NHO-sjef Kristin Skogen Lunds råd til deg som skal begynne å studere

Nyhet

Publisert

Se hvilken kompetanse våre medlemsbedrifter har mest behov for fremover.

-  Jeg var redd for å velge feil og låse meg til et yrke som ikke var "meg" da jeg var ung. I dag vet jeg at det ikke er slik, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

15.april går søknadsfristen for høyere utdanning ut, og mange synes det er vanskelig å vite hva man skal velge. Skogen Lund trekker frem noen typer kompetanse som er spesielt etterspurt.

-  Vi vil trolig ha et ekstra behov for ingeniører, fagarbeidere, helsearbeidere og gode lærere fremover, sier hun.

Bedriftene trenger dessuten folk som er gode til å tenke nytt og løse problemer i samspill med andre.

Les også: 5 dører til videre utdanning etter fagbrev

Lærer hele livet

Skogen Lund er opptatt av du utvikler deg kontinuerlig i løpet av arbeidslivet, både faglig og personlig.

-  Jeg tenkte jeg var ferdig utdannet da jeg skulle begynne å jobbe, men det var jo da læringen virkelig startet, sier hun.

NHO-sjefen mener det er viktig å tørre å stadig prøve nye ting, feile, mestre og lære - og oppsøke nye utfordringer underveis i arbeidslivet.

-  I fremtidens arbeidsliv må man oppdatere kunnskapen sin hele tiden, og bevege seg inn i nye fagfelt, sier hun.

Stort behov for teknologer

I NHOs kompetasebarometer forteller medlemsbedriftene hvilken kompetanse de trenger de neste fem årene. I 2016 svarte flest at de trenger håndverksfag, og på andreplass kommer ingeniør- og tekniske fag.

-  4 av 10 av NHOs medlemsbedrifter forteller at de trenger ingeniører* og ansatte med tekniske utdannelser de neste fem årene. Bedriftene vil trenge folk som forstår og kan anvende teknologi, utdyper Kristina Jullum Hagen, direktør for arbeidsliv og kompetanse i NHO.

Hun oppfordrer spesielt jenter til å velge teknologiutdanninger.

-  Skal vi få de beste hodene må vi rekruttere fra hele befolkningen, og da må jentene med. Norske bedrifter står foran store teknologiske utfordringer og endringer, og vi vil ha med flere jenter på denne reisen.

Hagen understreker også at det et stort behov for tverrfaglighet.

- Utviklingen krever at man tenker nytt i samspill med andre fag, og tverrfaglig forståelse vil bli mer og mer etterspurt, sier hun.

- Tør å velge utradisjonelt  

Kristin Skogen Lund mener det er viktig å velge både med hodet og hjertet.

- Tenk på hva du liker og hva du vil bidra med. Finn ut hva dine styrker er og sats på dem selv om det innebærer å velge utradisjonelt. Din fremtidige arbeidsgiver vil at du skal jobbe med noe du brenner for, sier hun.

* Det er behov for ingeniører i mange forskjellige bransjer. Ifølge NHOs kompetansebarometer er det innen byggfag, elektrofag og mekaniske fag at etterspørselen er størst.

Noen eksempler på teknologiutdanninger: 

  • Ingeniør, bygg
  • Ingeniør, elektro
  • Ingeniør, automasjon
  • Ingeniør, energi og miljø
  • Ingeniør, industriell elektronikk
  • Ingeniør, data

Les flere saker om kompetanse og utdanning