NHO

Innhold

Fortrinn med ny strategi for kunstig intelligens

Nyhet, Fremtidens næringsliv

Publisert

NHO ÅK 2017 taler på nhos årskonferanse 2017

- Det er svært viktig at vi er en del av EU's satsning på dette området, sier Mari Sundli Tveit, direktør for området politikk i NHO.

Den internasjonale konkurransen innenfor teknologi er knallhard. Derfor er det bra når digitaliseringsministeren i strategien for kunstig intelligens vil ha norsk tilknytning til EUs satsning "Digital Europe Programme".

Selv om norske bedrifter har et godt utgangspunkt på mange områder med sterke konkurransemessige posisjoner knyttet til avansert teknologi og høyt utdannede arbeidskraft, er den internasjonale konkurransen knallhard.

Det er derfor bra når digitaliseringsministeren peker mot norsk tilknytning til EU i den nye strategien for kunstig intelligens. 

- Det er svært viktig at vi er en del av EU's satsning på dette området, sier Mari Sundli Tveit, direktør for området politikk i NHO.

Ressurssenter for deling av data

Det offentlige kan også virke som en motor i utviklingen av kunstig intelligens gjennom innovative offentlige anskaffelser der myndighetene er villige til å slippe private bedrifter til med nye løsninger på gamle utfordringer.

NHO er også spent på effekten av at det nå opprettes et Ressurssenter for deling av data i Digitaliseringsdirektoratet.

– Det viktigste vi kan gjøre nå er derfor å bli enige om hvordan data skal deles, tilgjengeliggjøres og komme til nytte for ny næringsutvikling som bruker kunstig intelligens eller andre muliggjørende teknologier i sin forretningsmodell, fortsetter Sundli Tveit.

NHO har derfor valgt å utrede nettopp data som ressurs for verdiskaping i Norge i samarbeid med Menon Economics. 

Regulatoriske sandkasser

Fenomenet regulatoriske sandkasser er først og fremst kjent fra finanssektoren der nye løsninger er utviklet og testet under Finanstilsynets overvåkning på et begrenset antall kunder før det sluppet løs i markedet. Det samme gjelder autonome kjøretøyer og 5G som har sine test-sandkasser.

- Strategiens fokus på bruk av regulatoriske sandkasser bra. Her kan løsninger testes i trygge rammer. Regulatoriske sandkasser må komme på flere områder – det gir gode muligheter for bedriftene, sier Sundli Tveit

Forskning og etikk

Sist, men ikke minst, lanserer den nye strategien 7 etiske prinsipper for etisk og ansvarlig utvikling av kunstig intelligens. Prinsippene er sammenfallende med EUs og er fokusert på den innvirkningen kunstig intelligens har på mennesker.

- NHO støtter disse prinsippene og ser at det er viktig at de også dekker dilemmaer knyttet til  industriell bruk, avslutter Sundli Tveit.

 

Få de siste nyhetene fra NHO

Få de siste nyhetene fra NHO

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: