10 spennende jobber innenfor teknologi

#205

Bilde: pexels.

Mange bedrifter trenger folk som kan teknologi. Men hva vil det egentlig si å studere eller jobbe med teknologi?

Hvis du har lyst til å jobbe med teknologi, kan du gå både på yrkesfag, fagskole og universitet eller høyskole. Hva synes du virker spennende?

Det er ikke alltid så lett å vite hva man egentlig gjør i de forskjellige jobbene. Du kan derfor klikke på yrkene under for å lese mer, eller se beskrivelser lengre ned i saken. 

Du kan også følge oss på Snapchat: teknologijenter og  facebook for mer informasjon.

Dataingeniør

Datateknologi finnes i alt fra datamaskiner, telefoner og biler. Som dataingeniør jobber du blant annet med å utvikle systemer og sørge for at maskiner fungrer som de skal. Dataingeniørens arbeidsområder har utvidet seg mye de siste årene og datateknologi finnes i dag nesten over alt.   

Byggingeniør

Byggingeniøren planlegger og gjennomfører byggeprosjekter og har masse kunnskaper om ulike materialer som tre, stål og betong - materialer som ofte benyttes ved bygging av hus og broer. Du jobber med praktiske oppgaver og tekniske løsninger for bygging, helse, miljø og sikkerhet. Ofte er byggingeniøren lederen på en byggeplass.

Fysiker 

Fysikere jobber med alt fra studiet av små partikler til hvordan universet fungerer! En fysikere kan jobbe med mange ting, som for eksempel medisin og elektronikk. Du kan forske på alt fra fornybar energi til hva som skjer i hjernen vår. 

Matematiker

Vanligvis jobber en matematiker med forskning, undervisning eller bruk av matematikk i andre sammenhenger. Utdanningen gir deg mulighet til å fordype deg innen mange forskjellige områder - som informatikk, finans og statistikk. Matematikere utvikler ofte matematiske modeller. Arbeidet gjøres da med å bruke matematikk til å lage dataprogrammer for å etterligne et fenomen. 

Teknisk tegner 

Utdanningen gir deg opplæring i 3D-tegneprogram og profesjonell presentasjon av prosjekter. Du lager du arbeidstegninger for bygg, maskiner og anleggsprosjekter  - eller kart, illustrasjoner og 3D-modeller. Du vil ofte være ansatt hos arkitektkontorer, ingeniørfirmaer eller entreprenørfirmaer. 

Romteknolog

En romteknolog arbeider først og fremst med bruk, vedlikehold og reparasjon av romteknologiske systemer. Satellitteknologer har høy kompetanse innen elektronikk- og fagområder som blant annet raketter, satellittkommunikasjon og romfysikk. 

Elektriker

En elektriker er en elektrofagarbeider som jobber med elektriske lavspenningsanlegg, elektrisk utstyr og elektriske installasjoner. Arbeidet innebærer å montere elektriske systemer, reparere og utføre service på eksisterende systemer.

Bilmekaniker, lette kjøretøy

En bilmekaniker for lette kjøretøy reparerer og vedlikeholder biler. De viktigste arbeidsoppgavene for en bilmekaniker på lette kjøretøy er å søke, finne og utbedre feil på kjøretøyets mekaniske, elektriske og elektroniske systemer. Dette arbeidet utføres på både eldre og nyere kjøretøy.

CNC-operatør

CNC er en forkortelses for Computer Numerical Control.  En CNC-operatør bruker en datamaskin til å styre mekaniske maskiner som bearbeider materiale. Som CNC-operatør er det å bruke digitale hjelpemidler og lese tegninger en viktig del av arbeidet. CNC-maskiner brukes til datastyring av bor, slipere, sveisemaskiner og liknende i mekaniske verksteder. 

IKT – servicemedarbeider

Som IKT-servicemedarbeider jobber du med drift og brukerstøtte, opplæring og rådgivning i forbindelse med til arbeidsplassens IKT-løsninger og IKT-infrastruktur

Dette er bare noen alt det spennende du kan jobbe med hvis du tar en teknologiutdanning.  

Kilde: Yrkesbeskrivelsen er basert på åpne data fra utdanning.no og er underlagt Norsk lisens for offentlige data (NLOD). Teksten vedlikeholdes på yrkessiden på utdanning.no

Vil du ha flere alternativer?Her finner du enda flere teknologijobber