NHO

Innhold

Hvem vinner NM for ungdomsbedrifter?

#005

Oslo stiller med dette laget til NM i Ungdomsbedrift. Foto: Ungt Entreprenørskap

Smarte oppfinnelser, gastronomisk produkter, kreative tjenester og teknologiske nyvinninger: Mangfoldet er stort når Norges beste ungdomsbedrifter møtes på Lillestrøm 28. – 29. april.

74 ungdomsbedrifter har gjennom lokale messer kvalifisert seg til den nasjonale finalen. En ungdomsbedrift fra hvert fylke konkurrerer om hederstittelen Norges beste Ungdomsbedrift 2016. Vinneren representerer Norge på EM i Sveits i sommer. Nær 100 dommere fra arbeids- og næringsliv skal juryere ungdomsbedriftene de to dagene. Og juryene skal få litt å bryne seg på: En fortøyningsløsning som følger tidevannet, rødbet-chutney, botanisk interiør og skreddersydde hundeklær er blant produktene de skal få se.

Vil imponere dommerne

InfinityCharger UB er kåret til den beste ungdomsbedriften i Oslo dette skoleåret. Bedriften produserer et ladeprodukt for alle elektroniske enheter. Det er en kombinasjon av to forskjellige powerbanker, den kan nemlig både lades opp med en stikkontakt og med en sveivemekanisme. Når du sveiver i håndtaket omdanner du din egen bevegelsesenergi til elektrisk energi via en generator i InfinityChargeren.

– Nå jobber vi med å forbedrer pitchen vår, slik at den har mye energi hele veien, at den har et fint design og at den er ryddig. Vi jobber også mye med standen. Godt samarbeid er nøkkelen til en god bedrift, og alle i gruppa er enige om at målet er en pallplass på NM, sier Sander Kleven, daglig leder i InfinityCharger UB.

Innovatører trengs overalt

Konsernsjef i ManpowerGroup, Maalfrid Brath, er styreleder i Ungt Entreprenørskap. Hun mener norsk utdanning må tilpasses nye arbeidsmarkeder og en ny situasjon i norsk næringsliv. – Alle snakker om at Norge står overfor store omstillinger, men vi snakker for lite om hvordan dette bør innvirke på den utdanningen de unge får. Det er etterspørsel etter mennesker med evne og vilje til å ta initiativ – mennesker med kompetanse på kreativitet og nyskapingsprosesser. Innovatører trengs overalt i samfunnet – både i offentlige og private virksomheter. Elever som får erfaring med dette i utdanningen står bedre rustet når de skal ut i arbeid, sier Brath.

NHO er initiativtaker til Ungt Entreprenørskap

Mer enn 10000 elever i videregående skoler har drevet Ungdomsbedrift dette skoleåret. Gjennom skoleåret starter, driver og avvikler elevene sine egne bedrifter, med veiledning fra lærer og mentor fra næringslivet. Vinneren av NM i ungdomsbedrift går videre til EM for ungdomsbedrifter. Ungdomsbedrift er et program fra Ungt Entreprenørskap. Siden NHO tok initiativet til UE i 1997, har organisasjonen vokst og blitt en ledende kraft i entreprenørskapsopplærng i utdanningssystemet over hele landet. UE og NHO har i dag en samarbeidsavtale.