i svært begrensede situasjoner (karantene).

Jobbreiser:
Folk som bor i Storbritannia, men som jobber i et annet land OG folk som bor utenfor Storbritannia, men som jobber i Storbritannia - og reiser minst en gang i uken mellom de to stedene: 
må fylle ut skjema før de reiser til Storbritannia, man er ikke pålagt karantene hvis man bor i England, Wales eller Nord-Irland. Man må i 14 dager hvis man bor i Skottland. Man må vise bevis for at man er bosatt i det ene landet, men jobber i det andre, og bør også kunne demonstrere at man reiser mellom de to på en ukentlig basis.

Godsførere/transportører eller offentlige tjenestekjøretøyer eller passasjer: må fylle ut skjema før innreise til Storbritannia. Du trenger ikke å selvisolere deg i 14 dager. Du må vise at reisen er en del av jobben din, for eksempel et brev fra arbeidsgiveren din, en forsendelsesnotis eller operatørlisens.

Se hele listen over de som er unntatt fra karantene her: https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-covid-19-travellers-exempt-from-uk-border-rules/coronavirus-covid-19-travellers-exempt-from-uk-border-rules

Les mer og hold deg oppdatert her: https://www.gov.uk/uk-border-control

 

Polen

Er grensene åpen? Ja.  Fra 13. juni åpnet Polen sine grenser til EU og 16. juni åpnet de grensene for internasjonal flytrafikk. 

Må de som ankommer i karantene? Nei. 
Les mer her: https://www.gov.pl/web/koronawirus/13-czerwca-otwieramy-granice--kontrole-tylko-wyrywkowo

 

Irland

Er grensene åpen? Ja. De stengte aldri. 

Må de som ankommer i karantene? Ja.  Innreisende må i 14 dagers karantene. Dette inkluderer irske statsborgere som kommer hjem. Karantene betyr å holde seg innendørs og helt unngå kontakt med andre mennesker. Du vil bli bedt om å fylle ut et skjema før du ankommer Irland, kalt Public Health Passenger Locator Form. Skjemaet må inneholde opplysninger om adressen en skal isolere seg på. Du kan bli kontaktet i løpet av de 14 dagene etter at du ankommer Irland for å sjekke at du er selvisolerende.

Irland er utenfor Schengen og har aldri implementert EUs eksterne reiseforbud, noe som betyr at det ikke skiller mellom europeiske og internasjonale ankomster.

Les mer her: https://www.gov.ie/en/publication/e885b2-covid-19-coronavirus-travel-advice/

 

Hellas

Er grensene åpen? Ja.  Fra 15. juni åpnet Hellas for flyvninger fra de fleste land, untatt fra de landene som er satt opp som høyrisikoland på denne listen: https://www.easa.europa.eu/SD-2020-01/Airports#group-easa-downloads 

Internasjonale flyvninger ankommer Athen og Thessaloniki, mens direktefly til regionale flyplasser gjenopptas 1. juli. Fra og med 1. juli får flyselskapene lov til å gjenoppta internasjonale flyvninger direkte til greske øyer.

Må de som ankommer i karantene? Noen. Reisende fra flyplasser på EASA-listen (over) - vil møte på obligatoriske tester og karantene ved ankomst. For andre er det ingen krav, selv om tilfeldig testing vil bli utført.

Les mer her: https://www.schengenvisainfo.com/news/greece-to-open-its-borders-for-tourists-from-29-countries-as-of-june-15/

 

Litauen

Er grensene åpen? Ja. Men bare for europeiske land der forekomsten av Koronaviruset ikke har oversteget 25 tilfeller per 100 000 i løpet av de siste 14 dagene. Dette utelukker Sverige, Storbritannia og Portugal. Listen er her.

Må de som ankommer i karantene? Noen. Reisende fra land med en forekomst på over 15 per 100.000 er pålagt å isolere i to uker - se oversikter på 'estland' og 'latvia'.

Les mer her: https://www.schengenvisainfo.com/news/travelers-from-24-european-countries-can-enter-lithuania-without-being-quarantined/

 
Estland

Er grensene åpen? Ja. Estland har åpnet for reisende fra EU, Schengen-området og Storbritannia fra 1. juni, med forbehold om at reisende ikke har noen symptomer på Covid-19.

Må de som ankommer i karantene? NoenFor folk som kommer til Estland fra land som har en høyere rate av smittede enn 15 per 100 000, gjelder to uker karantene ved ankomst, må i karantene. Se land markert i rødt på denne listen (oppdateres jevnlig): https://vm.ee/en/information-countries-and-quarantine-requirements-passengers

Les mer her: https://www.schengenvisainfo.com/news/estonia-to-reopen-its-borders-to-eu-schengen-residents-from-monday/

 

Latvia

Er grensene åpen? Ja.

Må de som ankommer i karantene? Noen. De som ankommer fra land markert i rødt/gult på denne listen, pålegges 14 dagers karantene ved ankomst:  https://spkc.gov.lv/lv/tavai-veselibai/aktualitate-par-jauno-koronavi/valstu-saslimstibas-raditaji-a/

Dersom man har tilbrakte minst 14 dager i Estland eller Litauen før deres ankomst er også fritatt. 

Les mer her: https://covid19.gov.lv/en/support-society/persons-returning-abroad/persons-who-want-return-latvia

 

Få de siste nyhetene fra NHO

Få de siste nyhetene fra NHO

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: