Foto:

Konkurrerer om å bli landets beste studentbedrift

#005

Indago studentbedrift. Fra venstre: Petter Øverland, Øyvind Knutsen, Steffen Sulesund, Per Egil Ekroll og Erik Haugen. Foto: Indago SB. Foto:

Gutta bak studentbedriften Indago vil gjøre hverdagen til elektrikere lettere. Denne uken skal de slåss om NM-tittel.

– Indago SB skal revolusjonere hverdagen til elektrikere i hele Europa, sier Per-Egil Ekroll, daglig leder i Indago SB.

Med utgangspunkt i egne erfaringer har gründerne i studentbedriften fra Høgskolen i Sørøst-Norge utviklet et verktøy som skal lette arbeidet for elektrikere. De har tatt for seg problematikken rundt dårlig merking av eksisterende el-anlegg og utfordringene det fører med seg.

Les mer om Indago

Indago er den første studentbedriften noen sinne som har hatt stand og vist frem produktet sitt på Eliaden, Norges største fagmesse for energi, industri og elektroinstallasjon.

Denne uken skal gutta konkurrere mot 23 andre studentbedrifter i Næringslivets Hus. Målet er tittelen "Norges beste studentbedrift."

En vannbesparende kjøkkenkran, egendesignet hesteutstyr og ny teknologi for sortering av oppdrettsfisk er blant konkurrentene.

Studentbedrift gir verdifull erfaring

– Er det én ting vi helt sikkert trenger mer av i den tiden Norge nå går gjennom, så er det flere gründere og flere unge mennesker som ønsker å skape verdier og arbeidsplasser, sier Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i NHO.

– Lite kan vel da være bedre enn studentbedriftene som hvert eneste år sprer gründerånd, motivasjon og læringslyst til nye, unge entreprenører som kan være med på å forme fremtidens arbeidsliv, legger hun til.

NHO var en av initiativtakerne til Ungt Entreprenørskap i 1997, og arbeidsgiverorganisasjonen har i en årrekke vært vertskap for den nasjonal konkurransen.

NHO-ansatte skal juryere og kåre vinneren av den prestisjetunge NHO-prisen for beste samarbeid med næringslivet. 24 studentbedrifter fra hele landet skal i to dager vise seg frem for dommere og publikum.

Får etterspurt erfaring

Studentbedrift er et pedagogisk program som gir studenter erfaring med bedriftsetablering. Studentene utvikling forretningsideene selv, og de driver bedriften med støtte fra fagmiljøet ved høgskolen og i tett samarbeid med mentorer og samarbeidspartnere fra lokalt arbeids- og næringsliv.

Når tiden med studentbedrift er over, kan studentene velge å videreføre virksomheten i et AS eller avvikle bedriften.

– De som har drevet studentbedrift har store fortrinn. De har fått erfaring med verdiskaping og de har fått prøve seg i den virkelige verden, sier Anne Kathrine Slungård, administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap Norge.

Kompetansen fra studentbedrift kommer ikke bare til nytte for de som velger å bli gründere;

– Innovatører trengs overalt – både i etablerte bedrifter og ikke minst i det offentlige, sier Slungård.

Går videre til EM

Ungt Entreprenørskap er del av JA Europe – Europas største tilrettelegger av entreprenørskap i utdanning.

Vinneren av Ferdprisen for størst internasjonalt potensial og Norges beste Studentbedrift skal representere Norge på EM i Bucuresti i juli. De vil der konkurrere mot de beste fra hele Europa.

Dette er Ungt Entreprenørskap (UE)
  • Er en ideell, landsdekkende organisasjon med fylkesforeninger over hele landet.
  • Tilbyr et tyvetalls pedagogiske programmer – fra grunnskolen til høyere utdanning.
  • Bidrar til å bygge opp elevers og studenters entreprenørskapskompetanse.
  • Gjennomførte over 260 000 elev- og studentaktiviteter i skoleåret 2015.
  • Engasjerte 26 000 personer fra arbeids- og næringsliv i entreprenørskapsaktiviteter i skolen.
  • Samarbeidspartnere fra offentlig sektor og privat næringsliv.

Les mer om Ungt Entreprenørskap